Hadis

Kalbinde Kuran bulunmayan harap ev gibidir

"Kalbinde (ezberinde) Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” Hadisi, Anlamı, kaynakları ve hadisten çıkarılan anlam hakkında...

“Kalbinde (ezberinde) Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” Hadisi, Anlamı, kaynakları ve hadisten çıkarılan anlam hakkında…

Diğer bir rivayette geçen “Kalbinde Kuran bulunmayan kimse harap olmuş ev gibidir.” Hadisinde anlatılmak istenilen mana nedir? Hadisin Açıklaması, Arapçası ve Kaynağı

İbni Abbas (ra)’dan rivayet edilen hadis-i şerifte Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:

Kalbinde Kuran bulunmayan harap ev gibidir

Hadisin Arapçası

«إنَّ الَّذي لَيس في جَوْفِهِ شَيْءٌ مِنَ القُرآنِ كالبيتِ الخَرِبِ »

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap olmuş ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18.  Dârimî, Fezâilü’l-Kur’ân 1; Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 223)

“Kalbinde (ezberinde) Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 1)

Açıklaması 

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap olmuş ev gibidir.” Hadisinde anlatılmak istenen mana nedir?

Hadisi iki yönüyle ele almak daha doğru olacaktır.

İlk olarak Kalbinde (diğer bi rivayette hafızasında) Kur’andan bir miktar bulunmayan kimse ifadesi ile Kur’an’dan ezber olarak hiç bir şey bilmeyen, hafızasında hiçbir ayet veya sure öğrenmeyen kimse için bir ikaz niteliğindedir.

Çünkü en temel dini ibadetleri yapabilmek için ki bunların başında namaz gelir. Namazda okunan en azından namaz surelerini ezberlemek, öğrenmek her Müslüman için temel görevlerdendir. Dolayısıyla hafızasında Kur’an’dan küçük bir ayet veya sure dahi bulunmayan kimse en temel ibadetlerini, namazı, dualarını yapmaya imkan bulamaz. Kendi âlemini de hadis-i şerifin tabiriyle harap eder.

Hadisten anlayacağımız diğer bir anlam ise Kuran’dan kalbinde küçük bir miktar bulunmayan, Kuran’dan öğüt ve tavsiyeri öğrenmeyen, Kuran ahlakını anlamayan, dinin güzelliklerini, hoşgörüsünü, Allah’ın hitabından insanlara düşen emir ve yasakları anlamayan veya bilmeyen kimse de benzer şekilde kendi âleminde harap olmuş şekilde nitelendirilir. Çünkü kalbin imarı imanla ve imanın temeli olan Kur’an’ı anlamak ve öğrenmek ile mümkün olur. Kuran’ı anlayan, emir ve yasaklarına uyan, ilmine ve ahlakına sahip olan Mü’min, fazilet ehlinden sayılır.

Benzer bir anlama gelen bir başka hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır:

Ömer ibni Hattab (r.a.)’dan rivayet edildiğine göre:

“Allah şu Kur’an’la amel edip hayatlarını onunla ayarlayan toplumları yükseltir. Onun izinden gitmeyip onu arkalarına atanları da alçaltır.” (Müslim, Müsafirin 269)

İlgili Diğer Konular 

 

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün