Cuma HutbesiGündem

2020 Kurban Bayramı Hutbesi yayımlandı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve 2020 yılı Kurban Bayramı namazında ülke genelindeki 90 bin camide okunacak olan "Kurban Bayramı: Takva Yolculuğu" konulu hutbe yayınlandı.

2020 Kurban Bayramı Hutbesi Diyanet tarafından yayımlandı. 31 Temmuz 2020 Bayram Hutbesinin konusu “Kurban Bayramı: Takva Yolculuğu” oldu.

Diyanet Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 31 Temmuz 2020 Cuma Kurban Bayramı 1. günü Bayram namazında tüm camilerde okunacak Kurban Bayramı Hutbesi‘ni yazımızdan okuyabilir ve indirebilirsiniz.

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan ve 2020 yılı Kurban Bayramı namazında ülke genelindeki 90 bin camide okunacak olan “Kurban Bayramı: Takva Yolculuğu” konulu hutbe yayınlandı.

Ayasofya’da 86 yıl sonra kılınan ilk Cuma Namazı 24 Temmuz Cuma günü kılındı. İbadete açılan Ayasofya Camisi’nde Kurban Bayram namazı da kılınacak.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 31 Temmuz Cuma günü İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde bayram namazı kıldırıp, hutbe irad edecektir.

Diyanet TV ekranlarından ve sosyal medya hesaplarımızdan canlı olarak takip edebilirsiniz.

Hutbeyi indir

31.07.2020 tarihli, Kurban Bayramı Hutbesini Pdf ve Word formatı olarak indirebilirsiniz.

PDF indir
Word indir

Kurban Bayramı Hutbesi Sesli Mp3 indir

KURBAN BAYRAMI HUTBESİ

Tarih: 31 Temmuz 2020

KURBAN BAYRAMI: TAKVA YOLCULUĞU

اِنَّٓا اَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَۜ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْۜ اِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْاَبْتَرُ.

وَقَالَ رَسُولُ اللّٰهِ صَلَّي اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

إِنَّ أَوَّلَ مَا نَبْدَأُ بِهِ فِي يَوْمِنَا هَذَا أَنْ نُصَلِّيَ، ثُمَّ نَرْجِعَ فَنَنْحَرَ، فَمَنْ فَعَلَ فَقَدْ أَصَابَ سُنَّتَنَا.

Muhterem Müslümanlar!

Okuduğum Kevser suresinde Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Şüphesiz biz sana bitip tükenmez nimetler verdik. O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes! Doğrusu sana kin tutan, soyu kesik olanın ta kendisidir.”[1]

Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.s), şöyle buyurmaktadır: “Bugün ilk işimiz, bayram namazı kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.”[2]

Aziz Müminler!

Bugün imanımızı pekiştiren, yüreklerimizi buluşturan, şükrümüzü artıran Kurban Bayramı. Bugün kurban ibadetinin eda edildiği, dua ve gayretin takva ve teslimiyetle güçlendiği gün. Bizleri bu müstesna güne kavuşturan Cenâb-ı Hakk’a sonsuz hamd ü senalar olsun. Bayramları barış ve sevinç günleri ilan eden Sevgili Peygamberimize salat ve selam olsun.

Kıymetli Müslümanlar!

Bütün ibadetlerimizin olduğu gibi, kurbanlarımızın da en önemli gayesi Rabbimize kulluğumuzu, tazim ve muhabbetimizi sunmaktır. Takva şuuruna ulaşarak Rabbimizin razı olduğu kullar zümresine ilhak olmaktır. İnşallah bu bilinçle kurbanlarımızı keseceğiz. Hz. İbrahim’in sözüne sadık oluşunu, Hz. İsmail’in Rabbine teslim oluşunu kendimize örnek edineceğiz.

Değerli Müminler!

Bu bayram, temizlik konusunda her zamankinden daha fazla duyarlı olmaya ihtiyacımız var. Peygamberimizin “Temizlik imanın yarısıdır.”[3] hadis-i şerifini hatırlamaya, mümine yakışır bir hassasiyetle hareket etmeye ihtiyacımız var. Korona salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde, tedbirlere uymaya, samimiyetle ibadet ederken kendimizi ve çevremizi korumaya mecburuz.

Kardeşlerim!

Kurbanlarımız bize emanettir. Onları incitmeyelim. Şefkatli ve özenli davranalım.

Bayramlar sevinç günleridir. Komşularımızı, akrabalarımızı, hasta, yaşlı ve yalnız kardeşlerimizi bu sevince ortak edelim. Mübarek günlerde dargınlıklara ve küskünlüklere son verelim. Bayramın huzurunu hep birlikte yaşayalım. Ancak hastalıkların yayılmasına sebep olarak bu kıymetli günleri hüzne çevirmeyelim. Maske ve güvenli mesafe kuralına riayet edelim. Bayram günlerinde ve salgın süresince tokalaşmaya, kucaklaşmaya ve musafahaya ara verelim. Ayrıca Arefe günü sabah namazıyla başladığımız ve bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla birlikte tamamlayacağımız teşrik tekbirlerini unutmayalım.

Kıymetli Müminler!

Hutbemi bitirirken sizleri bayram süresince kurban kesiminde, ziyaretleşmede, bilhassa trafikte anlayışlı ve sabırlı olmaya davet ediyorum. Yüce Rabbimiz, bizleri her türlü kaza ve beladan muhafaza buyursun. Salgın hastalıklardan, savaş ve acılardan halâs eylesin. Nice bereketli bayramlarda buluştursun. Allah’ın selamı, rahmeti, ikram ve inayeti üzerimize olsun! Bayramımız mübarek olsun!

[1] Kevser, 108/1-3.

[2] Buhârî, Îdeyn, 3.

[3] Tirmizî, Deavât, 86.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Bayram Hutbesi Nedir?

Bayram namazı imam ile birlikte kılındıktan sonra okunur. Cuma hutbesinden farkı cuma günü okunan hutbe namazdan önce okunur, bayram hutbesi ise bayram namazından sonra okunur.

Bayram hutbesi sünnettir.

Bayram namazlarında hutbe okunması ve hutbenin namazdan sonra okunması sünnettir. Minbere çıkan imam oturmadan cemaatin söylediği üç tekbirin bitmesini bekler. Cemaat tekbir okumayı bitirince, İmam hutbeye tekbir ile başlar.

Bayram günü cami ve mescitlerde bulunanlar Müslümanlar için, hem Cuma hutbesi hem de Bayram hutbesi olsun her iki hutbede de susup dinlemek vaciptir.

Kendisine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları da vâcibdir. Bayram namazları ikişer rekat olarak ve imam ile birlikte cemaat olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.

Bayram namazından sonra imam oturmadan minbere çıkar ve bayram hutbesini okumaya başlar. Cuma hutbesinden farkı ise bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat de bu tekbirlere iştirak eder.

Bayram hutbelerinde genellikle bayramın öneminden ve mahiyetinden bahsedilir. Kurban Bayramında ise kurban hükümleri, teşrik tekbirlerini cemaate hatırlatılmasında fayda vardır.

Hutbe bittikten sonra dua yapılacak cemaat dağılır.

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün