Yaşam

Kışın ilk günü ve Google’dan özel Doodle

Kışın ilk günü ne anlama geliyor? 21 Aralık her zaman kışın ilk günü müdür? Kışın ilk gününün adı nedir? 7 mevsim nedir? Kışın ilk günü ne zamandır? Kışın ilk günü nedir? Kış ne zaman başlar? Kış gündönümünde ne olur? Gündönümü neden önemlidir?

Kışın ilk günü ne anlama geliyor? 21 Aralık her zaman kışın ilk günü müdür? Kışın ilk gününün adı nedir? 4 mevsim nedir? Kışın ilk günü ne zamandır? Kış Mevsimi ne demek? Kışın ilk günü nedir? Kış ne zaman başlar? Kış gündönümünde ne olur? Gündönümü neden önemlidir? Kışın günlerin kısa olmasının sebebi nedir? Yılın en kısa günleri hangi ayda yaşanır? Kış mevsiminde özel olan nedir?

Her yıl 21 Aralık ya da 22 Aralık günü, kuzey yarım kürede en uzun gece; güney yarım kürede ise en uzun gündüz yaşanır. Kış gün dönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an ve kışın başlangıcı olarak kabul ediliyor. Peki Kış mevsiminin ilk günü ne demek? Kış gün dönümü nedir? Hangi ayda astronomik kışa giriyoruz? Hangi aylar kış ayıdır? Soğuklar ne zaman başlar 2023?

Kışın İlk Günü 2023

Kış gündönümü 21 Aralık 2023 Perşembe günü gerçekleşiyor! Bu, Kuzey Yarımküre’de kışın astronomik ilk günü ve yılın en kısa günü.

Takvimimizde kışın ilk gününü işaret eden gün, genellikle Dünya’nın ekseninin ve Güneş etrafındaki yörüngesinin bir sonucu olan astronomik mevsimli ifade eder. Bu yıl ise astronomik kış 21 Aralık 2023’de başlıyor ve 20 Mart 2024’te bitiyor.

Kışın İlk Günü Ne Zaman?

Kuzey Yarımküre’de kışın ilk günü, 21 Aralık 2023 Perşembe günü saat 10:27 EST’de global ve Türkiye saatiyle 23:48’de gerçekleşen kış gündönümü işaretlenir. Saat aralıkları Türkiye genelinde batıdan doğuya farklılık gösterebilir. Örneğin İstanbul için 22 Aralık 2023 Cuma günü saat 00:48’de gerçekleşir.

Dünyanın kuzey yarısı (Kuzey Yarımküre) için kış gündönümü her yıl 21 veya 22 Aralık’ta gerçekleşir. Güney Yarımküre için kış gündönümü ise 20 veya 21 Haziran’da gerçekleşir.

Kış gündönümü, tüm yıl içinde en az saat güneş ışığının görüldüğü gündür ve bu da onu yılın “en kısa günü” yapar. Neyse ki, kış gündönümü geçtikten sonra günler bir kez daha uzamaya başlar ta ki yaz gündönümüne -yazın ilk günü ve yılın en uzun gününe- ulaşana kadar.

Bu şekilde de düşünebilirsiniz; Kış gündönümü kışın başlangıcı anlamına gelse de, aynı zamanda daha fazla güneş ışığının geri dönüşü anlamına gelir.

Yıllara Göre Kış Gündönümü Tarihleri

  • 2023 – 10:27 Perşembe, 21 Aralık AM EST
  • 2024 – 04:19 Cumartesi, 21 Aralık AM EST
  • 2025 – 10:02 Pazar, 21 Aralık AM EST

* Zaman dilimi farklılıkları nedeniyle, bu gündönümü bazı bölgelerde teknik olarak ertesi gün gerçekleşir.

Kış her yıl aynı günde mi başlar?

Hemen hemen! Kuzey Yarımküre’de kış gündönümü her zaman 21 veya 22 Aralık’tadır. Varyasyon, takvim sistemimizin yanı sıra dünyanın bir açıyla dönüşünden kaynaklanmaktadır.

Google’den doodle; Kış (Kuzey Yarı Küre)

Dünya genelinde en çok kullanılan arama motoru Google 2021 Kışın ilk günü için özel bir doodle hazırladı. Google’un hazırladığı doodle ile Karda Yürüyen Bu Sevimli Kirpi, Kuzey Yarımküre’de Kışın İlk Gününe Merhaba diyor…

Kış 2021 (Güney Yarı Küre)

Kuzey Yarımküre’deki pek çok kişi önümüzdeki birkaç ay için havaların daha da soğuyacağı günlere hazırlanıyor. Google’ın Kuzey Yarımküre için hazırladığı 2021 Kış sezonunu karşılayan doodle ile herkese kışın ilk günü kutlu olsun mesajı veriyor.

Kış Gündeminde Büyük Kavuşma

Bu yıl, gündönümü akşamında nadir görülen muhteşem bir astronomik olayla karşılaşacağız: Jüpiter ve Satürn arasında, iki büyük gezegenin gökyüzünde yüzyıllardır olduğundan daha yakın görüneceği bir “Büyük Kavuşum” (Great Conjunction) gerçekleşecek.

Güneş battıktan yaklaşık yarım saat sonra, birlikte uçan gezegenlere bir göz atmak için güneybatı ufkunu izleyin.

Güneş sistemimizdeki en büyük iki gezegen olan Jüpiter ve Satürn buluştuğunda buna “Büyük Kavuşma” denir. Daha da özel olan, bunun kış gündönümü gecesinde (21 Aralık’ta) gerçekleşmesidir.

Kış Gündönümü Nedir?

Kış gündönümü işaretleri (karşıt olarak astronomik kış resmi başlangıcı meteorolojik kış gündönümü önce yaklaşık üç hafta başlar. Kış gündönümü her yarım kürede yılda bir kez gerçekleşir: bir kez Kuzey Yarımküre’de (Aralık ayında) ve bir kez Güney Yarımküre’de (Haziran ayında). Her yarım kürenin kış mevsiminin başlangıcını işaretler. Bir yarım küre kış gündönümünü yaşarken, diğeri aynı anda yaz gündönümünü yaşıyor!

Kış Gündönümünde Ne Olur?

Kış gündönümü gününde, Güneş’ten mümkün olduğunca uzağa eğiliriz, bu da Güneş’in gökyüzündeki yolunun gökyüzünde olabildiğince alçak olduğu anlamına gelir. Güneş’in günlük yolunu bir düşünün: Doğudan doğar ve batıdan batar, gökyüzünde bir kavis çizer. Yaz aylarında, Güneş gökyüzünde yüksek bir kavis çizer, ancak kış aylarında daha alçak, ufka daha yakın bir kavis çizer.

Gündönümünün etkilerini kendimiz nasıl gözlemleyebiliriz? Gündönümü gününde öğlen dışarıda durun ve gölgenize bakın. Tüm yıl boyunca bırakacağınız en uzun gölge! Bunu yaz gündönümü gününde tekrar yapın ve neredeyse hiç gölge görmeyeceksiniz.

STONEHENGE KIŞ GÜNDÖNÜMÜNÜ KUTLAMAK İÇİN Mİ İNŞA EDİLDİ?

Gündönümü antik çağlardan beri gezegenimizdeki kültürler tarafından kutlanmaktadır. İngiltere’deki Stonehenge’de binlerce insan gündönümlerini kutluyor. Taşların belirli bir şekle göre hizalanması nedeniyle uzmanlar, tasarımın gündönümlerinin ve muhtemelen diğer güneş ve ay astronomik olaylarının bir şekilde kullanımına karşılık geldiğini kabul ediyor.

Yaz gündönümünde (yılın en uzun günü) Stonehenge’de gün doğumunda, Güneş taşlardan birinin üzerinde mükemmel bir şekilde dengede görünüyor.

Alanın Güneş’e ibadet etmek için bir tapınak olarak kullanıldığı da dahil olmak üzere yapının neden inşa edildiğine dair çeşitli teoriler var; kraliyet mezarlığı olarak; ve/veya bir tür astronomik gözlemevi olarak. Bununla birlikte, bu teorilerin hiçbirinin doğruluğu henüz kanıtlanmadığından, Stonehenge’in varlığının gerçek nedeni (veya nedenleri) bir sır olarak kalmaktadır.

Stonehenge

Diğer Gündönümleri ve Ekinoks Tarihleri

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gün dönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gün dönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarım kürede ise bahara geçiş olur.

Mevsim Nedir?

Mevsim, belirli bir bölgedeki hava durumu, ekoloji ve gündüz saatlerindeki değişikliklere dayalı yılın bir bölümüdür. Mevsimler, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesinin ve Dünya’nın ekiliptik düzleme göre eksenel eğimini sonucunda meydana gelir.

Astronomik takvim, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesine göre 23,5 derecelik eğikliği nedeniyle mevsimleri belirler. Hem Ekinokslar hem de Gündönümleri, Dünya’nın Güneş etrafındaki yörüngesi ile ilgilidir. Ancak, Ekinoks ve Gündönümü tarihleri, Dünya’nın Güneş’in eliptik yörüngesinden dolayı sabit değildir.

Meteorolojik mevsimler, mevsimlerin her biri üç aydan oluşan dört döneme ayrılmasıyla oluşur. Bu mevsimler, Gregoryen takvimimizle çakışacak şekilde bölünür, bu da meteorolojik gözlem ve tahminlerin mevsimsel ve aylık istatistikleri karşılaştırmasını kolaylaştırır.

Mevsimler ilkbahar (Mart, Nisan, Mayıs), yaz (Haziran, Temmuz, Ağustos),  sonbahar (Eylül, Ekim, Kasım) ve kış (Aralık, Ocak, Şubat) olarak tanımlanır.

Meteorolojik mevsimler

Kuzey yarımküre ve Güney Yarımkürede tam tersi mevsimler yaşanır. 4 Mevsim; İlkbahar, Kış, Sonbahar ve Yaz şeklinde sıralanır.

Kuzey Yarım Küre’de Mevsimler

  • Kış Mevsimi 1 Aralık’ta başlar ve 28 Şubat (artık yıl ise 29) tarihinde biter.
  • İlkbahar Mevsimi 1 Mart’ta başlar ve 31 Mayıs tarihinde sona erer.
  • Yaz mevsimi 1 Haziran tarihinde başlar ve 31 Ağustos’ta biter
  • Sonbahar 1 Eylül’de başlar ve 30 Kasım’da sona erer.

Kuzey Yarım Küre’de Mevsimler 

  • Yaz mevsimi 1 Aralık’ta başlar ve 28 Şubat (artık yıl ise 29) tarihinde biter.
  • Sonbahar Mevsimi 1 Mart’ta başlar ve 31 Mayıs tarihinde sona erer.
  • Kış Mevsimi 1 Haziran tarihinde başlar ve 31 Ağustos’ta biter
  • İlkbahar Mevsimi 1 Eylül’de başlar ve 30 Kasım’da sona erer.

Kış Mevsimi Nedir?

Kış, yılın en soğuk olduğu 4 mevsimden biridir. Kış Mevsimi, diğer mevsimlere göre havanın en soğuğu olup sıcaklıkların azaldığı, eksilere düştüğü ve sıcaklık azalışıyla birlikte kar ve yağmur yağışının arttığı zaman dilimidir.

Kuzey yarımküre için Aralık, Ocak, Şubat aylarından oluşur. Kış mevsiminde güneş ışınları dünyaya yatay olarak gelir. Bu nedenle hava oldukça soğuk olur.

Kışın havanın oldukça soğumasının sebebi, Kuzey Yarım Kürede Aralık ayıyla birlikte güneş ışınları dünyaya yatay olarak gelmesinden dolayıdır. Bu nedenle dünyada Kuzey yarımkürede sıcaklıklar düşer. Bir bölge ekvatordan ne kadar uzaksa, sıcaklık o kadar düşük olur. Aynı durum Güney yarım küre için kış mevsiminde de geçerlidir.

Kış mevsiminde hava sıcaklığı çoğu bölgelerde sıfırın altına indiğinden, yağmur ve kar yağışının artmasından dolayı don olayı gerçekleşir. Dağlar ve tepelik alanlar, ağaçlar karla kaplı olduğu için kış mevsiminde zarif bir görünüme sahip olur.

Türkiye’de kış ilk olarak Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nde başlayarak batıya doğru ilerler. Türkiye’de en uzun süre karlı günler daha çok Doğu Anadolu Bölgesi’ndedir.

Kış mevsiminin yaşandığı dünyanın bir çok bölgesinde havanın soğuması, artan yağmur ve kar yağışları nedeniyle insanlar daha kalın ve yünlü kıyafetler giymeyi tercih ederler. Ayrıca kar sayesinde kış turizmi hareketliliği artar. Diğer yandan yeni yıl yani yılbaşı kış mevsiminde yani Ocak ayında kutlanır.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün