Yaşam

Moda Tasarımcısı Nedir? Moda Tasarımına Genel Bakış

Moda tasarımcısı nedir, ne iş yapar? Moda mağazacılığı ve moda pazarlaması nedir? Moda tasarımcısı nasıl olunur? Dünyada ve Türkiye'de moda tasarımcıları ne kadar kazanıyor?

Moda tasarımcısı nedir, ne iş yapar? Moda mağazacılığı ve moda pazarlaması nedir? Moda tasarımcısı nasıl olunur? Moda tasarımcısı nerede çalışır? Dünyada ve Türkiye’de moda tasarımcıları ne kadar kazanıyor?

Peki Moda nedir, neden ve nasıl ortaya çıkmıştır? Moda tasarımının tarihi ve kökeni nedir? Tarihteki ilk moda tasarımcısı kimdir? Moda tasarımcıları çok para kazanıyor mu? Moda tasarım işinizi nasıl finanse edebilirsiniz?

Moda yaşamımızda vazgeçilmezdir, herkesin içinde doğal ve içsel bir şeydir. Moda tasarımı, yalnızca giysi tasarlamaktan çok öte günümüzde tam teşekküllü bir endüstriye dönüşmüştür ve artık tüm dünyada bir kariyer seçeneği olarak kabul edilmektedir. Tasarımın yanı sıra, bu sektörde zaman geçtikçe ortaya çıkan bir dizi başka kariyer alternatifi vardır. Bu makale, ilk moda tasarımından günümüze kadar moda tasarım endüstrisinin evrimini incelemeyi amaçlamaktadır.

Moda Tasarımcısı Nedir?

Bir moda tasarımcısı, bir giysinin şekli, rengi, kumaşı, süslemeleri ve bütünün diğer yönleri dahil olmak üzere bireysel giysilerin belirli görünümünü oluşturmaktan sorumludur ve bir giysinin nasıl görünmesi gerektiğine dair bir fikirle işe başlar, bu fikri bir tasarıma dönüştürür (bir eskiz gibi). Daha sonra bu tasarımın diğer çalışanlar tarafından nasıl gerçek bir giysi parçası haline getirileceğini belirler (desen yapımcılarından bitiricilere kadar).

Moda tasarımcısı kategorisi, tanınmış modacılardan ticari hazır giyim evleri için çalışan anonim tasarımcılara ve mevcut tasarımlarda yalnızca küçük değişiklikler yapabilecek stilistlere kadar moda işinin farklı seviyelerindeki insanları içerir.

Moda tasarımcılarının dünyada özel bir yeri vardır. Yetenekleri ve vizyonları sadece insanların nasıl göründüğü üzerinde önemli bir rol oynamakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel ve sosyal çevreye de önemli katkılarda bulunuyorlar.

Moda Tasarımcılarının Kökeni

19. ve 20. yüzyılın başlarındaki en önde gelen moda evlerinden biri olan House of Worth’u kuran İngiliz moda tasarımcısı Charles Frederick Worth, haute couture’un babası olarak kabul edilir.

Haute couture; kişinin özel siparişi üzerine hazırlanmış, özel dikim giysi anlamına gelen ve Fransızca’dan gelen bir moda terimidir. Türkçe tam karşılığı ise “yüksek dikiş” anlamına gelir.

Tarihteki ilk moda tasarımcısı Charles Frederick Worth, 13 Ekim 1825’te İngiltere’de doğdu. 1846’da Charles Frederick Worth, Fransızca bilmeden ve cebinde 5 sterlinle Paris’e taşındı ve aynı yıl Paris’te kendi moda evini açtı.  Worth ile birlikte, Callot kardeşler, Jeanne Paquin, Jacques Doucet ve Jeanne Lanvin, önceki nesillerin terzileriyle karşılaştırıldığında, ilk modern moda tasarımcıları arasında kabul edilmektedir.

Paris, yüz yıldan fazla bir süredir uluslararası modanın merkeziydi ve Fransız modacıları Avrupa ve Batı dünyası için trendleri belirledi. Ancak Paris’in tartışmasız moda lideri konumu, II. Dünya Savaşı nedeniyle bozulmuştu. Paris’in Naziler tarafından işgal edildiği bu savaş sırasında, Amerikalı tasarımcılar ve üreticiler Paris’in moda liderliğinden uzaklaşmıştı.

Sonuç olarak bu süreçte, Amerikalı tasarımcılar daha ciddi tanınmaya başladı.

“Amerikan Bakışı” ya da Amerikan Görünümünün yaratıcısı olarak bilinen Claire McCardell, ilhamının bir kısmını endüstriyel ve kırsal işçilerin yerel kıyafetlerinden almıştı. Hattie Carnegie, Vera Maxwell, Bonnie Cashin, Anne Klein ve Tina Leser gibi diğer Amerikalı tasarımcıların da gelişen kariyerleri vardı; gündelik Amerikan yaşam tarzını yansıtan spor giyimin gelişimini şekillendirmeye yardımcı oldular.

Savaş sonrası ekonomide moda büyük bir iş haline geldikçe tasarımcının rolü değişti. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde moda tasarımcıları, müşterilerin tercihlerini ve yaşam tarzı ihtiyaçlarını belirlemek için mağaza alıcılarıyla giderek daha fazla yakın işbirliği içinde çalıştı.

Müşteri demografisi, tasarımcıları belirli müşteri profillerini hedefleyen modalar yaratma konusunda etkiledi. Tasarımcılar, “gövde gösterileri” olarak bilinen satış etkinlikleri aracılığıyla, en son koleksiyonlarını bir sandıkta toplayarak mağazalara gittiler. Bu basit ve ucuz pazarlama tekniği, müşterilerin tasarımcının yeni koleksiyonunu incelemesine ve bunlara yanıt vermesine ve kıyafet satın almasına olanak sağladı. Bill Blass, müşteriler, karlar ve artan bir itibar kazanmak için gövde gösterilerini kullanan birçok tasarımcıdan biriydi.

Moda Tasarımcısının Rolü

1950’lerden 1980’lere kadar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tasarım odası, Avrupa atölyesinin eşdeğeri oldu. Yardımcı tasarımcılar, eskizciler, desenciler, perdeciler, bitiriciler ve numune oluşturuculardan oluşan bir kadroyla Amerikalı tasarımcılar, her sezon bir koleksiyon oluşturmak için tasarım odalarında çalıştılar. İlk numuneler tasarım odasında üretildi ve daha sonra bir defilede veya şirket showroomunda gösterildi.

Tasarım odalarının bakımı son derece maliyetlidir ve çoğu üretimin artık açık denizde yapılması gerçeği nedeniyle küçültülmüştür. 2000’lerin başında, çoğu tasarımcı, teknoloji paketleri oluşturmak için bir asistan ve bir teknik tasarımcı ile birlikte çalışır. Bir teknoloji paketi, bir tasarımcının orijinal fikrini içerir ve daha sonra sorumluluğu tüm giysi özelliklerini ve yapım bilgilerini detaylandırmak olan teknik tasarımcı tarafından yeniden çizilir.

Hazır giyim endüstrisi büyüdükçe, tasarımcıları ve diğer endüstri profesyonellerini eğitmek için moda okulları kuruldu. New York City’deki tasarım okulları arasında Parsons (1896) ve Fashion Institute of Technology veya FIT (1944) bulunmaktadır.

Bu okullar, öğrencileri hem erkek hem de kadın pazarı için çocuk giyim, spor giyim, gece giyim, triko, özel giyim ve aktif giyim gibi uzmanlık alanlarında eğitiyor.

Yirmi birinci yüzyılda tasarımcılar bir dereceye kadar hala trend yaratmaktan sorumlu olsalar da, modayı dikte eden tasarımcılar kavramının yerini yaşam tarzı tasarımı aldı. Tasarımcılar her sezon trendleri belirleme ve ilham arama, kumaş ve renkleri araştırma sürecini takip eder. Ardından, belirli hedef müşterilerinin yaşam tarzına hitap edecek bir koleksiyon oluşturmaya odaklanırlar.

Moda trendleri Avrupa’dan yayılmaya devam etse de, birçok tasarımcı ilham almak için sokağı gözlemliyor. Film ve müzik endüstrileriyle birlikte çalışan moda tasarımcıları, mod, punk, grunge, hip-hop ve cholo gibi moda trendlerini başlattılar veya popülerleştirmelerine yardımcı oldular.

Moda tasarımcıları hem yaratıcı hem de trend takipçisidir. Şimdi tasarladıkları şeylerin çoğu sokak stillerine bir yanıt olarak nitelendirilebilir.

Pazarlama ve reklamın yardımıyla tasarımcılar kendilerini dünyaya tanıtırlar. Bazı tasarımcılar, kendi perakende mağazalarını sürdürmenin yanı sıra, podyum gösterileri aracılığıyla görünümlerini pazarlar. Diğer lisanslı ürünlere isim verme konsepti, marka kimliklerini genişletmenin bir başka aracıdır. Pek çok ünlü tasarımcı, aslında kendi adlarını taşıyan koleksiyonların tasarımını çok az yapıyor.

Moda işinde önemli bir trend, ürün satmak için spor ve müzik idollerinin ikonik kullanımıdır. Satışları artırma umuduyla üreticiler, ünlü isimleri taşıyan giysiler oluşturmak için anonim tasarımcıları işe alıyor. Moda için pazarlama araçları olarak kullanılan televizyon, internet, kişisel görünümler, film, basılı reklamlar ve editoryal kapsama, giysinin kendisinden daha fazla olmasa da önemli hale gelmektedir.

Yeni girişimci tasarımcılar, koleksiyonları oluşturmak için editoryal kapsama güvenirken, yerleşik şirketler reklam, pazarlama ve promosyon için her yıl milyonlarca dolar harcıyor.

Kitlesel perakendeciler ve üreticiler, uygun ürünü yapmak için tüketicilerin değişen zevklerini tahmin etmek için pazar araştırma firmalarının hizmetlerinden yararlanır. Moda tasarımcıları, odak gruplarından ve tüketici davranışı çalışmalarından toplanan verileri tasarım amaçları için kullanır. Dolayısıyla moda işi artık bir moda bilimine dönüşmüştür.

Moda Tasarımcısının Geleceği

Yirmi birinci yüzyıldaki tasarımcılar, tek bir düğmeye basarak giysi üretebilen dikişsiz ve bütün giysi örgü teknolojilerinin yanı sıra kişiye özel yeni teknolojileri benimsemeye başlıyorlar. Her ikisi de moda endüstrisinde bir kez daha devrim yaratacak bir otomasyon hareketinin öncüleridir.

Geçmişte dikiş makinesi modanın çehresini nasıl değiştirmişse, gelecekte de teknoloji modayı değiştirmeye devam edecektir. Geleceğin tasarımcıları, geçmişte olduğu gibi, müşterilerinin ihtiyaçlarına hizmet etmeye devam edecek, ancak bunu yeni kaynaklar ve araçlar kullanarak yapacaklar. Yeni ürün grupları yaratmak için gelecekte tasarımcılar, iyileştirici, güneşten korunma ve diğer benzersiz niteliklere sahip olanlar da dahil olmak üzere yüksek teknolojili tekstillerden yararlanacaklar. Gelecekte kıyafet tasarlamak, fantezi ve hayalden çok işlevle ilgili olabilir.

Günümüzde moda tasarımı alanındaki gelişmeler, kuaför, makyöz, moda gazetecileri, moda danışmanları, moda fotoğrafçıları gibi diğer ilgili kariyer yollarına yol açmıştır.

Bir ticaret olarak moda tasarımı da büyümüştür. Moda tasarımcıları sadece kendi ülkelerinde değil, uluslararası alanda da itibar kazanmaya devam ediyorlar. Defilelerin sayısı ve buna katılım son zamanlarda oldukça artmaktadır.

Bu nedenle moda tasarımı artık yalnızca bir giysinin tasarlanması ve yaratılması değil, moda, tasarım, yaratıcılık, teknoloji ve işin yanı sıra başlı başına bir dünyadır.

Moda Pazarlaması Nedir?

Moda büyük bir iştir ve bu sektörde giysi tasarlamaktan çok daha fazlası vardır. Moda mağazacılığı, doğru malları doğru fiyat, zaman ve miktarda, tam olarak doğru yerlerde bulundurduğunuzdan emin olmanın bilimidir.

Moda pazarlaması, belirli bir hedef pazara giyim ve aksesuarların reklamını yapan bir pazarlama dalıdır. Bu pazarlama türü, televizyondaki reklamlarla birlikte yazılı ve görsel basın, afiş, gazete, dergi ve sosyal medya platformlarındaki reklamları içerir.

Moda pazarlamasının en önemli yönü, giysilerin hedefleneceği hedef pazarı belirlemektir. Moda pazarlamasının diğer yönleri, ürünlerin mağazalarda nasıl sergileneceğine karar vermektir; yaratıcılığın ve becerikliliğin işe yaradığı yer burasıdır. Bu aynı zamanda trendleri takip etmeyi ve doğru etkiyi yaratacak bir kampanya başlatmak için mükemmel noktayı keskin bir bakış açısıyla görmeyi de içerir.

Moda mağazacılığı, bir ürünü doğru zamanda doğru pazara sunarak, organize, yetenekli reklamlar yaparak, çekici teşhirler vb. kullanarak satışların planlanması ve promosyonu olarak tanımlanabilir ve aynı zamanda planlama, yönetim ve kontrol sürecidir. Moda Mağazacılığı dünya çapında yapılan bir iştir.

Moda mağazacılığı, herhangi bir moda mağazacılığı pozisyonunda çeşitli sorumlulukları kapsarken, ticari satışları ve geliri en üst düzeye çıkarmak için tüketici istek ve davranışlarını nasıl anlayacağınızı, tahmin edeceğinizi ve bunlara nasıl yanıt vereceğinizi bilmeniz çok önemlidir.

Moda mağazacılık ekibi, moda tasarımlarının üretimi ve nihai ürünlerin son tüketiciye dağıtımında yer alan kişilerdir.

Bir Moda İşletmesini Finanse Etmek

Para önemlidir… Moda endüstrisine girmek, giysi ve estetik becerilere duyulan tutkudan fazlasını gerektirir.

Yetenek ve sanatsal beceri, yeni ve gelişmekte olan moda tasarımcıları için çok önemliyken, finansman da aynı derecede önemlidir.

Yeni moda tasarımcılarının bir giyim markası başlatmak için gerçekten ne kadar paraya ihtiyacı var? Basitçe söylemek gerekirse, bunun için herkese uyan tek bir cevap yoktur. Ürettiğiniz ürünün türüne bağlı olarak, genel geliştirme ve üretim maliyeti büyük ölçüde değişebilir.

Örneğin gelinlik tasarlamak ve üretmek, çocuk giyim ürünlerinden daha pahalıya mal olacak.

İlk adımınız bütçenizi belirlemektir. Bütçeyle birlikte bir üretim zaman çizelgesi de oluşturun. Bu, harcamalarınızı önceliklendirmenize ve izlemenize yardımcı olacaktır.

Moda tasarımcısı nasıl olunur?

Moda Tasarımı, dünyadaki son derece yaratıcı ve talep gören kariyerlerden biridir. Bu rekabetçi endüstrinin kapısına adım atmak için umutlu moda tasarımcılarının bir lisans programı aracılığıyla becerilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Moda tasarım alanıyla ilgilenen öğrenciler, bilgisayar destekli moda tasarımı, moda tarihi, tekstil, figür çizimi ve kalıp yapımı dersleri aldıkları moda tasarımı alanında ön lisans veya lisans derecesi alabilirler.

Türkiye’de moda tasarımcısı olmak isteyen kişiler üniversitelerdeki Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı bölümünde dört yıllık lisans eğitimi almalıdırlar.

Bir fikirden bitmiş ürüne kadar bir tasarımı oluşturmak için gereken becerileri geliştirmek için öğrencilerin okul veya sınıf dışında pratik yapmaları gerekir. Bu uygulamalı öğrenme, bir tasarım firması, giyim üreticisi veya kişisel stilist ile bir staj programına katılarak elde edilebilir. Ayrıca öğrenciler bir moda evi için gönüllü olarak deneyim kazanabilirler.

Moda endüstrisi mevsimden mevsime değişir, bu nedenle tasarımcıların trendleri takip etmesi önemlidir. Bu, endüstri dergilerini ve yayınlarını düzenli olarak takip etmekle de yapılabilir.

Moda Tasarımcısı Ne Yapar?

  • Konseptten son görünüme kadar bir tasarım süreci tasarlamak
  • Pazar araştırmasına, kumaş trendlerine, tekniklere dahil olmak ve tasarım ilhamı için çabalamak
  • Tasarımları yayın içi düzenleme ve yeni konseptler oluşturma
  • Uygun kumaş ve makas seçimi
  • Özelleştirilmiş paketler için eskiz geliştirme
  • Paketlerin doğru olduğundan emin olmak için teknik ekiple işbirliği yapmak
  • Sunumlardan önce ürünü yeniden incelemek ve kontrol etmek
  • Müşterilere hikaye, tema ve mevsimlik panolar sunmak

Bir moda tasarımcısı ne kadar kazanır?

Moda tasarımcıları için çok çeşitli maaş ücretleri olabilir. Bazı moda tasarımcıları makul maaşlar alırken diğerleri çok daha az kazanıyor. Çoğu moda tasarımcısının kazancı bu iki uç ücret arasında yer alır.

Dünya genelinde bir moda tasarımcısının ortalama maaşı saatte 15,98 dolardır. Moda tasarımcıları için ortalama maaş yılda 74.410 dolar veya ayda 6.200 dolar olabilirken bazı moda tasarımcıların ücretleri ise ülke ve bölgeye göre değişiklik göstererek yıllık 100 bin doların üzerine de çıkabilir.

Aynı zamanda Türkiye’de yeni başlayan Moda tasarımcıları için en düşük maaş, asgari ücret olan 4 bin 250 lira olarak belirlenebilir. Giriş seviyesi bir moda tasarımcısı (1-3 yıl deneyimli) yıllık ortalama 68.774 ₺ maaş almaktadır. Öte yandan üst düzey bir moda tasarımcısı (8+ yıl deneyimli) yıllık ortalama 118.499 ₺ maaş alabilir.

Moda Tasarımında Kariyer Olanakları

Moda tasarımcıları kendi butiklerini ve atölyelerini kurabilirler. Bunun yanı sıra çeşitli firmalara bağlı olarak da çalışabilirler. Onlar için iş imkânları oldukça yüksektir.

  • Moda tasarımcısı
  • Perakende alıcı
  • perakende müdürü
  • Moda tasarımcısı
  • Mücevher ve Ayakkabı Tasarımcısı
  • Kişisel alışveriş
  • makyaj sanatçısı
  • Manken
  • moda fotoğrafçısı
  • Moda Gazetecisi
  • Tekstil Tasarımcısı

New York Moda Haftası Ne Zaman?

Amerika Moda Tasarımcıları Konseyi (CFDA), 1993’te merkezi bir “New York Moda Haftası” modern kavramını oluşturdu, ancak Londra gibi şehirler 1980’lerde moda haftası kelimeleriyle birlikte şehirlerinin adını zaten kullanıyorlardı. Dolayısıyla New York Moda Haftası, 1943’te kurulan “Basın Haftası” adlı çok daha eski bir dizi etkinliğe dayanmaktadır.

Her yılın Şubat ve Eylül aylarında düzenlenen New York Moda Haftası, uluslararası moda koleksiyonlarının alıcılara, basına ve genel halka gösterildiği altı ayda bir (genellikle 7-9 gün süren) bir etkinlik dizisidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün