İslam

Rebîulâhir ayı ibadetleri, dualar ve zikirleri

Rebîulâhir Ayı ibadetleri nelerdir? Rebîulâhir Ayında hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? Rebiülahir ayının fazileti nedir? Rebîulâhir ayının ilk gecesi okunacak dua ve zikirler nelerdir? Rebîulâhir ayında oruç tutulur mu?

Rebîulâhir Ayı ibadetleri nelerdir? Rebîulâhir Ayında hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? Rebiülahir ayının fazileti nedir? Rebîulâhir ayının ilk gecesi okunacak dua ve zikirler nelerdir? Rebîulâhir ayında oruç tutulur mu? Rebîulâhir ayının 15. günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Rebîulâhir ayı namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

Rebiül Ahir ayı ibadetleri ve faziletli amelleri nelerdir? Rebiülahir’de neler yapılır? Rebiul Ahir Ayında Hangi Dua Okunur? İşte  27 Ekim 2022 Perşembe günü itibariyle başlayacak olan 1444 yılı kapsamlı Rebîulâhir Ayı ibadetleri, zikirleri ve duaları…

2022 REBÎULÂHİR AYI

Diyanet İşleri Başkanlığınca açıklanan 2022 dini günler ve hicri aylar takvimine göre 1 Rebîulâhir 1444, Miladi takvime göre 27 Ekim 2022 Perşembe günü başlıyor. 29 gün çeken Rebîulâhir ayı 24 Kasım 2022 Perşembe günü sona eriyor. 25 Kasım Cuma günü Cemâziyelevvel ayı başlıyor.

Rebîulâhir ayı, kamerî ayların dördüncüsüdür. Rebiülsani (ikinci Rebi) olarak da ifade edilen Rebîulâhir Ayı, Arapça kökenli ‘Rebi, reb’ kökünden gelir ve bahar anlamındadır.

Rebîulâhir Ayı İbadetleri

Müslümanlar bazı ibadetlerini hicri aylara göre yaptıklarından dolayı bu ayları takip etmek ve bunları yaşamımıza geçirmek önemlidir. Rebîulâhir ayı, kamerî ayların dördüncüsüdür.

İslam dinine göre Rebîulâhir ayına has bir dua veya ibadet şekli olmasa da bu ay genelinde Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı sünnetler ve günlük ibadetler, duaların yapılması faziletlidir.

Hayırlı ömür, düşmana galip gelmek ve kötü ölümden korunmak için, bu ay müddetince sabah-akşam üçer kere şu duâ okunmalıdır:

سُبْحَانَ اللهِ مِلاْءَ الْمِيزَانِ وَمُنْتَهَى الْعِلْمِ وَمَبْلَغَ الرِّضَى وَزِنَةَ الْعَرْشِ

“Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ilmi ve mebleğa’r-rizâ ve zinete’l-arş.”

Duanın Anlamı:

“Allah Teala’yı; Mizân’ın dolusunca, ilminin hudutsuzluğunca, rızâsına erinceye dek ve Arş-ı A’lâ’nın ağırlığınca tesbih (noksan sıfatlardan münezzeh, kemâl sıfatlarla mevsuf olduğunu kabul) ederim

Her Hicri ayda Pazartesi ve Perşembe orucu tutmak faziletli ve sünnettir.

Peygamber Efendimiz (sav)’ “Ey Allah’ın Resulu (sallalahu aleyhi vesellem) siz Pazartesi Perşembe günleri oruç tutuyorsunuz bunun hikmeti nedir?” diye sorulduğunda şu cevabı vermiştir:

“Allah Pazartesi Perşembe günleri birbirleriyle küs olanlar hariç bütün müslümanların günahlarını örter, affeder. Amelleri arz eden meleklere küs olan bu iki kişi barışıncaya kadar onları bırak diye emreder. (İbni mace)

Âişe radıyallahu anhâ şöyle dedi: Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem pazartesi ve perşembe günleri orucuna özen gösterirdi. (Tirmizi)

Rebi’ül-Ahir Ayına Girilen İlk Gece Yapılacak Ameller/Dualar/Zikirler

Hicri her ayın ilk girdiği gece Tebareke (Mülk) Suresi okunur. Mülk suresi okunurken şehadet parmağı göbek çukuruna koyarak okunursa bu ay boyunca yediğimiz ve içtiğimiz hiç bir şey Allah’ın izniyle dokunmaz, vücuda zarar vermez. Mülk suresinde 30 ayet vardır ve 1 ay boyunca her bir ayet bizi korur…

Rebîulâhir ayının ilk gecesi (5 Kasım Cuma gecesi) Vâkıa Suresi maddi ve manevi rızıkların helal, kolay ve bereketli olması niyetiyle okunur.

Rebîulâhir’in ilk gecesi Yasin Suresi, kalplerin Allah’a (cc) yaklaşması ve halis niyetle birlikte Allahü Teâlânın mağfiretine kavuşmak ve layıkıyla kalplerimizin zikrini yapmak için okunur.

Bu gece Fetih Suresi hayırların fethi, her dileğin kabulü için gün içerisinde en az yedi kez okunur. Allah’ın izni ile her dua, istek ve dilek gerçekleşir. Günde en az bir defa okuyan kişi bütün kötülüklerden veya zararlardan korunur. Bununla beraber her işi bereketli ve hayırlı olur.

Rebîulâhir ayının ilk gecesi gusül abdesti alınırsa inşâallah başımıza gelebilecek her türlü musibetlerden hastalıklardan korunmuş ve yeni aya temiz girmiş oluruz.

Rebi’ül-Ahir Ayının 15. Günü Kılınacak Namaz

Bu yıl 10 Kasım 2022 Perşembe gününe denk gelen Rebîulâhir ayının 15’inci günü, Kuşluk (Duha) namazından sonra ikişer rekâtlık yedi selamla 14 rekât namaz kılınır.

  • 15 REBÎ’UL-ÂHIR 1444 / 10 Kasım 2022 Perşembe

Her rekâtta Fatiha suresinden sonra 7 kere Alak Sûresi (İkra Bismi Rabbike) okunur. Alak Suresini bilmeyenler ihlas suresini okuyarak kılabilirler.

Namazın ardından ise 60 kere:

“Ya melîku temellekte bil melekûti, vel melekûti fî melekûtike ya melîku.”

“Ey yüce mülk sahibi! Sen bütün maddi-manevi alemleri sahiplendin. Mânevî âlemler Senin yüce âlemin içerisinde gizlenmiştir. Ey yüce padişah!” diye dua edilir.

Her kim bu namazı ömründe bir kere bile kılsa onun için özel bir mânevî hal hâsıl olur (mânâ âleminden hissedar olur) ve kendisine yetmiş bin yıllık ibadet sevabı yazılır. (Muhammed ibni Hatirüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:53)

Kuşluk namazının vakti: Güneş doğduktan 45 dakika sonra başlar, öğle namazına 45 dakika kalıncaya kadar devam eder.

Rebîulâhir ayının 15’inci günü kılınan Gece Namazı:

İslami takvim veya Hicri takvime göre günler bir önceki günün akşam namazından itibaren başladığı için 9 Kasım 2022 Çarşamba gecesi 4 rekat nafile namaz kılınır. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra herhangi bir sure (zamm-ı sure) okunur.

Namazın ardından 40 defa “Yâ Allahu Yâ Bediu” esması okunur. Anlamı; “Ey Allah! Ey Eşsiz Yaratan! (Muhammed ibni Hatirüddîn, el-Cevâhiru’l-hams, sh:53)

Rebîulâhir Ayı’nın 15’inci gün Kılınacak Namazı Unutmayın!

Rebîulâhir Ayında Okunacak Dualar ve Zikirler

Kameri aylarının dördüncüsü olan Rebîulâhir ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe ve çokça istiğfar etmeli, varsa kazaya kalan farz namazlarımız için kaza namazı kılınmalıdır. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

  • Sabah – akşam günde 3 kere; “Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ilmi ve mebleğa’r-rizâ ve zinete’l-arş.”
  • Günde 70 veya 700 kere Tövbe Estağfurullah çekmek.
  • Salavat-ı Şerif getirmek. Hz. Muhammed S.A.V.’i anmak. (Allahümme salli ala seyidina Muhammed)
  • Kelime-i Şahadet, Kelime-i Tevhid getirmek (Lâ ilâhe illallah)
  • Cumartesi günleri 1000 defa “La İlahe İllallah” kelime-i tevhidi çekmek oldukça faziletlidir.
  • Fatiha suresini okumak.
  • Amenerrasulü okumak
  • Bol bol ihlas suresini okumak

Benzer Konular 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün