İslamRamazan

2024 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor? İlk Oruç Ne Zaman?

2024 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? 2024 Oruç başlangıcı. Tüm Müslümanlar için önemli olan 2024 yılı Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı tarihleri

2024 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç hangi gün ve ne zaman başlıyor? 2024 sahura ne zaman kalkacağız? Bu yıl oruç ne zaman? Ramazan ayının Müslümanlar için önemi nedir?

Tüm Müslümanlar için önemli olan 2024 yılı Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı tarihi. Kurban Bayramı ne zaman? 2024 Dini Günler Listesi ve İşte Diyanet’in verdiği tarih bilgisi

11 ayın sultanı Ramazan ayı tarihlerini merak eden ve araştıran ziyaretçilerimiz ve Tüm Müslümanlar için 2024 yılı içinde idrak edeceğimiz Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı ne zaman, Ramazan hangi ayda başlıyor? Bu sene Ramazan orucu kaç gün? İlk oruç ne zaman tutulacak? İlk teravih ne zaman kılınacak? İlk sahur ne zaman yapılacak, bu gece sahura kaçta kalkılacak soruların cevaplarını bu yazımızda detaylıca bulabilirsiniz.

Günler sonra başlayacak olan 2024 Ramazan ayı için geri sayım başladı… Hicri Aylardan 9. su olan Ramazan ayı tarihleri, miladi takvime göre hangi güne denk geliyor? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan Dini Günler takvimine göre yazımızda derledik.

2024 Ramazan Ne Zaman?

Oruç ne zaman başlıyor?

Müslümanlar için manevi rahmetin tecellisi ve 11 ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan ayı 2024 yılı itibariyle 1 Ramazan 1445 Hicri takvimine göre başlayacak. Manevi güzelliklerle ve rahmetle dolu Ramazan Ayı Başlangıcı Miladi olarak 11 Mart 2024 Pazartesi gününe denk geliyor. Bu gün ilk oruç tutulacak ve Ramazan ayına girmiş olacağız.

  • 10 Mart 2024 Pazar ilk teravih
  • 11 Mart 2024 Pazartesi Ramazan başlangıcı

Ramazan ayı içerisinde ‘Bin Aydan Daha Hayırlı’ olarak ifade edilen Kadir Gecesi 5 Nisan 2024 Cuma günü, Ramazan Bayramı Arefe Günü 9 Nisan 2024 Salı, Ramazan Bayramı 1. günü ise 10 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek.

Ramazan ayı nedir?

İslam âleminde önemli bir yere sahip olan ve aylardan en faziletlisi olan, Hicri aylardan dokuzuncusu Allahu Teala’nın biz Müslümanlar için oruç ayı olarak nitelendirdiği 11 ayın sultanı Ramazan ayıdır. Bu yıl 1445 yılı itibariyle Hicri Şaban ayından sonra gelen Ramazan ayı başlar. Ramazan ayından sonra gelen hicri ay ise Şevval ayıdır.

Allahü Teala azabı hak etmiş binlerce kişiyi bu ayın her bir gecesinde cehennemden azat eder. Bu ayda cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar zincirlere vurulur. Rahman kapıları açılır.

Ramazan Ayı ile ilgili Rasûlullah (sallallahu aleyhi vessellem) şöyle buyurmaktadır:

“Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân 28)

Şehr-i Ramazan ne demek?

Osmanlı’dan günümüze gelen mahya geleneğinde Ramazan’ın ilk haftasında camilere ‘Hoş Geldin Ya Şehr-i Ramazan’ yazılır. ‘Şehr’ kelimesi ‘ay’ demektir. Dolayısıyla ‘Şehr-i Ramazan’ da ‘Ramazan Ayı’ anlamına gelir.

Mübarek üç ayların sonuncusu Şehr-i Ramazan, ‘Ramazan ayı’ anlamına gelir. Şehr, Arapçada ‘ay’ anlamına gelir. Çoğulu ise ‘şuhûr’ (aylar) kelimesidir. ‘Ramazan’ sözcüğü ‘yanmak’ ve ‘yağmur’ anlamlarını içermektedir.

İslam dininin 5 temel şartından biri olan oruç tutmak, 12 aydan oluşan hicri takvimin 9. ayında yani Ramazan ayında idrak edilir.

İlk Teravih Namazı Ne Zaman Kılınacak?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2024 yılı Dini Takvime göre 10 Mart 2024 Pazar gecesi ilk Teravih Namazı kılınacak ve bu gece ilk Sahur yapılarak ertesi gün Ramazan Orucuna başlanacaktır.

Teravih Namazı Nedir?

Teravih Namazı dini bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz demektir.

Teravih namazını dört rekatta bir selam vererek kılmak caiz ise de, iki rekatta bir selam vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rekatının sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehaptır. Bu dinlenmelerde tehlil (la ilahe illallah demek) ve salavat ile meşgul olunması uygundur.

Ramazan ayı içerisindeki son oruç günü olan Arefe Günü ise 9 Nisan 2024 Salı (Arefe Günü) oruç tutularak Ramazan sona erecek.

2024 Ramazan Ayı ilk iftar ve ilk Sahur vakti

On bir ayın sultanı 2024 yılı içerisindeki Ramazan ayı için ilk sahur 10 Mart Pazar’ı 11 Mart Pazartesi’ye bağlayan gece yapılacak. Tüm Müslümanlar için Ramazan orucuna başlamak için bu gece kalkılarak sahur yemeği yenilecek. Ramazan ayının ilk orucu ise 11 Mart Pazartesi günü tutulacak ve Ramazan Ayı’nın ilk iftarı yapılacak.

Ramazan ayı bu yıl 30 gün çekiyor

Ramazan ayı niçin bazen 29, bazen 30 gün çekiyor? Ramazan bu yıl neden 30 gün sürecek? Ramazan ayı 29 gün olur mu?

Ramazan ayı bu yıl 30 gün sürecek. Bu yılki ramazan ayı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 30’uncu gününün akşamı görüleceği için 30 gün sürecek. Hadis-i şerifte, “Hilali görünce oruç tutun, tekrar görünce orucu bırakın” buyurulmuştur.

Kameri aylar bazen 29, bazen 30 gün çeker. Hep 30 çekse, hicri yıl 360 gün olur. Her yıl, 10-11 gün erken gelmesinin sebebi, kameri ayların bazen 29 çekmesinden dolayıdır.

2024 Ramazan Ayı Cetveli

  • 29 Şaban 1445 / 10 Mart 2024 Pazar gecesi ilk Teravih Namazı Kılınacak.
  • 1 Ramazan 1445 / 11 Mart 2024 Pazartesi RAMAZAN BAŞLANGICI
  • 26 Ramazan 1445 / 5 Nisan 2024 Cuma KADİR GECESİ
  • 30 Ramazan 1445 / 9 Nisan 2024 Salı Ramazan Bayramı AREFE

Ramazanda Oruç Saatleri

2024 Ramazan ayında dünya genelinde oruç süreleri 13 ila 15 saat arasında olacak. Dünyada ramazanın ilk günü en uzun oruç 15 saat 21 dakika ile Grönland’ın Nuuk kentine, en kısa oruç da 13 saat 23 dakika ile Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde tutulacak.

Her yıl Ramazan ayında dünyanın farklı bölgelerindeki Müslümanlar, kendi coğrafyalarında ibadetlerini yerine getirmeye devam ederken, oruç tutma süreleri de yarımküre ve enlemlere göre farklılık gösteriyor.

Dünya’da Kuzey Yarım Küre’de ilkbahar, Güney Yarım Küre’de sonbahar mevsiminin yaşandığı günlere denk gelen bu ramazanda oruç tutma süreleri, kuzeyden güneye azalan gün ışığı sürelerine bağlı olarak güneydeki yerleşimlerden kuzeydeki yerleşimlere gidildikçe uzuyor.

Türkiye’de ilk imsak 11 Mart 2024 Pazartesi saat 04.33’te Iğdır’da, ilk iftar da 18.25’te Iğdır’da yapılacak. Ramazanın ilk günü son imsak saati 05.43’te Çanakkale’de, son iftar ise 19.35’te Çanakkale ve Edirne’de yapılacak.

Ramazan’ın ilk günü Sinop’ta 13 saat 56 dakikayla en uzun, Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa’da ise 13 saat 47’şer dakikayla en kısa oruç tutulacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının kameri ay hesaplamalarına göre, şevval ayının hilali, ramazanın 30. günü akşamı görüleceği için bu yıl ramazan 30 gün sürecek.

2024 Ramazan Bayramı Tarihi

  • 1 Şevval 1445 / 10 Nisan 2024 Çarşamba RAMAZAN BAYRAMI (1. Gün)
  • 2 Şevval 1445 / 11 Nisan 2024 Perşembe RAMAZAN BAYRAMI (2. Gün)
  • 3 Şevval 1445 / 12 Nisan 2024 Cuma RAMAZAN BAYRAMI (3. Gün)

Orucun Sünnetleri

Orucun sünnetlerinin bazıları şunlardır:

1) Tok olsa da sahur yemeğini yemek. Şüpheye düşmeyecek bir şekilde sahuru geç vakte kadar tehir etmek.

2) İftarı aceleye getirmek. Resûlüllah (sallallahu aleyhi vessellem) buyuruyor:

تَسَحَّرُوا فَاِنَّ فِى السُّحُورِ بَرَكَاةً فَلَا يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرٍ مَا عَجَّلُوا الْفِطْرَ

“Sahur yemeğini yeyiniz, çünkü sahurda bereket vardır. İftarı aceleye getirdikleri müddetçe insanlarda hayır vardır.” (Buhari-Müslim).

3) Varsa hurma ile, yoksa su ile orucu açmak.

4) Güzel koku koklamak ve güzel şeylere bakmak gibi keyif veren şeyleri terk etmek.

5) Hacamatı terk etmek.

6) Gündüz sakız çiğnemeyi ve yemek tatmayı terk etmek.

7) İftarı açtıktan sonra “Allahümme leke sumtü ve ala rızkike eftartu” duasını okumak. (İftar Duası)

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ اَفْطَرْتُ

8) Ramazanda imkân varsa bol bol tasadduk (sadaka) etmek, zikir ve Kur’an-ı Kerim’i tilâvet etmek, meşgul olmak.

9) Ramazan-ı şerifin son on gününde, itikâf’a girmek.

Ramazan Ayı Özellikleri

  • Kur’an’da adı geçen tek aydır.
  • Kur’an bu ayda inmeye başlamıştır.
  • Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu ayın içindedir.
  • Bu ayda oruç tutmak farzdır.
  • Ramazanda yatsı namazından sonra vitir namazından önce teravih namazı kılınır.
  • Fıtır sadakası bu ayda ihtiyaç sahiplerine verilir.
  • Ramazanın son on gününde itikâfa girmek Peygamberimizin (s.a.s) sünnetlerindendir.

İlgili Konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün