Osmanlı Tarihi

Bir Osmanlı Duası

Osmanlı döneminde yapılan güzel bir dua. Osmanlı Duası - Hayırlar feth ola.Şerler def ola. Gönüller şâd’u handân ola Müşkilâtlar hallü âsân ola.

Osmanlı döneminde yapılan bir Osmanlı Duası. Cuma günleri, mübarek günlerde okunan Osmanlı’dan günümüze kadar gelen güzel bir dua

Osmanlı Devleti döneminde unutulmamış olan ve Mübarek günlerde, özellikle Cuma günü tebrik ve Cuma mesajı, birbirleri için selamlaşma ve dua için söylenen güzel, anlamlı dualar arasında yer alan bu dua, günümüze kadar tarih kitaplarında yerini almıştır.

Osmanlı döneminde yapılan güzel bir dua.

Osmanlı Duası

Hayırlar feth ola.
Şerler def ola.
Gönüller şâd’u handân ola
Müşkilâtlar hallü âsân ola.
Hastalar şifayâb,
Dertliler devayâb,
Borçlular edayâb,
Nâ-murâd olanlar ber-murâd ola.
Kalplerimiz mesrûr,
Sırlarımız mestûr,
Zâhirimiz mâmûr,
Bâtınımız pür nûr ola.

Osmanlı’da özellikle Cuma günü halk arasında Cuma namazından önce birbirleri için söyledikleri ve meşhur olmuş olan ve unutulmamış Cuma Duası olarak bilinen duadır.

“Osmanlı cuma duası!”

Hayırlar feth ola. Şerler def ola. Gönüller şâd ola. Kalplerimiz mesrûr, sırlarımız mestûr, zahirimiz mâmûr, bâtınımız pür nûr ola. Cenâb-ı Hakk dert verip derman aratmaya. Hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva, gönüllerimize imân, kalplerimizi musaffa eyleye. Zümre-i salihinden ve gürûh-ı naci’den eyleyip, dualarımızı dergâh-ı izzetinde kabul ve makbul eyleye, nefesimiz Hakk, nutkumuz can bula. Cuma’mız Mübarek Ola…

Bir Osmanlı Duası

Cuma Selamlığı Nedir?

Osmanlı padişahları cuma namazlarına gidiş gelişlerinde Cuma Selamlığı diye bilinen merasim uygulaması yaparlardı.

Cuma selamlığı merasiminde, askerî, mülkî ve ilmiye sınıfından pek çok kimse bulunur, her sınıf askerden meydana gelen birlikler, namazdan sonra padişahın önünde resmi geçitte bulunurlardı.

Padişahlar Cuma namazına, Padişah II. Abdülhamid’e kadar, camilere, ata binerek giderlerdi. Rahatsızlığından dolayı, Sultan Abdülhamid’in 16 Aralık 1876’da

saltanat arabasıyla cuma namazına gitmesinden sonra, atla gitme alışkanlığı bitmiştir.

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün