İlmihal

3 Kere Cuma Namazına Gitmemenin Hükmü

Diyanet bilgilerine göre özürsüz ve mazeretsiz olarak 3 kez Cuma namazına gitmeyenin veya kılmayan hükmü nedir, dinden çıkar mı, kafir olur mu?

Diyanet İşleri Başkanlığı bilgilerine göre özürsüz ve mazeretsiz olarak 3 kez Cuma namazına gitmeyenin veya kılmayan hükmü nedir, dinden çıkar mı, kafir olur mu? 3 cumaya gitmeyen dinden çıkar mı?

3 Cuma Namazına Gitmemenin Hükmü

Cuma namazı, aklı başında olan, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı ve hür olan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Cuma Namazını kılmayan kimse günahkâr olur, kafir olmaz. Bu nedenle cuma namazını kılmayanlara kâfir diyemeyiz.

Bu ifade ile bir kimse Cuma Namazının farz olduğunu inkar etmedikçe, Cuma kılmamayı helal kabul etmedikçe kişinin Cuma namazını bir defa veya peş peşe üç defa kılmamasıyla imanı gitmez ancak günah işlemiş olur.

Aradaki farkı İslam Alimleri şöyle açıklamışlardır; Farz olduğu, Kitap, Sünnet ve İcma-ı ümmet ile sabit bulunan Cuma namazını inkâr eden, hafife alan veya küçümseyerek terk eden dinden çıkar. Böyle bir kimsenin imanı gittiği için nikahı da gider.

Çalışan kimsenin amiri, çalışanlarının veya memurların namaza gitmelerine izin vermezse ne yapmak gerekir?

Cuma Namazını bilerek terk eden, kılmayan günah işlemiş olur.

Çalışan kimsenin, patronu, amiri çalışanlarının Cuma Namazına (veya diğer vakit namazlar da) gitmesine izin vermezse önce amir olan kişi makul bir yol ile izin almak gerekmektedir. Tüm isteklere karşı namaz için imkan verilmediği taktirde ise çalışan kimse ya kendini namazına karışılmayan başka bir yere naklini istemeli veyahut maddi durumu müsait olursa o çalıştığı yerden istifa etmesi gerekmektedir.

Eğer çalışan kimse maddi durumu müsait olmazsa görevine devam edip, Cuma Namazına gitmeden Öğle Namazını kılar, vebal de amirine veya patronuna ait olur.

Bu konuda İbn Kasım ve Şebramilisi şöyle demektedir:

“Cuma namazına izin vermeyen bir işverenin yanında bir işçinin çalışabilmesi için, muhtaç olması gerekir. Muhtaç olmadığı takdirde cuma namazını kılmayarak yanında çalışması haramdır.” (Şebramilisi: II/134.)

3 kere Cuma Namazına gitmemenin veya kılmayanın durumu?

Konu hakkında böyle düşünülmesine sebep olan hadis-i şerif şöyledir:

Ebû Ca’d Damrî (Radıyallahu Anh)den rivayete göre Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve sellem) Efendimiz:

“Her kim pek önemsemediği için üç cuma namazını terk ederse, ALLAH onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât:210, No:1052) buyurdu.

İbn-i Mace’nin Cabir b. Abdullah (R.A.)den yaptığı diğer bir rivayette:

“Zaruret, şer’i özür olmaksızın” ilavesi vardır. (Ebu Davud, Salat: 204; Tirmizi, Cuma:7; Nesei, Cuma:2-3; İbn Mace, îkame:93). Yani zaruret hali dini bir özürden dolayı olmayan anlamındadır.

Mazeretsiz olarak

3 Cuma namazına üst üste üç defa gitmeyenin nikâhı düşer mi?

Cuma namazı, akıllı, ergenlik çağına erişmiş, sağlıklı, hür ve misafir olmayan Müslüman erkeklere farz kılınmıştır. Kadınlar, hürriyeti kısıtlı olanlar, yolcular ve cemaate gelemeyecek kadar mazereti olanlar Cuma namazı kılmakla yükümlü değildirler.

Cuma namazını terk edenlere yönelik tehditkâr ifadeler taşıyan hadisler, Cumanın önemini vurgulamak ve mazeretsiz terk edenlerin cezayı hak edeceklerini bildirmek amacını taşırlar.

Bu hadislerden bir kısmında Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:

“Birtakım insanlar ya Cuma namazını terk etmeyi bırakırlar yahut da Allah onların kalplerini mühürler, artık gafillerden olurlar.” (Müslim, Cuma, 40);

“Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler.” (Ebû Davûd, Salât, 212).

Buna göre, özürsüz olarak Cuma namazını terk eden bir Müslüman büyük günah işlemiş olur. Fakat farziyetini inkâr etmedikçe ve hafife almadıkça; cumayı üç kez terk etmekle nikâhı düşmez.

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün