Yaşam

Dünya Balıkçılık Günü 2023

Dünya Balıkçılık Günü nedir, ne zaman ve neden kutlanıyor? Dünya Balıkçılık Günü’nün önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? Balıkçılığın önemi nedir? Türkiye’de Balıkçılık ve balık üretimi verileri nelerdir?

Dünya Balıkçılık Günü nedir, ne zaman ve neden kutlanıyor? Dünya Balıkçılık Günü’nün önemi ve tarihçesi nedir, nasıl ortaya çıktı, ilk ne zaman kutlandı? Balıkçılığın önemi nedir? Türkiye’de Balıkçılık ve balık üretimi verileri nelerdir?

Dünya Balıkçılık Günü

21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü, sağlıklı okyanus ekosistemlerinin kritik önemini vurgulamaya ve dünyadaki sürdürülebilir balıkçılık stoklarını sağlamaya adanmıştır.

Balıkçı toplulukları bu günü mitingler, etkinlikler, halka açık toplantılar, kültürel dramalar, sergiler ve müzik şovlarıyla kutluyor. Yaygın olarak kutlanan Dünya Balıkçılık Günü, aşırı avlanma ve makineleşme gibi sorunlara dikkat çekmenin yanı sıra dünyadaki balıkçılığın sürdürülmesinin önemini de gösteriyor.

Dünya Balıkçılık Günü ayrıca, okyanus ekosistemlerimizin sürdürülebilir modellerini takip etmek için dünyanın karşı karşıya kaldığı, giderek birbirine bağlanan sorunlara çözüm bulmayı da araştırıyor.

Dünya genelinde 25 yıldır geleneksel olarak kutlanan 21 Kasım Dünya Balıkçılık Günü, Türkiye’de ilk kez 2017 ylında kutlanmaya başlamıştır.

Dünya Balıkçılık Günü’nün Tarihçesi

Her yıl 21 Kasım’da Hindistan’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü, balıkçılığın ülkede önemli bir sektör olduğunu vurguluyor. Hindistan’ın gıda güvenliğine katkıda bulunmanın yanı sıra milyonlarca kişiye istihdam sağlıyor.

Balıkçılık Günü, Hindistan’da 1997’de “Dünya Balık Hasatçıları ve Balık İşçileri Forumu”nun Yeni Delhi’de bir araya gelmesi ve 18 ülkeden temsilcilerle “Dünya Balıkçılık Forumu”nun oluşmasıyla başladı ve sürdürülebilir balıkçılık uygulamaları ve politikalarının küresel bir yetkisini savunan bir deklarasyon imzaladı. Etkinlik, aşırı avlanmaya, habitat tahribatına ve deniz ve tatlı su kaynaklarımızın sürdürülebilirliğine yönelik diğer ciddi tehditlere dikkat çekmeyi amaçlıyor. Kutlamalar, sürdürülebilir stoklar ve sağlıklı ekosistem sağlamak için dünyanın küresel balıkçılığı yönetme biçimini değiştirmeye odaklanmaya hizmet ediyor.

Hindistan’daki balıkçılık kaynakları ağırlıklı olarak iç sulardan ve denizden oluşmaktadır. İç su ürünleri esas olarak büyük nehirler ve bunların kolları, göletler, rezervuarlar, göller, kanallar’dan temin edilmektedir. Dünya Balıkçılık Günü, milyonlarca insan için engin ve bazen yeterince takdir edilmeyen gıda kaynağını tanımak için dünya çapında balıkçı toplulukları tarafından kutlanmaktadır.

Hindistan’da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, 14 milyondan fazla kişiye geçim kaynağı ve kazançlı istihdam sağlamanın yanı sıra beslenme güvenliği sağlayan ve tarımsal ihracata katkıda bulunan önemli bir gıda üretimi sektörüdür.

Dünya Balıkçılık Günü Neden Önemli?

Balık, faydalı protein diyetlerinden biridir. Proteinler ve omega 3 yağ asitleri, D ve B2 vitaminleri içerir. Bu önemli besinler, sağlıklı vücut tarafından bakım için gereklidir. Balık ayrıca zengin bir kalsiyum, fosfor, çinko, iyot, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.

Deniz ürünleri, dünyanın artan nüfusunu beslemede önemli bir rol oynamaktadır. Sağlıklı balık popülasyonları sağlıklı okyanuslara yol açar ve çözümün bir parçası olmak bizim sorumluluğumuzdur. Deniz ekosistemlerimizin ve kıyı topluluklarımızın dayanıklılığı, sürdürülebilir balıkçılığa bağlıdır.

Yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler araştırması, temel balık yaşam alanlarının kaybı, kirlilik ve küresel ısınma gibi faktörler nedeniyle dünyadaki balıkçılığın üçte ikisinden fazlasının aşırı avlandığını veya tamamen hasat edildiğini ve üçte birinden fazlasının düşüş durumunda olduğunu açıkladı.

Dünya Balıkçılık Günü, balıkçılığımızı temiz ve verimli tutmak için kendimize ve çevremizdekilere iklim değişikliği ve kirlilik hakkında bilgi vermemiz için önemli bir hatırlatmadır.

Balık, dünyanın dört bir yanındaki insanların, özellikle nehirlerin, kıyıların ve diğer su kütlelerinin yakınında yaşayanların beslenmelerinin önemli bir bölümünü oluşturur. Bir dizi geleneksel toplum ve topluluk, balıkçılık mesleği etrafında toplanmıştır ve bunların yaklaşık yüzde 50’si kadındır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, düşük gelirli balıkçılar ve balıkçılıkta yorulmadan çalışan kadınlar hakkında farkındalığı artırmanın zamanıdır.

Hindistan gibi ülkeler balık tedarikine büyük katkı sağlıyor. Hindistan’da balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, 14 milyondan fazla kişiye geçim kaynağı ve kazançlı istihdam sağlamanın yanı sıra beslenme güvenliği sağlayan ve tarımsal ihracata katkıda bulunan önemli bir gıda üretimi sektörüdür. 50’den fazla farklı türde balık ve kabuklu deniz ürünleri dünya çapında 75 ülkeye ihraç edilmektedir. Balık ve balık ürünleri, şu anda Hindistan’dan yapılan tarımsal ihracatta en büyük grup olarak ortaya çıkmıştır. Dünya Balıkçılık Günü, balıklarımızın nereden geldiği ve balıkçılığın ortamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir zamandır.

Dünya Balıkçılık Günü neden kutlanır?

Bir dizi geleneksel toplum ve topluluk, balıkçılık mesleği etrafında toplanır. Dünya Balıkçılık Günü kutlamaları, sürdürülebilir stoklar ve sağlıklı ekosistemler sağlamak için dünyanın küresel balıkçılığı yönetme biçimini değiştirmeye odaklanmamız gerektiğinin önemli bir hatırlatıcısıdır.

2023 Dünya Balıkçılık Günü ne zaman?

Her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü, dünyadaki balıkçılığın önemini ve balıkçılar veya tüketiciler olarak onların sağlıklı ve üretken kalmalarını sağlamak için neler yapabileceğimizi yansıtmak için bir fırsattır. 2023 Dünya Balıkçılık Günü, dünyadaki tüm balıkçı halkı, balık yetiştiricileri ve ilgili paydaşlarla dayanışmayı göstermek için bu yıl 21 Kasım Salı gününe denk geliyor.

  • 2022 – 21 Kasım Pazartesi
  • 2023 – 21 Kasım Salı
  • 2024 – 21 Kasım Perşembe
  • 2025 – 21 Kasım Cuma
  • 2026 – 21 Kasım Cumartesi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2022’yi Uluslararası Zanaatkar Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etmiştir. (IYAFA 2022).

Dünya Balıkçılık Günü Çeşme’de kutlanıyor

Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğinde, Çeşme Rotary Kulübü’nün de katılımı ile 14-21 Kasım Dünya Balıkçılık Haftası bir dizi etkinlikle kutlanıyor.

Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde Dokuz Eylül Rotary Kulübü, Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de Yeni Delhi’de aldığı bir kararla her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü’nü, Çeşme’de düzenlenecek etkinlikler ile kutluyor.

“Temiz Su ve Sürdürülebilir Dünya” odak noktası çerçevesinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerde denizleri koruma, bilinçli avlanma ve su ürünlerinin işlenmesi konularına dikkat çekilecek.

15-20 Kasım 2022 tarihleri arasında Aya Haralambos Kilisesi’nde Akdeniz Koruma Derneği ve WWF’in  “Akdeniz’in Karşı Karşıya Olduğu Tehditler” ve “Kadın Balıkçılar” – Fotoğraf Sergisinin yanı sıra derneklerin kısa film gösterimleri 09:00- 19:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

20 Kasım Pazar günü S.S. Ildırı Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi teknelerinin ev sahipliğinde Dünya Balıkçılık Günü Ödüllü Balık Avı Yarışması gerçekleştirilecek. Shimano ve Çağlarav sponsorluğunda gerçekleşecek balık avı turunda, ekiplerin avladıkları balıklar jüri tarafından değerlendirilerek en çok, en çeşitli ve en büyük balığı tutan takımlara ödül verilecek.

Denizden Sofraya Dünya Balıkçılığı

Balıkçılık dünya çapında sayısız şekilde hayatımıza dokunuyor. Bakımları iyi yapılırsa milyonlarca insanı besleyebilir, iş ve gelir yaratabilir, uzun süredir devam eden topluluk ve kültürel geleneklerin korunmasına yardımcı olabilir ve ilaçlardan giysilere kadar bir dizi ürün sağlayabilir.

İnsan nüfusunun hızla arttığı bir dünyada, gıda kıtlığıyla mücadelede deniz ürünleri çok önemlidir. Bu kaynağın sürdürülebilirliğini sağlamanın en iyi yolu sorumlu yönetim, balıkçılık ve çiftçiliktir. Balıkları toplama ve tüketme şeklimiz okyanus ekosistemlerinin sağlığını etkiler. Bir tüketici olarak, sürdürülebilir bir şekilde yakalanmış veya çiftlikte yetiştirilmiş balıkları seçmek, gelecek nesillerin bol ve çeşitli okyanusların hem tadını çıkarmasını hem de bu okyanuslara güvenebilmesini sağlamaya yardımcı olur.

Türkiye’de Balıkçılık

Türkiye sularındaki balıklar, manzara kadar çeşitlidir. Birkaç isim vermek gerekirse palamut, levrek, çipura, yayın balığı, alabalık, kefal, mezgit, sazan, lüfer, uskumru, turna, hamsi bulmak mümkündür.  

Son yıllarda yapılan araştırmalara göre dünya denizlerinin genelinde toplam 15 binden fazla balık türü yaşıyor. Türkiye’de ise, balık çeşitlerinin bilinen net rakamı 384’tür.

Türkiye, Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’in kıyılarında yer almaktadır, bu nedenle, anlaşılır bir şekilde, Türk mutfağında ve yemek kültüründe balık büyük bir rol oynamaktadır. Her denizin kendine has özellikleri vardır ve yıl boyunca yerel balıklar farklılık gösterir, yani geniş bir mevsimsel çeşitlilik bulunur.

Türkiye toplam su ürünlerinin %25’i kültür yetiştiriciliğinden elde edilmektedir. Kültür balıkçılığının %46,79’u denizlerde, %53,21’i iç sularda yapılmaktadır. Denizde levrek ve çipura, iç sularda çoğunlukla alabalık yetiştirilir.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de kişi başına balık tüketimi de oldukça düşüktür. Yılık balık tüketimi Türkiye’de 8 kg, dünya ortalaması 16 kg, AB ortalaması 26 kg’dır. Yaklaşık 47.000 kişiye istihdam sağlayan balıkçılık, ekonomiye %0,4’lük katkı sağlamaktadır.

  • Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76’sını karşılar. Başta hamsi olmak üzere 3 kabuklu ve 38 balık türü avlanır.
  • Marmara Denizi ortalama balık üretimin %10’unu sağlar. Halen Marmara denizi içerisinde, hamsi, sardalya, istavrit, kefal, deniz yıldızı, lüfer, karagöz, palamut, izmarit, mezgit, çipura gibi balıklar yaşamaktadır.
  • Ege Denizi’nde av miktarında değişkenlikler görülmektedir. Hamsi ve istavritte av miktarı artsa da diğer türlerde düşme görülmektedir.
  • Akdeniz’de barbunya, bakalorya, mezgit, kefal ve palamut avında azalma yaşanırken, karides ve mürekkep balığı avı artmaktadır. Akdeniz’de Süveyş Kanalı vasıtasıyla gelen 86 Hindo-Pasifik lesepsiyen balık türü de görülmüştür.

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri, Türk su ürünleri sektörünün 836 bin tonluk üretim rakamına ulaştığını açıklamıştır. Türkiye’nin su ürünleri ihracatı ise 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 28’lik artışla 247,8 milyon dolardan 304,5 milyon dolara yükseldi.

2023 yılında dünyadaki en nadir balık hangisidir? 

Devils Hole Pupfish dünyadaki en nadir balıktır. Ölüm Vadisi Milli Parkı’nın müstakil bir birimi olan Devils Hole’da bulunan yavru balıkların nesli yalnızca birkaç yüz kişiden oluşuyor ve kritik tehlike altında. 

Death Valley Ulusal Parkı, ABD’nin Kaliforniya ve Nevada eyaletlerinde bulunan ulusal bir parktır. Parkın yüzölçümü 13.650 kilometre karedir.

Devils Hole yavru balığı (Cyprinodon diabolis) yalnızca baharla beslenen bu mağaraya özgüdür ve 1967’de nesli tükenmekte olan türler arasında listelenmiştir. Çevreciler o zamandan bu yana popülasyonu istikrara kavuşturmak ve neslinin tükenmesini önlemek için çalışmaktadır.

Dünyada en çok hangi balık avlanır?

Hamsi avcılığı dünyanın en büyük balıkçılığıdır.

Dünyada kaç balık var?

Okyanuslarda tahminen 3,5 trilyon balık var.

Aşırı Avlanmanın Tehlikeleri

  • Temel yırtıcı türlerin yok olması
  • Kötü Mercan Resifi Sağlığı
  • Yosun Büyümesi
  • İstenmeyen türlerin yakalanması
  • Yerel Gıda Kaynaklarına Yönelik Tehdit
  • Finansal kayıp
  • Deniz Ekosistemlerinin Mutlak Dengesizliği
  • Hedeflenen az balık hasadı.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Nedir?

Su ürünleri yetiştiriciliği, basitçe suda tarım yapmak anlamına gelir. Balık, kabuklu deniz ürünleri, algler ve diğer deniz hayvanlarının insan tüketimi için her türlü su ortamında yetiştirilmesi,  beslenmesi, üretilmesi ve hasat edilmesidir.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün