Yaşam

Güneşten korkmalı mıyız?

Uzun zamandır unutulmuş atalarımızdan binlerce yıl sonra, şu soruyu soruyoruz: Güneşten korkmalı mıyız? Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu soru çoğunlukla yaz aylarında ortaya çıkıyor.

Uzun zamandır unutulmuş atalarımızdan binlerce yıl sonra, şu soruyu soruyoruz: Güneşten korkmalı mıyız? Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu soru çoğunlukla yaz aylarında ortaya çıkıyor.

Güneş, evrenin boş alanına dağılmış birkaç milyar yıldızdan sadece biridir. Ancak bu Mavi Gezegenin sakinleri için bir yaşam kaynağıdır. Yaşamamızı sağlasa da, bizi kolayca yok edebilir.

Güneş’in yaşam için ne kadar önemli olduğunu antik medeniyetler biliyorlardı, bu yüzden onu çoğunlukla bir tanrı olarak görüyorlardı.

Güneşten korkmalı mıyız?

Yani, başlangıç ​​olarak, Güneş yaklaşık beş milyar yıldır bugün olduğu gibi var olmuştur. Merkezinde her saniye, füzyon sürecinde 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüşür. Bu, insanlığın bir yılda ürettiğinden daha fazla enerji yaratır.

Güneş’in yaydığı enerjinin çoğu elektromanyetik (EM) radyasyon biçimindedir. Güneş, EM spektrumunun tüm kısımlarında radyasyon yayar, ancak sıcaklığı nedeniyle bu radyasyon spektrumun görünür kısmında en yoğundur.

Güneş’in yaydığı radyasyonun büyük bir kısmı kızılötesi (IC) ve ultraviyole (UV) spektrumundadır ve dalga boyları (enerjiler) açısından görünür bölgenin hemen yanındadır. Dünya’nın hareketi nedeniyle ışınların yüzeye düştüğü açı değişir ve tabii ki mevsimler de değişir.

Bu yaz aylarında radyasyonun en önemli kısmı UV radyasyonudur. Bu radyasyon, güneşlenmeden sonra cilt rengindeki değişimden sorumludur.

UV Nedir?

Üç tür UV radyasyonu vardır, yani UVA, UVB ve UVC . En tehlikelisi UVC radyasyonudur. En fazla enerjiye sahiptir ve ölümcüldür, ancak paradoksal olarak varlığımızı ona borçluyuz. Nasıl yani?

Bir zamanlar, Dünya’nın yaratıldığı zamanda, UVC radyasyonu gezegenin yüzeyine büyük bir sorun olmadan ulaşıyordu. Atmosferin bileşimi bugünden farklıydı – ozon yoktu, o gaz kalkanı henüz oluşmamıştı.

Atmosferden geçerken ışınlar oksijen moleküllerine çarparak onları parçaladı ve oksijen atomu çiftleri oluşturdu. Bu serbest atomlar diğer oksijen moleküllerine bağlandı ve böylece ozon oluştu !

Zaman geçti, moleküllerin sayısı giderek arttı, bir noktada bir denge oluştu, aynı sayıda molekül belirip kayboldu, ozon tabakası oluştu.

Aynı süreç bugün de devam ediyor, UVC ışınları sürekli olarak ozon tabakasını bombardıman ediyor ve böylece bu önemli kalkanın doğal olarak yenilenmesine katkıda bulunuyor.

UVB radyasyonu UVC’den biraz daha düşük enerjiye sahiptir. Bu radyasyonun büyük bir kısmı ozon tabakası tarafından tutulur, ancak bir kısmı Dünya yüzeyine ulaşır. Mevcut ozon tabakası UVC radyasyonunu durdurmak için fazlasıyla yeterli olsa da, UVB radyasyonunda durum böyle değildir.

Bu radyasyonun enerjisi düşük olduğundan UVC’nin yaptığı gibi molekülleri parçalayamaz, dolayısıyla bu ışınlar atmosferden çok daha kolay geçer.

UVA ışınları en düşük enerjiye sahiptir ve önceki iki UV ışın türünden farklı olarak bize engelsiz bir şekilde ulaşır, ancak neyse ki insanlar için çok daha az tehlikelidir.

Güneşlenme ve UV ışınlarının etkileri

Her üç UV radyasyonu türü de iyonlaştırıcı radyasyon olarak adlandırılan gruba aittir. İyonlaştırıcı radyasyonun temel özelliği moleküllerde, atomlarda ve hatta atom çekirdeklerinde değişikliklere neden olmasıdır. Bu ışınlar iyonizasyon sürecinden sonra isimlendirilir.

Tüm radyasyon türlerinde olduğu gibi, UV radyasyonu da uygun frekanstaki fotonlardan oluşur. İyonizasyon, bir radyasyon fotonunun bir atoma çarptığı, sahip olduğu tüm enerjiyi ona verdiği, fotonun kaybolduğu ve atomun bir (veya daha fazla) elektronsuz kaldığı ve böylece serbest elektronların ve pozitif bir iyonun yaratıldığı bir süreçtir.

Benzer bir süreç moleküllerde de gerçekleşebilir, ancak o zaman foton enerjisi moleküler bağları kırmak veya molekülleri iyonlaştırmak için harcanır. Radyasyonun meydana getirebileceği değişim türü enerjisine bağlıdır. UV radyasyonu atomları iyonlaştırabilir ve moleküler bağları kırabilir.

İyonlaştırıcı radyasyonun neden olduğu tüm değişiklikler moleküller ve atomlar düzeyinde gerçekleşir. Radyasyona maruz kalmanın ortaya çıkan sonuçları yaşam boyunca birikir, ortaya çıkan değişiklikler onarılamaz ve bir kişinin radyasyona karşı direnç kazanmasının bir yolu yoktur.

Renkleri ayırt etmemizi sağlayan ve yüzeyi ısıtan görünür ışığın yanı sıra, UVA ve UVB ışınları da cilde düşer. UV ışınları cilde ulaştığında, vücudumuzda yolculuklarına devam ederler. Farklı enerjileri nedeniyle aynı derinliğe gitmezler.

Hepimizin bildiği gibi, güneşe maruz kaldıktan sonra cilt daha koyu bir renk alır ve dışarıda daha uzun süre kaldıktan sonra yanıklar da ortaya çıkabilir. Bu değişikliklerin başlıca sorumlusu UV radyasyonudur. Güneş ışığındaki UVA ve UVB radyasyonunun göreceli oranı UVA için yaklaşık %99 ve UVB radyasyonu için %1’dir, ancak sadece %1’lik UVB radyasyonu bile onu çok daha tehlikeli hale getirmeye yeter.

Yanıkların başlıca suçlusu UVB radyasyonudur. Bu ışınlar (fotonlar) cildimizden geçtiğinde, fotonlar kısa sürede cildimizi oluşturan moleküllerle çarpışır. Bu çarpışmalar sırasında, fotonlar enerjilerini moleküllere aktarır, çarpışmanın gerçekleştiği yerde moleküler bağları kırar ve cildin kimyasal bileşiminde değişikliklere neden olur.

Güneşlenme uzun süreliyse, parçalanmış moleküllerin sayısı daha da artacaktır. Ciltteki bu kimyasal değişime, yüzeyde ağrılı yanıkların ortaya çıkması eşlik eder. Radyasyonu durdurduktan sonra, yanıklar yüzeyden kaybolacaktır, ancak cildin içinde meydana gelen değişiklikler, gözlerimizden gizli, hayatımızın geri kalanında orada kalacaktır.

Bazen UVB fotonları hücrelerdeki DNA moleküllerine çarpar. Sonra yanıklardan çok daha tehlikeli bir şey meydana gelebilir. Muhtemelen DNA moleküllerinin hücre bölünmesi sürecinden ve bir bireyin organizmasındaki hücrelerin işlevini tanımlamaktan sorumlu olduğu bilinmektedir.

DNA hasarı, “mutant” hücrelerin oluşumuna, yani bazı cilt kanseri türlerinin ortaya çıkmasına yol açabilir. Neyse ki bizim için bu değişiklikler sık ​​değildir, ancak daha fazla güneşlenirseniz veya sık sık yanarsanız, cilt kanseri olasılığı daha yüksektir.

Büyük yüzdeye (yüzde 99) rağmen, UVA radyasyonu UVB radyasyonundan kıyaslanamayacak kadar daha az tehlikelidir, ancak istenmeyen etkilere de neden olabilir. UVA radyasyonunun enerjisi, cildin yüzey katmanlarında değişikliklere neden olmak için yetersizdir.

Bu radyasyonun fotonları daha derine gider ve cilde rengini veren melanin pigmentini içeren tabakaya ulaşır. UVA radyasyonunun fotonları melanin moleküllerine çarptığında oksidasyon (oksijen bağlanması) meydana gelir ve pigment daha koyu kahverengi bir renk alır. Bu etkinin sonucu olarak cilt daha koyu bir renk alır.

Son olarak, istatistiksel, rastgele, süreçler ve risk faktörlerinden bahsettiğimizi belirtmek gerekir. Bu, güneşte kalmanın kesinlikle yanıklara veya kansere neden olacağı anlamına gelmez, güneşten kaçınmanın da cilt kanserine karşı kesin bir koruma anlamına gelmediği anlamına gelmez. Güneşlenmek risk faktörlerinden yalnızca biridir, ancak diğer yandan hayatta kalmak için gereklidir!

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün