Gündemİslam

2023 Camiler ve Din Görevlileri Haftası Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 yılı 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası bilgileri ve etkinlikleri

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, 2023 yılı 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında her yıl bir tema belirleniyor ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İşte 2023 Camiler Haftası Teması ve etkinlikleri, Diyanet tarafından açıklanan Camiler haftası programı ve detaylı bilgiler

Camiler ve Din Görevlileri haftası nedir, ne zaman kutlanır? 2023 Camiler Haftası hangi güne denk geliyor? Din görevlisi kime, kimlere denir? Camiler Haftası etkinlikleri ve yeni teması belli oldu mu?

Camiler ve Din Görevlileri Haftası

Camiler ve din görevlilerinin önem ve değerini tüm halka anlatmak ve farkındalık yaratmak için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl Ekim ayının ilk haftası Camiler Haftası olarak kutlanır. Hafta münasebetiyle her yıl farklı bir tema kapsamında Camilerde, konferans, panel, sempozyum, forum ve diğer etkinliklerde bu hafta kutlanır.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından, camilerin ve din görevlilerinin değerini ve önemini anlatmak için, 1986 yılından itibaren 1-7 Ekim tarihleri arasını içeren Ekim ayının ilk haftası “Camiler Haftası” olarak kutlanmakta iken 2003 yılında “Camiler Haftası’na “Din Görevlileri” de ilave edilerek bu hafta, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

2011 yılından itibaren her yıl farklı bir tema belirlenerek çeşitli etkinliklerle bu haftanın kutlanmasına devam edilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 27 Eylül-7 Ekim tarihleri arasında idrak edilecek olan Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası teması “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” olarak belirlendi.

Camiler Haftası Teması

2023 yılı için 1 Ekim7 Ekim tarihleri arası kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası, “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” temasıyla başlayacak.

Bu yıl tarihlerinin yakın olması göz önünde bulundurularak Camiler ve Din Görevlileri Haftası ile Mevlid-i Nebi Haftası’nın birlikte kutlanmasına karar verilmiştir. Hafta teması ve hafta vesilesiyle düzenlenecek olan “Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu’nun konusu ise “Peygamberimiz, Cami ve İrşat” olarak belirlenmiştir.

Diyanet tarafından yapılan açıklamada günümüz şartlarına uygun bir davet ve irşat modeli geliştirme ve cami merkezli hizmetlerimize dair bir gelecek perspektifi belirleme sorumluğu ile birlikte Hz. Peygamber’in bizim için en güzel rehber ve örnek olduğu dile getirilmektedir.

27 Eylül -7 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında Peygamberimiz, İman ve İstikamet temalı sempozyumun konuları şu şekilde açıklandı;

  • İman ve İnkar Bakımından İnsan
  • İman ve İstikamet Kavramlarının Etimolojik ve Semantik Tahlili
  • Kur’an’da İman Ayetleri
  • Kur’an’ın Anlam Örgüsünde İstikamet ve Sırat-ı Müstakim Kavramı
  • İman, Amel ve Ahlak İlişkisi
  • İmanın Oluşumunda Fıtratın Rolü ve İman-Fıtrat İlişkisi
  • İmanın Psikolojik Temelleri ve Unsurları
  • Sosyolojik Bir Olgu Olarak İman
  • Kadere İmanın Psikolojik Tahlili
  • İlahî Dinlerde İman ve İstikamet Kavramı
  • İman ve Bilgi
  • Mukallidin İmanı ve Taklîdî İmanın Tahkîkî İmana Dönüşmesi
  • İslam’ın Üç Boyutu: İman, İslam ve İhsan

Camiler Haftası Programı

Camiler ve Din Görevlileri Haftası boyunca Türkiye geneli il ve ilçe müftülükleri, konferanslar, televizyon programları, dijital mecralardan (sosyal medya) yayınlar ile mevlit ve Kur’an-ı Kerim tilavetlerinden oluşan programlar düzenleyecek. Emekli din görevlileri ziyaret edilecek.

  • Diyanet 2023 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası teması Mevlid-i Nebi Haftası ile birlikte “Peygamberimiz, İman ve İstikamet” olarak belirlendi.

Camiler Haftası nedir?

Cami kelimesi Arapça “cem” kökünden türemiştir ve “toplayan, bir araya getiren” anlamına gelmektedir. Cami ifadesi başlangıçta sadece Cuma namazı kılınan büyük mescitler için kullanılmış olan “el-mescid’ül cami” (cemaati toplayan mescit) tamlamasından kısaltılarak alınmıştır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 1986 yılından itibaren camilerin ve din görevlilerinin (imam ve müezzinlerin) değerini ve önemini anlatmak üzere 1-7 Ekim tarihleri arasını içeren Ekim ayının ilk haftası “Camiler Haftası” olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır.

Müslümanlıkta Camiler, zengin-fakir, amir-memur, köylü-şehirli, patron-işçi, resmi-sivil, yaşlı-genç, siyah-beyaz, yerli-yabancı herkesi bünyesinde toplayan ibadet mekanlarıdır. Camiler, Müslümanların Allah’a ibadet ettikleri yerlerdir. Her gün 5 vakit namazın cemaat ile birlikte kılındığı yeryüzünün en şerefli yerleri olan camilere “Allah’ın evi” denilmektedir.

İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. İslâm cemaati kardeşlik, yardımlaşma, eşitlik ve karşılıklı fedakârlık üzerine kurulmuştur. Cemaat içerisinde sınıflaşma, ırk ve bölge ayırımı yoktur. Cami ve Cemaat içerisinde birlik ve beraberliğin temel dayanağı ise Kur’an ve Kuran’ı açıklayan sünnettir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) cami yaptırmanın fazileti hakkında müminlere şu müjdeyi vermektedir:

“Kim Allah rızası için mescit yaparsa, Allah, benzerini onun için cennette inşa eder.” (İbn Mace, el-Mesacid ve’l-Cemaat, 1.)

Peygamber Efendimiz’den rivayet edilen diğer bir hadiste ise

“Beldelerde (şehirlerde) Allah’ın en çok sevdiği yerler mescidlerdir.” (Müslim, Mesâcid, 288) buyurmuştur.

Peygamberimiz (s.a.v), “Cemaatle kılınan namazın, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletli” olduğunu da bildirmiştir.

Allah’a secde edilen camiler, sevgi ve samimiyet duygularının, birlik ve beraberlik bağlarının kuvvetlendiği mekânlardır. Camilerimizi şenlendiren, anlam katanlar ise din görevlilerimizdir.

Camiler Haftası Etkinlikleri

Diyanet İşleri Başkanlığı her sene Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlamaları çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapmaktadır.

Bu hafta kapsamında Türkiye geneli bir çok camimizde Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuması, Hafızlık, Ezanı Güzel Okuma gibi dini duygularımızı ön plana çıkartan yarışmalar yapılmaktadır.

  • Bu haftaya özel Türkiye geneli bazı camilerde ikramlar yapılır.
  • Bu haftaya özel televizyon programları ve bilgilendirici yayınlar yapılır.
  • Hatim ve Mevlit programları düzenlenir.
  • Hastane, huzur evi, sevgi evleri gibi özel ziyaretler gerçekleştirilir.
  • Camiler ve Din Görevlileri haftasına özel konferanslar, sempozyumlar düzenlenir.

Din görevlilerinin hizmet ve faaliyetleri cami içinde olduğu gibi cami dışında da toplumun bütün kesimlerine yöneliktir. İmam, müezzin ve müftü gibi din görevlileri İslam Dininin itikat, ibadet ve ahlak konularında toplumun tüm kesimlerini aydınlatıcı faaliyetler gerçekleştirmektedirler.

Günün beş vakti namazda camide bulunan, hatta zamanlarının çoğunu camide geçiren din görevlilerimiz, cami ve cemaat ile iç içe olmuşlardır. Günümüz Türkiye’sinde cami cemaati olsun veya olmasın pek çok kişi çeşitli sebeplerden dolayı din görevlilerine başvurmaktadırlar.

Din görevlileri Camilerin inşa, bakım onarım ve temizlik gibi hizmetlerine katkı sağlayarak çalışmalar yürütmektedirler.

Caminin sembolik değerinin, toplum üzerinde merkezi bir önemi bulunmaktadır. Aynı şekilde, imam-hatip ve müezzin-kayyımların da cemaat üzerinde, yürüttükleri görevden kaynaklanan saygınlık ve güvenilirliğinin bulunduğu bir gerçektir.

2023 Camiler Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?

Ülkemizde toplumsal ve kültürel bir ihtiyaçtan doğan Camiler ve Din Görevlileri Haftası 1986 yılından beri 1-7 Ekim tarihlerinde kutlanmaktadır. Her yıl Ekim ayının ilk haftası kutlanan ve bu yıl 1 Ekim 2023 Pazar günü itibariyle başlayacak olan Camiler Haftası 1-7 Ekim Tarihleri arasında sürecek.

Diyanet Camiler Haftası Resmi internet sitesi için tıklayın

İlgili Diğer Konular 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün