Cuma Hutbesiİslam

2021 Kurban Bayramı Hutbesi

2021 Kurban Bayramı Hutbesi Diyanet tarafından yayımlandı. 20 Temmuz 2021 Salı sabahı kılınacak Bayram Namazında okunacak Bayram Hutbesi tam metni.

2021 Kurban Bayramı Hutbesi Diyanet tarafından yayımlandı. 20 Temmuz 2021 Salı sabahı kılınacak Bayram Namazında okunacak Bayram Hutbesi tam metni.

2021 Kurban Bayramı Hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce Hazırlanan Türkiye Geneli Kurban Bayramı Hutbesi (20 Temmuz 2021) Diyanet TV ekranlarından ve sosyal medya hesaplarımızdan canlı olarak takip edebilirsiniz.

KURBAN BAYRAMI

Muhterem Müslümanlar!

Bugün, Zilhicce ayının onuncu günü. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in buyurduğu üzere, Allah katında günlerin en değerlisi.[1] Bugün, mübarek Kurban Bayramı. İbadet ve taatimizle, zikir ve şükrümüzle Rabbimize kulluğumuzu arz ettiğimiz, kurbanlarımızla Allah’a yaklaştığımız mukaddes bir zaman dilimi. Bizleri böylesine kıymetli bir vakte kavuşturan Cenâb-ı Hakk’a sonsuz hamd ve sena olsun. Bayramları nasıl idrak edeceğimizi öğreten Resûl-i Ekrem Efendimize salat ve selam olsun.

Aziz Müminler!

Bugün ilk işimiz olan bayram namazımızı eda ettik, biraz sonra da inşallah kurban sevincini yaşayacağız. Allah Resûlü (s.a.s) bir hadisinde kurban ibadetinin faziletiyle ilgili şöyle buyurmaktadır: “Âdemoğlu kurban günü Allah katında kurban kesmekten daha güzel bir amel işlememiştir.”[2] Nitekim Kurban, rızasını kazanmak amacıyla Yüce Rabbimize sunduğumuz en kıymetli hediyemizdir. Malımızla ve canımızla O’nun yolunda olduğumuzun en büyük nişanelerinden biridir.

Kıymetli Müslümanlar!

Bayramlar; rahmet ve bereket vakitleridir. Peygamberimize ümmet olma şuuruyla kardeşliğimizi diri tutma anlarıdır. Bayramlar; sevinme ve sevindirme, barış ve huzur zamanlarıdır. Anne babamızın, kardeşlerimizin, akrabalarımızın ve komşularımızın gönlünü ziyadesiyle hoşnut etme günleridir.

Değerli Müminler!

Bayramlar, yardımlaşma ve paylaşmayla güzelleşir. Öyleyse bayram sevincimizi artırmak için kurbanlarımızdan, akraba ve komşularımıza ikram edelim. Yoksul, yetim ve kimsesizlerle paylaşalım. Yüce Rabbimizin şu tavsiyesine uymaya gayret gösterelim: “…Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlıkları belirlenen günlerde kesecekleri zaman üzerlerine Allah’ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin.”[3]

Aziz Müslümanlar!

Bayramlar, kardeşlik ve muhabbet günleridir. O halde, bu nadide günleri fırsat bilerek dargınlıkları ve küskünlükleri sonlandıralım. Unutmayalım ki bir Müslümanın üç günden fazla kardeşiyle küs durması helal değildir.[4]

Bayramlar aynı zamanda “sıla-i rahim” yani dost ve akraba ziyareti günleridir. Ancak salgın hastalıkla imtihan edildiğimiz şu günlerde temizlik, maske ve mesafe kurallarına özenle riayet edelim; sevinç günlerimize hüzün gölgesi düşürmeyelim.

Bu mübarek günlerin hakkını vermek için üzerimize düşen vazifeleri yerine getirelim. Özellikle, Arefe günü sabah namazıyla başladığımız ve bayramın dördüncü günü ikindi namazıyla birlikte sona erecek olan teşrik tekbirlerini unutmayalım.

Hutbemi bitirirken siz kıymetli cemaatimizin, aziz milletimizin ve ümmet-i Muhammed’in Kurban Bayramını tebrik ediyorum. Rabbimizin selamı, rahmeti, mağfireti ve bereketi üzerimize olsun. Bayramımız mübarek olsun.

[1] Ebû Dâvûd, Menâsik, 19.

[2] Tirmizî, Edâhî, 1.

[3] Hac, 22/28.

[4] Buhârî, Edeb, 62.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Hutbeyi indir

20.07.2021 tarihli Kurban Bayram Hutbesi Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca tam metni, okunuşu ve PDF Formatında indir

Bayram Hutbesi Nedir?

Bayram namazı imam ile birlikte kılındıktan sonra okunur. Cuma hutbesinden farkı cuma günü okunan hutbe namazdan önce okunur, bayram hutbesi ise bayram namazından sonra okunur.

Bayram hutbesi sünnettir.

Bayram namazlarında hutbe okunması ve hutbenin namazdan sonra okunması sünnettir. Minbere çıkan imam oturmadan cemaatin söylediği üç tekbirin bitmesini bekler. Cemaat tekbir okumayı bitirince, İmam hutbeye tekbir ile başlar.

Bayram günü cami ve mescitlerde bulunanlar Müslümanlar için, hem Cuma hutbesi hem de Bayram hutbesi olsun her iki hutbede de susup dinlemek vaciptir.

Kendisine Cuma namazı farz olan kimselere, Ramazan ve Kurban bayramı namazları da vâcibdir. Bayram namazları ikişer rekat olarak ve imam ile birlikte cemaat olarak kılınır. Ezan ve kâmeti yoktur.

Bayram namazından sonra imam oturmadan minbere çıkar ve bayram hutbesini okumaya başlar. Cuma hutbesinden farkı ise bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat de bu tekbirlere iştirak eder.

Bayram hutbelerinde genellikle bayramın öneminden ve mahiyetinden bahsedilir. Kurban Bayramında ise kurban hükümleri, teşrik tekbirlerini cemaate hatırlatılmasında fayda vardır.

Hutbe bittikten sonra dua yapılacak cemaat dağılır.

İlgili Diğer Konular

Nukteler.com Facebook’ta!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün