İslam

Mübarek Berat Kandili yarın idrak edilecek.

2023 yılı içerinde idrak edeceğimiz Mübarek Berat Kandili Yarın... Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan Berat gecesi 6 Mart 2023 Pazartesi’yi 7 Mart Salı'ya bağlayan gece idrak edilecek.

2023 yılı içerinde idrak edeceğimiz Mübarek Berat Kandili Yarın… Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan Berat gecesi 6 Mart 2023 Pazartesi’yi 7 Mart Salı’ya bağlayan gece idrak edilecek.

2023 Berat Kandili

Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili yarın idrak edilecek. Berat gecesi, 23 Ocak 2023 Pazartesi günü başlayan “üç aylar“ın ikincisi olan şaban ayının 15’inci gecesine denk geliyor. İslam inancına göre “berat”, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Bu yıl Berat Gecesi 6 Mart 2023 Pazartesi gününe denk geliyor.

Berat Kandilimiz Mübarek Olsun…

Peygamber Efendimiz (asm), bu gecenin özelliklerini Hz. Aişe (ra) validemize anlatırken şöyle buyurmuştur:

“Bu gece Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Benü Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.” (Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118).

2023 Berat Kandili Yarın

Af, arınma, mağfiret ve kurtuluş vesilesi olan Berat gecesine yaklaşmanın sevincini yaşıyoruz. Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun. Hep birlikte 6 Mart Pazartesi’yi 7 Mart Salı gününe bağlayan gece Berat gecesini idrak edeceğiz inşallah.

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir kutsî hadiste şöyle buyurmuştur:

“Şaban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala keyfiyetini bilemediğimiz bir halde en yakın semaya tecelli ederek fecir doğuncaya kadar: ‘Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim…” [İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191.]

“Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Yüce Yaradan’ın affına erebilmek için yaratılanı affetme günüdür.

Her yıl gelen Berat Kandili, arzularımızın, tutkularımızın, heva ve heveslerimizin, bencilliklerimizin egemenliğinden, nefsimizin esaretinden kurtularak gerçek özgürlük beratımıza nasıl kavuşacağımızı öğretir. Nefis ve şeytanın hile ve tuzaklarına karşı her zaman teyakkuzda olmayı hatırlatır.”

Ömür nimeti, bizim en kıymetli sermayemizdir. Her saatimiz hazine, her dakikamız servet değerindedir. Berat gecesi de hayat yolculuğumuzun en bereketli gecelerinden biridir. Berat bizlere varlığımızı yeniden gözden geçirme, muhasebe ve tefekkür imkânı kazandıran bir fırsat gecesidir. Berat,  mağfirettir. İlahî rahmetin tecelli ettiği gündür. Berat, nedamet ve umut zamanıdır.

Berat gecesi ellerin duaya, gönüllerin semaya açıldığı gecedir. Rabbimize yönelip mağfiret iklimine girmenin adıdır.

Berat, kırılan kalpleri onarma, dargınlıkları ortadan kaldırma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Berat, arzularımızın, hevâ ve heveslerimizin, bencilliklerimizin etkisinden, nefsimizin esaretinden kurtulma gecesidir. Nefis ve şeytanın hile ve tuzaklarına karşı teyakkuzda olma bilincini diri tutma vaktidir.

Berat Gecesinin Özellikleri

Her yıl gelen Berat gecesi, bizlere, her türlü kötülük, zulüm, haksızlık ve adaletsizlikten uzak kalmayı öğretir. Berat gecesi bize sadece Allah’ın affına mazhar olmayı değil, affedici olmayı da hatırlatır. Zira Allah’tan af bekleyen affedici olur. Kendisine, ailesine, din kardeşlerine, çevresine ve tüm kâinata karşı affedici ve hoşgörülü olur. Allah’ın hoşnutluğunu isteyen, hiç kimseyi hor ve hakir görmez. Allah’ın sevgisine ulaşmak isteyen, daima yüreğinde sevgi ve merhamet taşır.

Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur. Herkesin ve herşeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.

  • Rızıkla ilgili defterler Mikail Aleyhisselâma verilir.
  • Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir.
  • Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil‘e verilir.
  • Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
  • Fahreddin er-Râzî Hazretlerinin rivayetine göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde başlar, Kadir Gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir.

Kur’ân-ı Kerim’in bu gecede indirilmesi meselesine ise şöyle bir açıklama getirilmektedir:

Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına tamamının indirildiği gecedir. Buna inzal

denir. Kadir gecesinde ise Peygamberimize ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Berat Kandili hangi ibadetler yapılmalıdır?

– Oruç tutmak. Berat Gecesi sabahı, yani 30 Nisan Pazartesi gününü oruçlu geçirmek son derece önemlidir. Bu eylem hem yaklaştığımız Ramazan Ayı’na bir hazırlık, hem de bu geceyi idrak etmek için bir yol olacaktır.

– Vakit Namazları kılmak. Her Müslümanın birinci görevi olan vakit namazlarını bu gün ve akşam boyunca kaçırmayın.

– Nafile Namazları kılmak. Hacet Namazı ve Tesbih namazı ile bu geceden alınacak fazileti arttıracaktır.

– Kur’an-ı Kerim okumak veya dinlemek. Bu gecede Kur’an-ı Kerim’in nurundan olabildiğince faydalanmak, tövbe kapısının açılıp, amellerin yazıldığı bu gecede Müslümanların faydasına olacaktır.

– Dini sohbet yapmak: Dini sohbetlerde Peygamber Efendimiz’i (s.a.v) anmak ve Allah’ı sıkça anmak önemlidir.

– Peygamber Efendimiz’e Salat ve Selamlar getirmek. Bu gece Peygamberimizi anarak, kendisinin şefaatini beklemek ve ummak da önemlidir.

– Tövbe ve istiğfar etmek. Tövbe kapısının açılacağı Berat, yani bağışlanma gecesi Cenab-ı Hak’tan günahların affını dilemek bu gece adına önemlidir.

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün