İslam

2024 Şevval ayı ne zaman başlıyor? Fazileti ve Önemi Nedir?

Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayının önemi ve fazileti nedir? Şevval Ayında meydana gelen önemli olaylar ve Şevval'de oruç tutmak

Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayının önemi ve fazileti nedir? Şevval Ayında meydana gelen önemli olaylar ve Şevval’de oruç tutmak ve ibadetleri nelerdir?

Ramazan ayının son günleri yaşanmaya başlarken Şevval ayı ne zaman başlayacak, kaç gün çekiyor ve hangi gün bitiyor? Şevval ayının son günü ne zaman? 2024 Şevval ayının kaçıncı günündeyiz? Şevval ayında oruç ne zaman tutulur? gibi detaylar araştırılmaya başlandı.

Şevval orucu nafile oruç mudur? Şevval ayı orucuna nasıl niyet edilir? Peki Şevval ayı orucu ne zaman, kaç gün tutulur, 6 gün mü tutulur? İşte 2024 Şevval Ayı hakkında tüm bilgiler…

2024 Şevval ayı ne zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler ve hicri aylar takvimine göre Ramazan Ayının bitimiyle birlikte Şevval Ayı 10 Nisan tarihinde başlayacak ve 8 Mayıs 2024 tarihine kadar devam edecek.

Şevval Ayı Ramazan Bayramı’nın 1. Günü ile birlikte başlar. Dolayısıyla 2024 yılı Şevval Ayı’nın ilk günü günü 10 Nisan 2024 Çarşamba gününe denk gelmektedir.

Ramazan Bayramı sevincinin tamamlanmasının ardından Şevval Ayında da bazı faziletli ve sevaplı ibadetler vardır.

Şevval ayı kaç gün çeker?

Şevval ayı ne zaman başlar, ne zaman biter?

2024 yılı itibariyle idrak edeceğimiz Hicri aylardan Şevvâl ayı 10 Nisan Çarşamba günü başlıyor. 29 gün çeken Şevvâl ayı 8 Mayıs 2024 Çarşamba günü sona erecek.

  • 1 Şevval 1445 / 10 Nisan 2024 Çarşamba RAMAZAN BAYRAMI (1. Gün)
  • 2 Şevval 1445 / 11 Nisan 2024 Perşembe RAMAZAN BAYRAMI (2. Gün)
  • 3 Şevval 1445 / 12 Nisan 2024 Cuma RAMAZAN BAYRAMI (3. Gün)
  • 29 Şevval 1445 / 8 Mayıs 2024 Çarşamba (Şevval ayının son günü)

Şevval Anlamı Nedir?

Şevval isminin anlamı, ”Hicri takvime göre ramazandan sonraki ay, bayram ayı.” olmaktadır. İsmin kökeni Arapçaya dayanmaktadır.

Şevval ayı, Hicri Aylardan Ramazan ayından sonra, Zilkâde ayından önce gelen aydır. Şevval, Hicri takvime göre yılın 10. ayı ve 1 Şevval Ramazan Bayramı’nın ilk günü iken, 3 Şevval son günüdür.

Arapça : شَوَّال

Şevval kelimesi Arapça’da shāla (شَالَ) taşıma, kaldırma fiilinden gelmiştir. Genellikle bir şeyleri bir yerden başka bir yere götürmek veya taşımak için kullanılır. Bu şekilde adlandırılmasının bir nedeni de dişi bir deve normalde yılın bu zamanında bir cenin taşıyacaktır.

Şevval isminin diğer bir anlamı da Ay parçası demektir. Şevval adına sahip biri inançlı kimse özelliğini de taşımaktadır.

Şevval ismi Kur’an-ı Kerim’de yer almıyor. Fakat Arapça kaynaklarda da Şevval isminin sakıncalı olduğu bilgisine yer verilmemiştir. Bu sebeple Şevval isminin kullanılmasında bir sakınca yoktur. Kur’an-ı Kerim’de yer almadığından dolayı hiçbir ayette de Şevval ismi yer almamaktadır.

Şevval Ayında Hangi İbadetler Yapılmalı?

Şevval ayının kendine özel ibadetleri vardır. Bu ayda yapılması gereken dua ve ibadetler büyük sevaptır. Bu ayda tutulan oruca Şevval orucu denir. Şevval orucu, İslam dinine göre tüm günahlardan kurtulmak için yapılan bir ibadettir.

Hz. Ebu Eyyub’dan (r.a.) dan rivayet edildiğine göre Hazreti Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur

“Bir kimse Ramazan-ı Şerif ayını oruçlu olarak geçirip arkasından Şevval ayında da 6 gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizi, Savm, 53; Ebu Davud, Savm, 58-59)

Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir. Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç Müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.

Ayrıca bu ibadetlerin yanında Şevval ayında okunması faziletli görülen dualar ve sureler bulunmaktadır.

Şevval Ayının son 10 günü – Her gün 50 Fatiha Suresi olmak üzere toplam 500 Fatiha Suresi okunur. Şevval ayında 500 Fatiha okuyan bir Müslüman kimse, Kur’an-ı Kerim’i hatmetmiş sayılır.

Şevval’de oruç tutmak

Şevval’in ilk günü Ramazan Bayramı’dır. Bu gün oruç tutmak dinen yasak ve haram olduğu için bazı Müslümanlar Şevval ayında ve Kurban Bayramı’nın ertesi gününden itibaren altı gün oruç tutmaktadırlar.

Bu altı günlük oruç, Ramazan ayında oruç tuttuğu için oruç tutan kişinin Rabbine şükran duyduğuna ve itaat sevgisine delil sayılır. İtaatin belirli bir mevsimi yoktur, Ramazan’ın bitiminden sonra kişi günaha dönmemeli, onu itaatle takip etmeli ve itaat etmeye devam etmelidir.

Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehap yani faziletlidir.

Hz. Peygamber (sav), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur.

Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).

Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?

Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır.

Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

Şevval Ayında Meydana Gelen Olaylar

Peygamber Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in hayatında, sahabe ve Ashab-ı Kiram’ın hayatlarında Şevval ayında meydana gelen İslam dini ve Müslümanlar için önemli olaylardan bazıları şunlardır;

  • Büyük hadis âlimi ve 300.000’den fazla hadis-i şerifi senetleriyle birlikte ezbere bilen muhaddis Muhammed el-Buhari, Hicri 194’te Şevvâl ayının 13’ünde Buhara’da dünyaya geldi.
  • İlk Müslümanlar 17 Şevval’de Uhud Savaşı’na katıldı. (23 Mart 625 – 7 Şevval, Hicri 3. Yıl)
  • 25 Şevvâl, İmām Ca’fer es-Sâdık şehit oldu.

Hicri Aylardan 10. ay olan Şevval ayından sonraki 11. ay olan Zilkâde ayı (Hicri 1444) 9 Mayıs 2024 Perşembe günü başlar.

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

Benzer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün