Nükteler

Hiciv Üstadı Nefi ve Dönemin Şeyhülislamı Müftü Atışması

Hiciv üstadı Nefi ile Müftü (dönemin büyük ozanı) Şeyhülislam Yahya ile arasındaki atışması. Bize kafir demiş Müfti EfendiTutalım ben diyem ona Müselman.

Nefi ve Müftü Atışması; Hiciv üstadı Nefi ile Müftü (dönemin büyük ozanı) Şeyhülislam Yahya ile arasındaki atışması. Bize kafir demiş Müfti EfendiTutalım ben diyem ona Müselman..

Nefi ve Müftü Atışması

Dönemin büyük ozanı Şeyhülislam Yahya, Nefi’yi över gibi yapıp şöyle hicvediyor:

“Sözleri Seba-i Muallaka’dır

İbnül Kays kendidir, kafir”Diyor ki: Nefi; İslam öncesindeki Arap ozanlarının en büyüğü sayılan İbnül Kays düzeyinde bir ozandır. Bunu derken, kafir sözcüğünü hem övgü, hem de dinsiz anlamında kullanıyor.

Nefi cevap veriyor:

“Bize kafir demiş Müfti Efendi
Tutalım ben diyem ona Müselman
Varıldıkta yarın Ruz-ı Ceza’ya
İkimiz de çıkarız orda yalan”

Diyor ki: Müftü Efendi bana kafir demiş; ben de ona Müslüman diyeyim. Lakin öbür dünyaya varınca ikimiz de yalancı çıkacağız.

Hicivlerinden dolayı ona genç yaşta “Zari” mahlası verilmiştir. “Zari” günümüz Türkçesiyle “zararlı, faydası dokunmayan” anlamları taşır.

O öyle bir Hiciv sanatı işlemiş ki 1585 Erzurum defterdarı olan Gelibolulu Müverrih Ali, şiirlerini görmüş, beğenmiş ve bu genç şaire Nef’i “Nafi” yararlı” mahlasını vermiştir. Öyle ki, Nefi yazmış olduğu hicivleriyle dönemin birçok isminin nefretini ve öfkesini üstüne çekmeyi başarmıştır.

Nef’i Kimdir?

(1572 – 1635)

Nefi denilince akla gelen ilk şeylerden biri hicivleridir. Hiciv Divan Edebiyatı’nda yermek, eleştirmek anlamında kullanılır. Nefi’nin sadece hicivleriyle ün salmadığını ve kaside alanında da başarılı eserler verdiğini , hatta ve hatta kaside denilince de akla gelen ilk ismin Nefi olduğunu az çok edebiyat bilgisi olan bir çok insan bilir. Nefi öyle bir yazar ki, övgü ve yergi sanatını yani kaside ve hiciv sanatını bir arada kullanarak büyük bir başarı elde etmiştir. Aslında birbirlerine zıt olan bu sanatları uygulamak her baba yiğidin harcı değildir.

Nefi’nin Eserleri

  • Sihâm-ı Kazâ (Hiciv şiirleri),
  • Türkçe Dîvân,
  • Farsça Dîvan.
[display-posts]

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün