İlmihal

Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdestinin farzı kaçtır?

Gusül Abdesti, Allâh-ü Teâlâ'nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Peki Gusül nedir? Gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül Abdesti, Allâh-ü Teâlâ’nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Peki Gusül nedir? Gusül abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti hangi ayette geçiyor? İslam’da Gusül abdestiyle ayet veya dua okunur mu?

Müslümanlar için beden temizliğinin önemi çok büyüktür. İslam dini için olmazsa olmaz abdest ve dolayısıyla gusül abdesti hakkında ilmihal bilgilerini öğrenmek ve hayatımızda tatbik etmek çok önemlidir. Günlük ibadetlerimizde, önce ibadet edilecek yerin temiz olmasına dikkat edildiği kadar ibadet edecek olanın beden temizliğine de dikkat edilir.

Gusül (boy) abdesti nedir, nasıl alınır? Gusül abdesti neden alınır? Guslü gerektiren haller nelerdir? Erkek ve Kadın gusul abdesti arasında fark var mıdır? Sünnete uygun gusül abdesti nasıl alınır? İşte Gusül abdestinin farzları ve sünnetleri…

Gusül Abdesti

Allâh-ü Teâlâ’nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. Cünüb olan her kadının ve erkeğin, hayzdan ve nifasdan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.

Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüb geçirirse, çok acı azab görecekdir. Su ile yıkanmak mümkin olmazsa teyemmüm etmelidir.

Cünüp olan kimse, ilk fırsatta gusletmeye çalışmalıdır. Bu durumda, ancak içinde bulunduğu namaz vaktinin çıkmasına kadar izin vardır; guslün daha fazla geciktirilmesi günah olur.

“Eğer cünüp iseniz iyice yıkanıp temizlenin” (Mâide sûresi, 6)

Gusül Abdesti Nasıl Alınır:

– Gusül almak isteyen bir kimse, banyoya girmeden önce ”Eûzü- Besmele” çeker ve sol ayağı ile banyoya girer (Eğer banyoya girdikten sonra Besmele çekmek gerekirse kişi, Besmeleyi ağız kıpırdatmadan içinden çeker).

– “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet eder.

– Önce avret mahallini temizler (Avret mahalli kadınlar için diz kapağı ile koltuk altı hizası arası, erkekler için göbeğin üstü ve diz kapağının altıdır).

– Önce namaz abdesti alır.

– Bundan sonra ağzına üç kere dolu dolu su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara yapmak sûretiyle çalkalar (Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder).

– Sonra burnuna üç defa su çekerek burnunu temizler, buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır.

– Daha sonra kuru yer kalmayacak şekilde bütün vücut yıkanır. Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi hususuna dikkat edilmelidir.

– Önce başa, sonra sağ omuza ve sol omuza birer defa su dökülür, bu işlem üç defa tekrarlanır.

– Ayak altında su birikmişse çıkarken ayaklar yıkanır.

– Daha sonra sağ ayak ile gusledilen yerden çıkılır.

– Gusül abdesti niyeti olmadan, bütün vücudu yıkamak gusül yerine geçmez.

Hanefi mezhebine göre gusül abdesti nasıl alınır?

Gusül, ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, buruna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılır. Burada sayılan işlemler Hanefîlere göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.

Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:

  • Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker.
  • Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler,
  • avret yerlerini yıkar.
  • Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar,
  • daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler
  • ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.

Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar.

Cünüb olan kimseler şunları yapamaz:

– Hiç bir namazı kılamaz,
– Kur’ân-ı kerîme ve ayetlerine el süremez,
– Kabe’yi tavâf edemez,
– Cami ve mescidlere giremez.

Lohusa kadın boy abdesti nasıl alır?

Hamilelik sonrası lohusa halinin bitimiyle birlikte kadın gusül abdesti alması gerekmektedir. Gusül abdesti almak için bir kadın önce besmele okur ve sonra ” Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya ” diye niyet eder. Öncelikle normal namaz abdesti gibi bir abdest alır.

Gusül abdestiye namaz kılınır mı?

Gusül, normal namaz abdesti de içerdiğinden dolayı ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira, Hz. Âişe, Resûl-i Ekrem’in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivayet etmiştir (Tirmizî, Tahâret, 79)

Gusül Ne Zaman Farzdır:

Ergenlik çağına gelmiş her müslüman erkeğin ve kadının şu durumlarda boy abdesti alması farzdır.
1- Cünüplük: Cinsî münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin (sperm) şehvetle vücut dışına çıkması. (Dövülmekten veya başka sebepten vücuttan ayrılan sperm gusül gerektirmez.)
2- Kadının adet görme veya lohusalık halinin sona ermesi.

endOfSection

Gusül abdestinin farzı kaçtır?

Gusül, Allâh-ü Teâlâ’nın emrettiği, hem maddi hem de manevi temizlik şeklidir. Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lazımdır. Cünüb olan her kadının ve erkeğin, hayzdan ve nifasdan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonunda o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır.

Guslün Farzları:

1- Ağıza su alıp boğaza kadar çalkalamak.
2- Burna su çekmek ve burnu yıkamak.
3- Tepeden tırnağa bütün vücudu, ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.

Gusül abdestinin Sünnetleri

1- Gusle Besmele ve niyet ile başlamak.
2- Avret yerini yıkamak ve bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa onu temizlemek.
3- Gusülden evvel abdest almak.
4- Abdestten sonra, önce başa, sonra sağ omuza, sonra sol omuza su dökmek, bu işlemi aynı sıralamayla üç defa tekrarlamak.
5- Guslederken çok fazla veya çok az su kullanmaktan kaçınmak.
6- Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak.
7- Tenha bir yerde yıkanılsa bile, avret yerini açmamak.
8- Guslederken konuşmamak.
9- Gusül bitince bedeni bir havlu ile kurulamak.
10- Gusülden sonra çabucak giyinmek.

Bu yazılarda ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün