Yaşam

Daha akıllı ve zeki olmanın 7 farklı yolu

Nasıl daha akıllı ve zeki olunur? Zeka ve akıl gücü nasıl geliştirilir? Daha zeki olmak mümkün mü? Hayatta ve yaşamın her alanında, öğrencilikte nasıl daha zeki bir insan olunur? Beynimi daha etkin nasıl kullanabilirim?

Daha akıllı ve yüksek zekaya sahip ve daha zeki olmanın 7 farklı yolu. Herkesin kolaylıkla uygulayabileceği yedi harika yöntem

Nasıl daha akıllı ve zeki olunur? Zeka ve akıl gücü nasıl geliştirilir? Daha zeki olmak mümkün mü? Hayatta ve yaşamın her alanında, öğrencilikte nasıl daha zeki bir insan olunur? Beynimi daha etkin nasıl kullanabilirim? Günlük yaşamınızda uygulayabileceğiniz, sizi daha akıllı hale getirmeye yardımcı olabilecek basit alışkanlıklar vardır. Sizi daha akıllı hale getireceği garanti edilen alışkanlıklara yer verdik.

Nasıl daha akıllı olunur?

Araştırmalar, zekamızı geliştirmenin her yaşta mümkün olduğunu gösteriyor. Sabit bir zihniyet yerine gelişen bir zihniyete sahip olmak gibi yaptığımız şeyler ve hayata bakışımız, bilişsel yeteneklerimizi geliştirmeye büyük ölçüde katkıda bulunabilir.

Her konuda ciddi anlamda fikir sahibi olmanın yolları, zekamızı geliştirmek, olaylara veya bilgilere daha farklı açıdan bakmak, gündemi takip etmek, öğrenmeye devam etmek kendini sorgulamak ve problemleri çözmeye çalışmak ile mümkün.

Daha akıllı olmanın 7 farklı yolu

Her ne kadar birçok insan akıllı ve zeki kişilerin yüksek IQ seviyesine sahip olduğuna inansa da, aslında kişinin öğrenme ve bilişsel yeteneklerini arttırmak, sıradan, basit ve doğal yollarla daha etkili olmasını sağlamak için çeşitli yöntemler mevcuttur.

Günlük hayattaki olaylara nasıl yaklaşıyorsun, nasıl yorumluyorsun, nasıl düşünüyorsun? Bilinen yöntemlerin aksine daha doğal ve kendi kişisel gelişiminizle alakalı işte 7 olağanüstü yöntem

1. Daha Akıllı Olmak İçin Geleneksel Bilgiyi Sorgulayın

Geleneksel bilgi yada bilgelik, yaygın olarak doğru veya doğruluğu uygun olarak kabul edilen uzman görüşlerini ifade eder. Bu, çoğu insanın hemfikir olduğu ve yaşamları hakkında günlük kararlar vermek için kullandığı bilgeliktir. Ancak geleneksel akıl, yeni fikirlerin benimsenmesini engelleyen bir şey olabilir. Geleneksel bilgeliğe bir örnek, çok çalışırsanız başarılı olacağınız fikridir.

Geleneksel bilgelik genellikle doğru olabilir, ancak belirli durumlarda da doğru olmayabilir. Politikacıların yalan söylediğini söyleyebilirsin ve bu çok sık doğru olabilir. Bununla birlikte, politikacılar da gerçeği söylüyorlar, bu yüzden bu geleneksel bilgelik, size politik alanda gerçekte neler olduğunu anlatmaya yetmez.

Geleneksel bilgiler her zaman yardımcı olmaz, ancak belirli şekillerde faydalı olabilir.

  • Çocuklar her gece ev ödevi yapmalıdır.
  • Öğretmenler, öğrencilerinin başarısından sorumludur.
  • Öğrenciler iyi notlar almak için ders çalışmalıdır.
  • Ders kitabı her zaman doğrudur.
  • Kanunlar insanları dürüst tutar.
  • Aile tatilleri aile üyelerini yakınlaştırır.

Peki geleneksel bilgeliğin alternatifi nedir?

Genellikle halk, herkesin çoğunlukla kabul ettiği belirli fikirlere sahiptir.

Geleneksel bilgeliğin üç ana alternatifi vardır: yeni fikirler, popüler olmayan fikirler ve mantıksız fikirler. Yeni fikirleri seviyorsanız ilginizi çeken konularla ilgili araştırmaları ve güncel teorileri takip edebilirsiniz. Kimsenin yapabileceğinizi düşünmediği bir şeyi yapabilirsiniz. Başkalarının kabul edilebilir olarak gördüklerinin sınırlarını zorlarsanız, daha iyi, daha tatmin edici bir hayat yaşayabilirsiniz.

Ayrıca, siz eşsiz bir insansınız, bilgelik yorumunuz neden geleneksel olsun?

2. Kendini Sorgulamak Akıllı Olmanın En Önemli Yolu

Yunan filozof Aristo şöyle dedi: “Kendini bilmek tüm bilgeliğin başlangıcıdır.”

Kendi kendine sorgulama, “Kimsin?”, “Ne istiyorsun?” ve “Oraya nasıl ulaşacaksın?” gibi konuları bilmenize yardımcı olacak tek şeydir. Kendinize aşağıdaki gibi sorular sormayı deneyebilirsiniz:

  • Ben neyde iyiyim?
  • Neden ve niçin yaşıyoruz?
  • Hayatın bir anlam ve amacı var mıdır? Varsa nedir?
  • Ne yapmayı seviyorum? Nefret ettiğim şeyler neler?
  • Daha az gönül rahatlığıyla Para kazanmak mı, yoksa daha az parayla iç huzur mı seçerdim?
  • Beni ne mutlu eder?
  • Neden ve nelerden üzülüyorum?
  • Hayatta neye değer veririm?
  • İnsan olmanın anlam ve onuru nedir?

Ve liste devam ediyor…

Tüm bu tür soruların bir listesini hazırlayın ve ardından aklınıza gelen ilk şeyle yanıtlayın. Fazla düşünmeyin, sadece cevaplayın! Bu tarz tüm sorular ve cevaplar onları hayatınızı iyileştirmek için kullanır. Zayıf alanlarınızı bulun ve onları geliştirmeye çalışın, aynı zamanda güçlü yönlerinizi maksimumda kullanın.

Örneğin, para yerine iç huzuru istediğiniz gibi bir şeyi bilmek, seçim ikisinin arasında olduğunda daha akıllıca kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

3. Tartışmayın! Daha Zeki Olun

İnsanlar çelişkili fikirler bulduklarında çoğu zaman öğrenme ve araştırma yerine tartışma eğilimindedirler.

Bu uygulamadaki en büyük sorun şudur: “Tartışırken, kimin doğru olduğunu bulmaya çalışırsın. Ama eskilerin ifadesiyle münazarada doğru olanı bulmaya çalışıyorsun.” Yani, daha akıllı bir insan her zaman neyin doğru olduğunu öğrenmek ister. Daha akıllı ol ve ipucunu al!

Gözlemleyin, öğrenin, dinleyin, yeni şeyler deneyin, sınırlarınızı genişletin, konuşun, egzersiz yapın, olasılıkları analiz edin, beyninizi yorun…

“Çoğu insan anlama niyetiyle dinlemiyor; cevap verme niyetiyle dinliyorlar. ” – Stephen Covey

“Hoşunuza gitmeyen bir şey varsa değiştirin. Değiştiremiyorsanız, onun hakkında düşünme şeklinizi değiştirin. “ – Mary Engelbreit

4. Problem Çözücü Olun

Hayatınızda son derece farklı kişiliklere sahip 5 akıllı insanı listelemeye çalışın. Şimdi ortak bir noktaları olduğunu göreceksiniz. Yani hepsi problem çözücülerdir. Kreatif ve yaratıcı biriyseniz, mükemmel bir problem çözücü olabilirsiniz. Herkes, aklını kullanarak problem çözme yeteneğini geliştirebilir.

Sorunları çözebilmeleri için akıllı oldukları için değil. Çünkü problemleri çözebilirler, böylece akıllı olurlar. “Neden ben?” diye düşünmek yerine, kendinize “Bunu nasıl çözebilirim?” diye sorun. Durumu analiz etmek ve daha iyi kavrayabilmek için en önemli iki şey: pozitif düşünmek ve açık fikirliliktir.

“Birisinin masraflarını azaltmasına yardım etmek” veya “birinin kan emen bir işten çıkmasına yardım etmek” gibi daha küçük şeylerle başlayabilirsiniz.

Sadece problemler için çözüm yolları geliştirin ve çözüm için alternatifler hazırlayın. Bu sayede beyniniz daha akıllı olmaya başlayacak.

“Bir saat mutluluk istiyorsanız – biraz kestirin. Bir gün mutluluk istiyorsanız – balığa gidin. Bir yıl mutluluk istiyorsanız – bir servet miras alın. Bir ömür boyu mutluluk istiyorsanız – başka birine yardım edin. ”  Çin atasözü

Problem çözme ve eleştirel düşünme aynıdır. İyi problem çözücüler sezgisel olarak daha doğru ve başarılı çözümlere odaklanırlar.

Problem Çözme Sürecinin 6 Adımı; Sorunu tanımlayın, araştırma yapın, olası çözümleri arayın, karar verin, kararınızı eyleme geçirin, sonuçları bekleyin.

5. Kendinize Meydan Okuyun!

Her gün kendinize meydan okuduğunuzda, sizin için neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bulursunuz. Ayrıca, yeni zorluklar üstlenmek beyninizin yeni problemleri çözmesine izin verecektir. Bu sizi doğal bir problem çözücü yapacak.

“Yeni bir deneyimle gerilen bir zihin asla eski boyutlarına geri dönemez.” Oliver Wendell Holmes

Kendinize meydan okumaya nasıl başlayabilirsiniz? Kendine meydan okumak ne demek, nasıl meydan okumaya başlayabilirsin?

Zorlayıcı adımlar atarak, başkalarının aşılamaz olarak gördüğü engellerin üstesinden gelmek için kapasite, çaba ve disipline sahip olduğunuzu kendinize kanıtlamanızdır. Hayatta temel arzularınızı gerçekleştirme yeteneğinize sahip olduğunuzu bir başarı geri bildirim döngüsü yoluyla kendinize öğretmenizdir.

Öne çıkan insanlar, en iyi olarak itibar inşa edenlerdir. Kendi alanınızda en bilgili olmak için kendinize meydan okuyun ve insanlar uzman tavsiyesi veya bilgi ve destek ararken doğal olarak sizi düşünmeye başlayacak.

Richard Branson’ın bu sözüyle başlayın:

“Biri size harika bir fırsat sunuyorsa ancak bunu yapabileceğinizden emin değilseniz, evet deyin – o zaman nasıl yapılacağını daha sonra öğrenin!”

6. Akıllı ve Mantıklı Yeni Fikirlere Açık Olun

Yeni fikirler veya yöntemler denemeye veya düşünmeye istekli olan kimseye girişimci denilir. Açık fikirlilik, çok çeşitli fikirlere, argümanlara ve bilgilere açık olmayı içeren bir özelliktir. Açık fikirli olmak genellikle olumlu bir nitelik olarak kabul edilir. Eleştirel ve rasyonel düşünmek için gerekli bir yetenektir.

Bu, daha akıllı insanların her zaman yaptığı bir şeydir. Her zaman yeni fikirlere ve bir şeyler yapmak için yeni yöntemlere açıktırlar. Başkalarının bakış açılarını her zaman sabırla dinleyecek ve yararlı olanı kullanacaklardır.

Daha fazla fikir edinmenin en iyi yolu, olabildiğince çok insanla ağ kurmaktır. Ne kadar çok insanla tanışırsanız, o kadar çok yaşam perspektifi elde edersiniz…

Farklı bakış açılarına sahip farklı kişilikler bulun ve hayata bakış açınız otomatik olarak daha akıllı hale gelecektir!

7. Daha Akıllı Kitaplar ve Gazeteler Okuyun

(Bunun için Uygulamaları kullanmayın)

“Ne kadar çok okursanız, o kadar çok şey öğreneceksiniz. Ne kadar çok öğrenirsen, o kadar çok yere gideceksin.” – Dr. Seuss

Okumak, tanıdığınız tüm akıllı ve zeki insanlar arasında bulacağınız en yaygın özelliklerden biridir. Yeni yollar keşfetmelerine yardımcı olacak şeyler okurlar ve ayrıca uzmanlık alanlarındaki son gelişmelerden haberdar olduklarından emin olurlar.

Bununla birlikte, okuduğunu anlama becerileri sınırlı olanlar için bile okuma aktivitesi, kelime dağarcığını ve entelektüel işleyişini geliştirmeye yardımcı olabilir. Gerçek bir kitap okumak hafızanızı geliştirir ve sizi daha akıllı yapar.

İşte gazete okumayla ilgili bir öneri. Gazete okuduğunuzda, basılı kopya veya e-kopya okuyun, haber uygulamalarını değil. Bunun nedeni, tüm yeni uygulamaların yapay zeka öğrenimini kullanıyor olmasıdır. Bu nedenle, bu uygulamaların kullanımı ne kadar yüksekse, önerilerin doğruluğu da o kadar iyidir. Bununla ilgili tek sorun, eğer bu uygulamalar size sadece okumak istediklerinizi gösterirse, beyninizde farklı fikirlere yer kalmayacak ve sonunda görüşlerinizle eşleşen içeriği okuyacaksınız.

“Konuşmadan önce düşün. Düşünmeden önce okuyun.” – Fran Lebowitz

Umarız bu öneriler sizin için yararlı olmuştur. Yorum bölümünde kaçırdığımız yolları bize yazabilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün