İslam

2023 Rebîulevvel ayı ne zaman başlıyor?

Rebîulevvel ayı ne zaman başlıyor? 2023 Rebîulevvel Ayı; Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin doğduğu Hicri 3. ay olan Rebîulevvel ayı 16 Eylül 2023 Cumartesi günü başlıyor.

Rebîulevvel ayı ne zaman başlıyor? 2023 Rebîulevvel Ayı; Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizin doğduğu Hicri 3. ay olan Rebîulevvel ayı 16 Eylül 2023 Cumartesi günü başlıyor. Rebiülevvel ayı kaç gün çekiyor? Rebiülevvel ayı ne zaman bitecek? Peki Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayı ibadetleri nelerdir?

İslâm alemi açısından önemi ve fazileti yüksek olan Rebîulevvel Ayı ne zaman başlayacak? Rebiülevvel ayının ilk gecesi ne zaman? Rebiülevvel ayı hangi aydır? Hangi Hicri aydayız? Rebîulevvel ne demek? Miladi takvime göre hangi güne denk geliyor? Rebiülevvel ayında ne oldu? Rebiulevvel ayının 12. gecesi hangi gün? İçerisinde Mevlid Kandili de bulunan bu ayda Mevlid kandili hangi gün idrak edilecek? Rebiülevvel ayı 12. gece 2023 Diyanet Dini Günler Takvimi

İşte Rebiul evel ayının fazileti ve önemi nedir? Rebîulevvel ayında neler oldu, hangi olaylar meydana geldi? Rebîulevvel ayında çekilecek zikirler ve tesbihler nelerdir?

İşte 2023 Rebiülevvel Ayı hakkında tüm bilgiler…

Rebîulevvel ayı ne zaman başlıyor?

Miladi takvime göre 16 Eylül 2023 Rebiülevvel ayının başlangıcıdır. Rebiülevvel ayı 16 Eylül’de başlıyor ve 30 gün çekiyor. 2023 Rebiülevvel ayı 15 Ekim 2023 Pazar günü bitecek. Yani 15 Ekim Pazar günü Rebiülevvel ayının son günüdür.

Rebiülevvel ayının ilk gecesi : 15 Eylül 2023 Cuma’yı 16 Eylül Cumartesi’ye bağlayan gecedir.

  • 1 Rebîulevvel 1445​ – 16 Eylül 2023 Cumartesi
  • ​11 Rebîulevvel 1445 – 26 Eylül 2023 Salı – Mevlid Kandili ​
  • 30 Rebîulevvel 1445​ – 15 Ekim 2023 Pazar

Hicri 3. ay olan Rebiülevvel’den sonra 16 Ekim 2023 Pazartesi günü Rebiülahir ayı başlayacak.

Rebiülevvel Ayı Nedir?

Hicri aylardan Safer ayından sonra gelen Peygamber (s.a.v) Efendimizin doğduğu ve içerisinde Mevlid kandilinin bulunduğu mübarek bir aydır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan dini günler ve hicri aylar takvimine göre Rebiülevvel ayının başlangıcı bu yıl 27 Eylül Salı gününe denk gelmektedir.

Rebiülevvel ayı Hicri takvime göre yılın 3. ayıdır. Kelime anlamı olarak “Rebî” sözcüğü, Arapça’da “bahar” anlamına gelir. Buna göre, “Rebiülevvel” aynın kelime anlamı “evvelki bahar” şeklindedir.

Rebiulevvel Arapça Yazılışı: ربيع الأول

Rebiülevvel Ayımız mübarek olsun…

2023 Mevlid Kandili Ne Zaman?

Diyanet İşleri Başkanlığının yayınladığı dini takvime göre bu yıl idrak edilecek olan Mevlid Kandili Rebiülevvel ayının 12. gecesi kutlanacak.

11 Rebiülevvel 1445 Salı gecesi yani Miladi takvime göre 26 Eylül 2023 Salı günü Mevlid Kandili idrak edilecek.

  • ​11 Rebîulevvel 1443​​ – 26 Eylül 2023 Salı – Mevlid Kandili ​

Rebîulevvel Ayında Meydana Gelen Olaylar

  • İslam Peygamberi Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem) 12 Rebiüevvel 571 yılında doğmuştur.
  • Hicret, bu ayın 12. günü 622’de sona ermiştir.
  • Peygamber Efendimiz (S.A.V) 12 Rebiullevvel 632’de vefat etmiş, ahiret alemine göçmüştür.

Rebîulevvel  Ayının Önemi ve Fazileti Nedir?

Hz. Peygamber Efendimiz’in (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının üçüncüsü olan Rebiülevvel ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalıdır.

“Şüphesiz Allah, Peygamberine salât eder ve melekleri onun için dua eder. Ey inananlar! Allah’ın salât ve selâmını onun üzerine niyaz edin ve ona lâyık selâm ile selâm edin.” (Ahzâb Suresi – 56)

Birçok Müslüman, Rebiülevvel’i İslami Takvim’de önemli bir ay olarak kabul eder. Rebi’ül-evvel İslam tarihinin en önemli aylarından biridir, çünkü insanlık bu ayda Peygamber (sav)’in doğumuyla kutsanmıştır. Allahu Teala, Hz. Peygamberi (sav)’i dünyaya göndermek ve Sevgilisini (s.a.v) kendisine geri almak için Rebi’ül-evvel ayını seçti.

İslam’ın ve Müslümanların ilk mescidi Rebiülevvel’de yapıldı. Peygamber (s.a.v.), Ebu Bekir (ra) ile birlikte Hicret için Mekke’den ayrıldı ve çölü geçerek Yesrib yakınlarındaki bir kasaba olan Kuba’ya geçtiler. Orada üç gün kaldılar ve ilk mescidi inşa ettiler.

Hazreti Peygamber (s.a.v.) Kuba halkını selamlayarak şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar birbirinize selâm verin, açları doyurun, akrabalık bağlarını koruyun ve insanların uyuduğu saatlerde namaz kılın. Sonra selâmetle Cennete girersiniz.”

Bu nedenle Rebi’ül-evvel ayında günlük hayatımızda mümkün olduğu kadar Peygamberimiz (sav)’in sünnetine uymaya çalışmalıyız. Hz. Peygamber (sav)’i örnek almanın en iyi yolu, Kuran’ı okumak, anlamak ve ona uymaktır. Kendinize şefkatli, cömert, sabırlı ve şükretmeyi hatırlatarak evinizde Kuran ve Sünnete hayat verin.

Hicri Aylar Şunlardır;

  1. Ay : Muharrem ayı
  2. Ay : Safer ayı
  3. Ay : Rebîulevvel ayı
  4. Ay : Rebîulâhir ayı
  5. Ay : Cemâziyelevvel ayı
  6. Ay : Cemâziyelâhir ayı
  7. Ay : Recep ayı
  8. Ay : Şaban ayı
  9. Ay : Ramazan ayı
  10. Ay : Şevval ayı
  11. Ay : Zilkâde ayı
  12. Ay : Zilhicce ayı

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün