GündemRamazan

2024 Kadir Gecesi Ne Zaman? Diyanet Dini Günler Takvimi

2024 Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün? 5 Nisan 2024 Cuma gecesi idrak edilecek Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi Nedir?

2024 Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi Ramazanın kaçıncı gecesi ve hangi gün idrak edilecek? Kadir Gecesi bu gece mi? Kadir Gecesi hangi gecedir? Kadir Gecesinin zamanı belli midir, nasıl anlaşılır? Kadir gecesinde neler oldu? Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan diyanet takvimine göre Kadir Gecesi 26 Ramazan 1445 / 5 Nisan 2024 Cuma gecesi, tarihi ve detayları

Ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde Kadir Gecesi tarihi de merak ediliyor. 11 ayın sultanı, 3 ayların sonuncusu Ramazan ayının içerisinde yer alan Kadir Gecesi ile ilgili paylaşımlar ardından ‘2024 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir gecesine kaç gün kaldı?’ sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığının takvimini inceliyor.

İşte 2024 Kadir Gecesi tarihi.. Peki, bin aydan daha hayırlı olduğuna inanılan Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi ve Kadir Gecesi tarihi…

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesi üzerinden 2024 dini günler takvimine göre Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilecek Kadir gecesi ve detayları hakkında merak edilen bilgileri bu yazımızdan okuyabilirsiniz.

2024 Kadir Gecesi Ne zaman?

Hangi Gün idrak Edilecek? Kadir Gecesi hangi tarihe denk gelir?

İslam dininde bin aydan daha hayırlı olan ve 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayına veda edeceğimiz ve Kadir Gecesini idrak edeceğimiz tarih ise (26 Ramazan 1445) 5 Nisan 2024 Cuma gününe denk geliyor.

İlk vahiy, ramazan aynının on yedinci günü, pazartesi gününde gelmiştir. Bu gece günümüzde Kadir Gecesi olarak bilinmektedir. Kur’an’ın indirilmeye başlandığı gecedir.

“Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içinde arayınız.” – (Buhârî, Leyletü’l-kadr 3)

İlk vahyin geldiği mübarek gece, İslâm dininde “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılmaktadır. Aynı adı taşıyan 97. sûre olan Kadir Suresi bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur.

Ramazan ayının 26. günü Hicri aylarda günler bir sonraki günün gecesi olarak bilinmektedir.

Kadir Gecesi hangi gece?

İbadetler, dualar, zikirler, tesbihler ile eda edilecek olan Kadir Gecesi, manevi duyguların bolca yaşandığı gece olacak. Kuran-ı Kerim’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e (SAV) indiği gece olarak bilinen Kadir Gecesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 26’yı 27’ye bağlayan gecesinde idrak edilecek.

Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir ancak Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak belirtilmemiştir. İslam alimleri ve ulemalar, “Kadir Gecesini Ramazanın son on gününde arayın” hadisi şerifine işaret etmektedirler. Kadir gecesinin bu son on gün içinde tekli sayılardan oluşan bir günde saklı olduğuna inanılıyor.

Kadir Suresi Arapça Okunuşu

Kadir Gecesine ilişkin Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

Bismillâhirrahmânirrâhîm.

İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr.
Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr.
Leyletülkadri hayrün min elfişehr.
Tenezzelülmelâiketü verrûhu
fîhâ bi-izni Rabb’ihim, min külli emr.
Selâmün, hiye hattâ matle’il fecr.

Kadir Suresi Türkçe Alamı

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Şüphesiz Biz, (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail), Rabb’i’nin izni ile her iş için (semâ’dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.

Kadir Suresi Arapça

“Kadir gecesinde üç defa lâilâhe illallah diyenin, birincisinde bütün günahları affolur. İkincisinde Cehennemden kurtulur. Üçüncüsünde Cennete girer.” buyuruldu.

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ

Kadir Gecesinde Yapılacak Dualar, İbadetler

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevrî: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.

Hz. Aişe demiştir ki; Hz. Muhammed (s.a.v) ‘e:

“Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum.

Rasûlüllah (s.a.s):

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Ebu Hureyre (ra)’den rivayet edilen bir hadis-i şerifte Allah resulü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur;

مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

Men kâme leylete’l-kadri îmânen vahtisâben ğufire lehû mâ tekaddeme min zenbihi

Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir. (Nesâî, Sıyâm, 5)

Kadir Gecesi’ni eda etmenin faziletine delil olan bu hadis-i şerifte Cenâb-ı Hakk onu şereflendirmiş ve içindeki bereket ve salih amellerin feyziyle bin aydan daha hayırlı kılmıştır.

2024 Kandil günleri ve geceleri

Yılı içerisinde idrak edeceğimiz diğer kandiller

  • Regaip Kandili – 11 Ocak 2024 Perşembe
  • Miraç Kandili – 6 Şubat 2024 Salı
  • Berat Kandili – 24 Şubat 2024 Cumartesi
  • Kadir Gecesi – 5 Nisan 2024 Cuma
  • Mevlid Kandili – 14 Eylül 2024 Cumartesi

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün