GündemYaşam

Dünya Saati 2024 – Anlamı, Önemi ve Etkinlikleri

Dünya Saati uygulaması nedir? Dünya Saatinin önemi ve amacı, ortaya çıkış kökeni ve tarihçesi? Dünya Saati neyi başarmayı hedefliyor?

Dünya Saati Günü ne zaman, hangi gün? Dünya Saati uygulaması nedir? Dünya Saatinin anlam ve önemi, ortaya çıkış kökeni, hikayesi ve tarihçesi nedir? Dünya Saati uygulamasını kim yarattı? İlk Dünya Saati ne zaman kutlandı?

Dünya Dayanışma Saatinin amacı nedir, nasıl kutlanır? 2024 Dünya Saati Günü teması nedir? Bu yıl 23 Mart Cumartesi Dünya Saati (Earth Hour) gününde; “Gezegen Plastiklere Karşı” teması, plastiklerin sağlık açısından risk oluşturması, tüm tek kullanımlık plastiklerin hızla kullanımdan kaldırılması amacıyla yerel saatle 20:30 – 21:30 arası bir saat ışıklar söner. Peki “Dünya Saati” ile kastedilen nedir? 2024’te ne zaman gözlemleniyor?

İşte 2024 Dünya saati etkinliği hakkında bilinmeyenler!

Dünya Saati

Çevremizi daha iyi hale getirmek için ihtiyacımız olan tek şey en az bir saat ve her yıl Mart ayının son Cumartesi günü gözlemlenen Dünya Saati bunu sağlıyor. Dünya Saati, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından oluşturuldu ve her yıl düzenlenerek bireyleri, gezegene bağlılığın bir sembolü olarak toplulukları ve işletmeleri, zorunlu olmayan elektrik ışıklarını yerel saatle 20:30 – 21:30 saatleri arasında bir saat boyunca kapatmaya teşvik ediyor.

Her yıl mart ayının son cumartesi günü dünya çapında milyonlarca insan, doğa ve insan için dönüşüm adına ses veriyor. Gezegenimiz büyük bir krizin içinden geçiyor: İklim acil durumu!

Dünya Saati bir saatten daha fazlası, küresel bir değişim, dönüşüm çağrısıdır. Karbon emisyonlarını azaltacak politikaları hayata geçirmediğimiz takdirde dünya 2.5 derece sıcaklık artışına doğru yol alıyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) çağrısı ise kömür başta olmak üzere fosil yakıtlara yönelik teşviklerin derhal sonlandırılması.

On beş yıldır Mart ayının son Cumartesi günü 190’dan fazla ülkede milyonlarca kişinin katılımıyla ‘Dünya Dayanışma Saati’ etkinlikleri düzenleniyor.

Tarihçesi

Her birimizi iklim değişikliğine karşı mücadeleye aktif olarak dahil etmek için Dünya Saati uygulaması oluşturuldu ve ilk etkinlik 31 Mart 2007’de Avustralya’nın Sidney kentinde ışıkların kapatılması olarak başladı. Dünya Saati artık dünya çapında bir etkinlik ve Mart ayının son Cumartesi günü 20:30 – 21:30 saatleri arasında herkesi zorunlu olmayan ışıkları kapatmaya teşvik ediyor.

2004 yılında, World Wide Fund for Nature (WWF) Australia, Avustralyalıları iklim değişikliği konusuna dahil etmeye yönelik fikirleri tartışmak üzere reklam ajansı Leo Burnett Sydney ile bir araya geldi. Ancak, büyük ölçekli bir ışıkları kapatma fikri 2006 yılına kadar ‘The Big Flick’ başlığı altında ortaya çıkmamıştı. 2007 yılında, Sydney’in Lord Belediye Başkanı Clover Moore ile birlikte Fairfax Media’nın desteğiyle, Dünya Saati 31 Mart’ta Avustralya’nın Sidney kentinde yerel saatle 19:30’da düzenlendi.

2008 yılı 29 Mart’ta yerel saatle 20.00’den akşam 21.00’e kadar uluslararası olarak gerçekleştirildi ve dünya çapında 35 ülke katıldı, 400’den fazla şehir destek verdi. Dünyanın dört bir yanındaki önemli noktalar, etkinliğe destek vermek ve farkındalık oluşturmak için için zorunlu olmayan aydınlatmalarını kapattı ve hatta Google’ın ana sayfası bile o gün karardı. Katılımcı ülkeler ve şehirler, megawatt-saat ve karbondioksit salınımında büyük bir azalma yaşadı.

2008’den beri, çok sayıda ulus ve insan bu etkinliklere katıldı ve bu eylem çevre için dünyanın en büyük taban hareketlerinden biri haline geldi.

Dünya çapında milyonlarca insan, gezegenimizin geleceğini önemsediklerini göstermek için ışıklarını kapatıyor ve Dünya Saati’nde gerçekleştirilen bu etkinlik bize küçük eylemlerin bile büyük bir fark yaratabileceğini hatırlatıyor.

WWF tarafından organize edilen Dünya Saati uygulaması, Mart ayının son Cumartesi günü, gerekli olmayan tüm elektronik cihazları bir saatliğine kapatarak, insanları çevresel konularda harekete geçmek ve gezegeni korumak için birleştiren küresel ve temel bir harekettir.

Dünya Saati Nedir?

WWF (World Wide Fund for Nature) tarafından düzenlenen Dünya Saati, insanları çevre sorunları konusunda harekete geçmek ve gezegeni korumak için birleştiren küresel bir harekettir.

Büyük bir ana akım topluluğunu bir araya getiren etkinlikler ve uygulamalar, 2007 yılında Avustralya’nın Sidney kentinde bir ışıklandırma etkinliği olarak ünlü bir şekilde başlatıldı. O zamandan beri, 190’dan fazla ülke ve bölgede milyonlarca destekçinin ilgisini çekti ve dünya çapında bireylere ve kuruluşlara çevre için ve kalabalığın gücünden yararlanarak büyük yasal değişiklikleri hayata geçmeleri için ilham verdi.

Hareket büyüdükçe, bir saatlik ışıkların sönmesi olayı, doğaya ve gezegenimize yönelik daha geniş bir bağlılığın sembolü olmaya devam ediyor.

Dünya Saati’nin önemi nedir?

Dünya Saati uygulaması, dünyanın her yerindeki milyonlarca insanın, zorunlu olmayan elektronik cihazları kapatarak küresel iklim değişikliğine katılması için bir fırsattır.

Dünyanın her yerindeki milyonlarca insan, zorunlu olmayan elektronik cihazları kapatarak küresel iklim değişikliğine karşı çaba ve farkındalık gösterir. Dünya hepimizin evi diyebileceğimiz tek yer ve onsuz var olamayız. Bu nedenle bu gün, evimizi korumamız için bizi teşvik etmesi açısından önemlidir.

Doğal afetler, pandemiler ve küresel ısınma, çevremizin yardımımıza ihtiyacı olduğunu gösteren kilit işaretlerdir. Küresel ısınma oranlarındaki sürekli artışla birlikte, çevremizin sağlığını iyileştirmek için düzeltmemiz ve elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor.

Dünya Saati her insanı ilgilendirir ve sorumluluklar birkaç kişiye bırakılamaz. Bu, büyük bir değişiklik yapmanın kolektif bir çaba gerektirdiğini ve daha iyi hale getirmek için hepimiz üzerimize düşeni yapabileceğimizi bilmemizi sağlar.

Dünya Saati neyi başarmayı hedefliyor?

Son 10 yıldır, dünyanın her yerinden insanlar iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını desteklemek için her Dünya Saatinde bir araya geliyor. Ve birlikte, bu tehdide karşı güçlü küresel taahhütlerin yerine getirilmesine yardımcı olan güçlü bir hareket ortaya koyuyor. Çünkü iklim değişikliği hepimiz için büyük bir zorluk olmaya devam ediyor.

Ancak şimdi başka bir acil tehdit dikkatimizi çekiyor: biyolojik çeşitlilik ve doğanın şaşırtıcı kaybı. Bugün Dünya Saati, yalnızca iklim krizine karşı en güçlü müttefikimiz olduğu için değil, aynı zamanda kendi sağlığımızı, mutluluğumuzu, refahımızı ve hatta hayatta kalmamızı sağlamadaki önemi nedeniyle doğayı koruma konusunda küresel çalışmaları teşvik etmeye çalışıyor.

Küresel ısınma nedir?

Küresel ısınma, özellikle insanlar fosil yakıtları yaktıkça açığa çıkan sera gazları nedeniyle, geçtiğimiz yüzyılda Dünya’nın ortalama yüzey sıcaklığındaki olağandışı hızlı artışıdır.

Çevre Hakkında 5 İlginç Gerçek

  1. Sadece tuvalet kağıdı üretmek için her gün yaklaşık 27.000 ağaç kesiliyor. Bu çok fazla ağaç anlamına geliyor…
  2. İnekler çevreye zarar verir; Tek bir inek, her yıl geğirme ve gaz çıkarma yoluyla 200 ila 400 pound arasında metan gazı salabilir; bu, karbondioksit gazından 20 kat daha güçlüdür.
  3. Okyanuslarımızda çok fazla petrol var; Dünyada üretilen yaklaşık beş milyon ton petrol, her yıl okyanuslara ulaşıyor.
  4. Çok fazla ormanımız kalmadı; Bugün Dünya ormanlarının %80 kadarı yok edildi veya onarılamaz şekilde bozuldu.
  5. Kullanılabilir suyumuz az; Dünyadaki su kaynaklarının sadece %1’i kullanılabilir durumda. Geri kalan suların ise %97’si okyanuslar ve %2’si donmuştur.

Arılar, yiyeceklerimiz ve dünyamız için gerekli ve güzel bir yaşam gücüdür. Yoğun tarım, böcek ilaçları ve habitat kaybı nedeniyle endişe verici bir oranda yok oluyorlar. Tüm doğayı ve tüm türleri korumalıyız Bugün #EarthHour için bir tavır alın…

İlham al, Harekete geç, Yeşil devrimin bir parçası ol.

2024 Dünya Saati ne zaman?

Dünya Saati, yıllık bir etkinlikten daha fazlasıdır. WWF projeleri ve etkinlikleri kapsamındaki bireysel eylemler yıl boyunca devam eder. Bireyleri, haneleri, toplulukları ve işletmeleri tek bir gün için zorunlu olmayan ışıklarını kapatmaya teşvik etmek için Mart ayının son Cumartesi günü dünya çapında 1 saatliğine ışıklarını söndürme etkinliği düzenleniyor.

  • 2023 – 25 Mart Cumartesi
  • 2024 – 23 Mart Cumartesi
  • 2025 – 29 Mart Cumartesi
  • 2026 – 28 Mart Cumartesi

2024’te 23 Mart’ta yerel saatle 20.30’a denk geliyor. Dünya saati tam olarak 60 dakika sürer, yani 20:30- 21:30 arası. Her dakika ve her saat önemlidir.

Dünya Saati sizi 60 dakikanızı ayırarak gezegenimiz için olumlu bir şey – herhangi bir şey – yaparak geçirmeye davet ediyor.

Sadece 60 dakika mı? Evet, sadece bir saat. Çok fazla görünmeyebilir, ancak sihir, siz ve sizin gibi Asya ve Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Okyanusya ve Avrupa’daki (190’dan fazla ülke ve bölgedeki destekçileriniz) tek evimiz için bir saat ayırdığınızda gerçekleşir. Dünya için En Büyük Saat.

Bu yıl, Dünya Saati etkinliğinde 23 Mart Cumartesi günü 20.30-21.30 arasında Türkiye’deki ışıklar karartılacak.

Uygulama neden Mart ayı sonlarında düzenleniyor?

Mart ayının sondan ikinci ve son hafta sonu, sırasıyla kuzey ve güney yarımkürede İlkbahar ve Sonbahar ekinokslarının zamanı civarındadır. Bu da her iki yarımkürede neredeyse tesadüfi bir şekilde gün batımı zamanlarının yakın olduğu zaman dilimidir ve böylece küresel ‘ışıkları söndür’ uygulaması en büyük görsel etkiyi sağlar.Dünya Saati Gününün Teması

Dünya Günü’nün küresel organizatörü ve dünya çapında çevre hareketlerinin en büyük katılımcısı olan EARTHDAY.ORG (EDO), 2024 Dünya Günü için “Gezegen Plastiklere Karşı” (Planet vs. Plastics) temasını duyurdu.

EARTHDAY.ORG sitesinden yapılan açıkalamaya göre, insan ve gezegen sağlığı adına plastiğe son verme taahhüdü için taviz vermiyor ve 2040 yılına kadar TÜM plastik üretiminin %60 oranında azaltılmasını talep ediyor.

2024 Dünya Saati teması “Gezegen Plastiklere Karşı” sloganıyla, plastik konusunda yaygın farkındalığın savunulması çağrısında bulunuyor. Plastiklerin sağlık açısından risk oluşturması, tüm tek kullanımlık plastiklerin hızla kullanımdan kaldırılması, Plastik Kirliliğine ilişkin güçlü bir BM Anlaşmasının acilen bastırılması ve hızlı modaya son verilmesi talebi. Gelecek nesiller için plastiksiz bir gezegen inşa ederken bize katılın!

2024 Dünya Günü için, (cesurca) hareket etmemiz, (geniş çapta) yenilik yapmamız ve (eşitlik içinde) uygulamamız gerekiyor.

Sürdürülebilirlik, hem insanlık hem de işletmeler için refaha giden yoldur. Güçlü Çevresel Sosyal Yönetişim standartları geliştiren şirketler, daha iyi kârlılık, daha güçlü finansal performans ve daha mutlu çalışanlar görüyor. Artık çevreci olmak ve uzun vadeli karları artırmak arasında bir seçim yok.

Dünya Saati logosu ne anlama geliyor?

Standart Dünya Saati ’60’ logosu, gezegenimiz üzerinde yarattığımız etkiye odaklandığımız ve karşılaştığımız çevresel sorunları ele almak için olumlu adımlar attığımız 60 dakikalık Dünya Saati’ni temsil eder.

2011 yılında ise logo değişti ve Dünya Saati’ne gezegen için saatin ötesine geçen olumlu bir eylem ekleme taahhüdünü temsil eden ’60+’ logosu tanıtıldı. 60 ve ‘Artı’ ile birlikte logo bir saatin ötesindeki harekete dahil olmayı ifade eder.

‘Dünya Saati’ etkinlikleri

FSM Köprüsü ‘Dünya Saati’ etkinliği için 1 saatliğine karartıldı. Türkiye’den bireysel olarak etkinliğe katılan vatandaşlar bir saatliğine ışıklarını kapatanlar, sosyal medya hesaplarından #BirlikteMümkün etiketiyle paylaşımlar yaparak kampanyaya destek oldular.

Paris’teki Eyfel Kulesi, bu yılki etkinlik için ışıklarını kapattı. İklim değişikliği konusunda farkındalığı artırmak için kampanyaya katılmak için birçok küresel dönüm noktasından biriydi.

Amerika Birleşik Devletleri, New York City’deki Empire State Binası Cumartesi gecesi bir saatliğine ışıklarını kapattı.

BAE, 23 Mart Cumartesi akşamı 20:30-21:30 saatleri arasında ışıkları ve gerekli olmayan elektrikli aletleri kapatarak kutlamalara katıldı.

Ukrayna ise yıllardır #EarthHour’a katıldı. Ancak bu yıl farklı, çünkü Rusya’nın işgali nedeniyle birçok Ukraynalı haftalardır elektriksiz veya Rus füzelerinin hedefi olmamak için ışıkları kapatıyor.

Dünya Saati’ni 20:30 – 21:30 saatleri arasında ışıklarınızı kapatarak kutlayabilirsiniz. 23 Mart Cumartesi akşamı 20.30-21.30 arasında evlerimizde 1 saatliğine ışıkları kapatalım! Dünyamızı korumak birlikte mümkün…

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün