Yaşam

Dünya Karpuz Günü 2023

Dünya Karpuz Günü nedir, ne zaman kutlanır? Karpuzun yüzde kaçı sudur? 3 Ağustos Ulusal Karpuz Günü nasıl ortaya çıktı tarihçesi nedir? Karpuzun faydaları nelerdir?

2023 Dünya Karpuz Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden Ulusal Karpuz gününü kutlarız? Karpuz Günü hangi gün? Karpuz günü neden özel bir gün olarak seçilmiştir? Karpuzun yüzde kaçı sudur? Karpuz Günü’nü neden seviyoruz? Karpuzun vücudumuza faydaları nelerdir? 3 Ağustos’ta hangi gün kutlanır? 3 Ağustos Ulusal Karpuz Günü kısaca nasıl ortaya çıktı tarihçesi, kökeni nedir? Karpuz adı nereden geliyor? Karpuz kelime kökeni ve anlamı nedir?

Dünya Karpuz Günü

Bir anda aklınıza yaz mevsimi getiren bir meyve olsaydı, o da karpuz olurdu. Karpuz bize sadece yaza dair sevdiğimiz şeyleri hatırlatmakla kalmaz, aslında birkaç sembolik anlamı daha vardır. Çeşitli kültürlerde karpuzun doğurganlık belirtisi olduğu düşünülür. Rüyada karpuz görmek, aşkı, tutkuyu ve şehveti sembolize edebilir.

Karpuzun %92’sinin su olduğunu biliyor muydunuz? Bu kadar ferahlatıcı olmasına şaşmamalı! İnsanlar binlerce yıldır bu lezzetli, sulu meyveyi araştırıyor ve afiyetle tüketiyor…

Eski Mısır’da Nil Vadisi’nde karpuz yetiştiriciliğinin MÖ 2. binyıl kadar erken bir tarihte başladığı söylenir. Karpuz tohumları Kral Tutankhamun’un mezarında bile bulundu!

Her yıl 3 Ağustos’ta, bu eski meyveyi, Dünya Karpuz Günü olarak da bilinen sulu bir lezzet şöleninde kutluyoruz.

Karpuz hem meyve hem sebzedir

Karpuzlar tüm üretim sınırlarını aşar. Onlar bir meyvedir, çünkü daha fazla bitki üretmek için tohumlar içerirler. Ama aynı zamanda bir sebzedir, çünkü diğer sebzeler gibi tohumlardan ekilip hasat edilirler. Karpuzlar, kabak ailesinin bir üyesidir, yani kabak, salatalık ve balkabağı ile akrabadırlar.

Tonlarca karpuz yiyebilirsiniz, hem de diyette… Endişe etmeyin! Karpuzların %92’si sudur ve %6’sı şekerdir. Böylece sadece suçluluk duymadan istediğiniz kadar karpuz tüketebilir, aynı zamanda sıcak bir yaz gününde susuz kalmayı da önleyebilirsiniz.

Tam bir C vitamini deposu olan karpuza kırmızı rengini veren likopen, kanser hastalığından göz sağlığına, kalp ve damar sağlığına kadar pek çok hastalığa şifa olmaktadır.

Karpuzun bir diğer faydası ise içerdiği tüm faydalı bitki bileşikleri ve besin maddeleridir. Karpuz kalori açısından en düşük meyvelerden biridir, ancak sağladığı besin maddeleri açısından en iyilerden biridir. B6, B5 ve B1 vitaminleri açısından RDI’nin (Tavsiye Edilen Günlük Alım) yüzde üçünü sağlar. Ayrıca, RDI’nizin magnezyum RDI’sinin yüzde dördünün yanı sıra potasyum RDI’nizin yüzde beşini, A vitamini RDI’nizin yüzde 18’ini ve RDI C Vitamini’nizin yüzde 21’ini sunar.

Karpuz çok miktarda su ve az miktarda lif içerir ve bunların her ikisi de sağlıklı sindirim açısından hayati önem taşır. Su, sindirim sisteminizin etkili bir şekilde hareket etmesine yardımcı olurken, lif dışkınız için hacim sağlayabilir. Hem lif hem de su açısından zengin meyveler yerseniz, sağlıklı ve normal bağırsak hareketlerini teşvik etme açısından çok faydalı olabilir. Bu aynı zamanda kendinizi rahat hissetmenizi ve gün boyunca kendinizi tıkanmış hissetmemenizi sağlamak için de önemlidir.

Sulu, ferahlatıcı karpuz kendi gününü hak ediyor, bu yüzden Ulusal Karpuz Günü’nü kutluyoruz.

Karpuzun Tarihçesi

Bu meyvenin yetiştirilmesi, Mısır’da yaklaşık 5.000 yıl önce kayıtlara geçen ilk karpuz hasadı ile MÖ 2000 yılına dayanmaktadır. Kral Tutankamon’un mezarı da dahil olmak üzere 12. Mısır Hanedanlığı’nın yerlerinde karpuz ve tohumlarının izleri keşfedildi. Eski Mısır yazıtlarında farklı karpuz türlerinin resimleri de bulunmuştur.

Bugün yaz mevsiminin vazgeçilmez tatlı meyvesi olan karpuz, bin yıllık bir uygulama sürecinde meydana gelen mutasyonların sonucudur. Afrika’daki Kalahari Çölü’ndeki ticaret yollarından geçen tüccarlara karpuz tohumları satıldı. Oradan karpuz ekimi Afrika’ya yayıldı. Karpuzun atalarının kökeni Afrika’daydı, ardından Akdeniz ülkelerine ve Avrupa’nın diğer bölgelerine yayıldı. Dokuzuncu yüzyılın sonunda, karpuz ekimi Çin’de ve Asya’nın geri kalanında yaygınlaştı.

Karpuz, halk arasında bir kavun türü olarak bilinir, ancak Cucumis cinsinde değildir. Bir karpuzun dış kabuğu, sarı çizgili veya benekli koyu yeşildir. Günümüzde dünya genelinde kırmızıdan beyaza değişen farklı şekil ve boyutlarda 300’den fazla karpuz çeşidi mevcuttur.

Dünya Karpuz Günü Ne Zaman?

Aslında Karpuz o kadar ferahlatıcı ve lezzetli ki, yaz aylarında ona ayrılmış bütün bir gün var. Ancak Dünya genelinde her yıl 3 Ağustos Dünya Karpuz Günü olarak kutlanmaktadır.

  • 2023 – 3 Ağustos Perşembe
  • 2024 – 3 Ağustos Cumartesi
  • 2025 – 3 Ağustos Pazar
  • 2026 – 3 Ağustos Pazartesi

Yaz, büyük miktarlarda karpuz tüketmenin zamanıdır. Tarlada Temmuz ve Ağustos aylarında ve hatta bazı güney şehirlerde daha erken olgunlaşırlar. Ama lütfen karpuz tüketiminizi sadece bu aylar ile sınırlamayın. Mağazalar veya manavlar yılın on iki ayı karpuz satabilir.

Karpuz Hakkında İlginç Bazı Gerçek Bilgiler

  • Karpuz, Giuseppe Recco’nun “Meyve ve Çiçeklerle Natürmort” gibi sanatçılara uzun süredir ilham kaynağı olmuştur.
  • Mark Twain, “The Tragedy of Pudd’nhead Wilson” adlı romanında karpuzu “melekler ne yer” olarak tanımlar.
  • 1939 yılında Çekirdeksiz karpuzlar, tozlaşmamış karpuz çiçeklerinin bir asitle işlenmesiyle geliştirilmiştir.
  • 2013’de Guinness Dünya Rekoru, şimdiye kadarki en ağır karpuz için Tennessee merkezli Chris Kent tarafından yetiştirildi ve yaklaşık 159 kiloydu.
  • Karpuzun tamamını yiyebilirsiniz. Karpuz kabukları çoğunlukla atılır, ancak aslında yenilebilir ve sağlık açısından büyük yararları olan besinlerle doludur.
  • Aslında 1200 farklı karpuz çeşidi vardır ancak dört ana sınıflandırma çekirdekli, çekirdeksiz, sarı ve buzluktur.
  • Karpuz kanseri önleyebilir. Karpuzlar, akciğer, mide ve prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azalttığı kanıtlanmış olan antioksidan likopen için harika bir kaynaktır.
  • Japonya’da karpuz farklı şekillerde yetiştirilir. Japonya’daki çiftçiler, 40 yıldır küp şeklinde karpuz yetiştiriyor, bunu kare şekilli kutularda yetiştirerek elde ediyor – piramit, kalp ve insan yüzü şeklindeki karpuzlar da yakın zamanda mükemmelleştirildi ve yenilik ürünleri olarak satılıyor.

Karpuz adı nereden geliyor?

Karpuz sözcüğü Yunanca’dan Türkçeye geçmiştir. Eski Yunanca’da karpós καρπός  “meyve” sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca karpóō καρπόω  “meyva veya ürün vermek” fiilinden türetilmiştir.

Kaşgarlı Mahmut’un 1071 yılında yazdığı Dîvânü Lugati’t-Türk ve Ali Şîr Nevaînin yazdığı Muhakemetü’l-Lugateyn (İki dilin yargılanması) de Karpuz sözcüğünün Türkçesi Büken olarak geçmektedir.

John Mariani’nin “Amerikan Yiyecek ve İçecek Sözlüğü”ne göre, ‘karpuz’ kelimesinin İngilizcesi sulu kavun anlamına gelen “Watermelon” İngilizce sözlükte ilk olarak 1615 yılında ortaya çıkmıştır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün