Gündemİslam

2023 Rebîulâhir ayı ne zaman? Rebîulâhir ayı Önemi ve Fazileti

2023 Rebîulâhir ayı ne zaman başlıyor, kaç gün çekiyor? Rebiul Ahir ne demek? Rebiülahir ayının fazileti nedir, hangi ibadetler yapılır? Rebîulâhir ayı ne zaman bitecek?

2023 Rebîulâhir ayı ne zaman başlıyor, kaç gün çekiyor? Rebiul Ahir ne demek? Rebiülahir ayının fazileti nedir, hangi ibadetler yapılır? Rebîulâhir ayı ne zaman bitecek? Peki Rebîulâhir ayı nedir? Yeni ay ne zaman? Hicri aylar neden aynı tarihte değil?

Rebiülahir anlamı nedir, ne anlama geliyor? İslâm alemi açısından önemi ve fazileti yüksek olan Rebîulâhir Ayı ne zaman başlayacak? Rebiülevvel ayının ilk günü hangi gün? Hangi Hicri aydayız? Rebiülevvel ayı hangi aydır? Rebîulâhir ayının önemi nedir? Miladi takvime göre hangi güne denk geliyor? Rebîulâhir ayında çekilecek zikirler ve tesbihler nelerdir? İslam takvimine göre 12 ay hangileridir?

İslam dininde Hicri aylardan dördüncüsü olan Rebîulâhir ayı 16 Ekim 2023 Pazartesi günü itibariyle başlıyor. Mübarek gün ve gecelerde yapılması tavsiye edilen dua ve ibadetler “Farzlar ile kulum benim azabımdan kurtulur. Nafilelerle benim rızama yaklaşır.” mealindeki hadis-i şerif ile işaret edilen ilahi rıza ve manevi mertebelere kavuşmak isteyenlere tavsiyeler…

Peki Rebiul Ahir ayının fazileti ve önemi nedir? Rebiul Ahir ayında neler yapılır, neler yapılmaz? İşte Rebiul Ahir ayı duası. İşte 2023 Rebîulâhir Ayı hakkında tüm bilgiler…

Rebîulâhir ayı ne zaman başlıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler ve hicri aylar takvimine göre 1 Rebîulâhir 1445 – Miladi takvime göre 16 Ekim 2023 Pazartesi gününe denk gelmektedir. Rebîulâhir veya Rebiülsani (ikinci Rebi) olarak da geçer.

Rebîulâhir Anlamı Nedir?

Rebîulâhir ayı Hicri takvime göre yılın dördüncü ayıdır. Kelime anlamı olarak “Rebî” sözcüğü, Arapça’da “bahar” anlamına gelir. Buna göre, “Rebîulâhir” aynın kelime anlamı “ikinci bahar” şeklindedir. Kelime anlamına göre baharın ikinci ayı anlamına gelir.

Diğеr bir ismi “Rеbiülsani” olarak yani “İkinci Rеbi” olan Rebiyülahir veya Rebiyüssani ayı (Arapça: ربیع‌الثانی), hicrî kameri ayların dördüncüsüdür. Rebiulahir Ayı, Rebi, reb’ kökünden gelir ve bahar anlamındadır. Bu aya rebi demelerinin nedeni, bahar mevsiminde bitkiler yeni ve taze olduklarından ve bu aya bu mevsimde ad koyduklarından bu adla anılmıştır.

Rebîulâhir Arapça yazılışı:  ربيع الآخر

Hicri Rebîulâhir Ayımız mübarek olsun…

Rebîulâhir ayı kaç gün çeker?

Rebîulâhir ayı ne zaman başlar, ne zaman biter?

2023 yılı itibariyle idrak edeceğimiz Hicri aylardan Rebîulâhir ayı 16 Ekim 2023 Pazartesi günü başlıyor. 29 gün çekecek olan Rebîulâhir ayı 13 Kasım 2023 Pazartesi tarihinde sona erecek.

  • ​1 Rebîulâhir 1445​​ / 16 Ekim 2023 Pazartesi
  • 29 Rebîulâhir 1445 / 13 Kasım 2023 Pazartesi (Rebîulâhir ayının son günü)

Hicri 4. ay olan Rebiülahir ayından sonra 14 Kasım 2023 Salı günü Cemaziyelevvel ayı başlayacak.

Rebîulâhir Ayının Önemi

Hayırlı ömür, düşmana galebe ve kötü ölümden muhâfaza için sabah-akşam üçer kere şu duâyı okumalıdır:

سُبْحَانَ اللهِ مِلاْءَ الْمِيزَانِ وَمُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَى وَزِنَةَ الْعَرْشِ

“Sübhânallâhi mil’el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş”

Duanın Anlamı

“Allah Teala’yı; Mizân’ın dolusunca, ilminin hudutsuzluğunca, rızâsına erinceye dek ve Arş-ı A’lâ’nın ağırlığınca tesbih (noksan sıfatlardan münezzeh, kemâl sıfatlarla mevsuf olduğunu kabul) ederim

Rebîulâhir Ayında Meydana Gelen Olaylar

  • 8 veya 10 Rebîulâhir: Hasan el-Askari’nin (ra) Doğumu
  • 10 veya 12 Rebîulâhir: Fatımâ-ı Masume (ra)’nin vefatı
  • 11 Rebîulâhir: Abdülkâdir Geylânî (ra)’nin vefatı
  • 15 Rebîulâhir: Yem enli bir İslam alimi Habib Ebu Bekir el-Haddad’ın ölümü.
  • 27 Rebîulâhir: İmâm-ı Rabbânî’nin vefatı
  • 28 veya 29 Rebîulâhir: Muhyiddin İbnü’l-Arabî’nin vefatı

Rebîulâhir Ayının Fazileti Nedir?

Müslüman bir kul olarak kulluk vazifemizin en başında, Allahü Teala’nın farz kıldığı ibadetler, ondan sonra da vacip ibadetler gelir. Hiç bir ibadet, farzdan daha üstün olamaz. Zira farzlar, isteğe bağlı olarak değil de mecburi olarak yapılması gereken ibadetlerdir. Yapmayanlar, sorumluluktan kurtulamazlar. Nafile ibadetler ise, yapılması mecburi olmayan, fakat yapanların değerini Allah katında artıran ibadetlerdir.

Bunun içindir ki Hadis-i Kudsi’de;

بِالْفَرَرئِضِ نَجَى مِنِّى عَبْدِى وَ بِالنَّوَافِلِ يَتَقَرَّبُ اِلَىّ

“Farzları yerine getirmekle kulum benim azabımdan kurtulur, nafileleri yapmakla da bana yakınlık kazanır.” buyrulmuştur. (Buhari-Muslim)

Hz. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının dördüncüsü olan Rebîulâhir ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalıdır.

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün