Yaşam

16 Eylül Dünya Berberler Günü

2023 Dünya Berberler Günü nedir, neden kutlanır? 16 Eylül Berberler Günü günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir? Berber ismi nereden geliyor?

2023 Dünya Berberler Günü nedir, neden kutlanır? 16 Eylül Berberler Günü günü nasıl ortaya çıktı, kökeni ve tarihçesi nedir? Berberler Günü’nün kurucusu kimdir, kim başlattı? Berber ismi nereden geliyor, berberlere neden berber denir? Dünya’da ilk berberler kimdi?

Dünya Berberler Günü

Berberler Günü her yıl 16 Eylül’de kutlanıyor. Orta Çağ’daki berberlerin sadece saç kesimi ve ıslak sakal tıraşı konusunda değil, aynı zamanda diş çekme, yara pansumanı ve ameliyat yapma konusunda da yetenekli olduklarını biliyor muydunuz? O zamandaki ‘berber cerrahları’, erkek saçlarını şekillendirmekten çok daha fazlasını biliyorlardı.

Dünya Berberler Günü  ‘sıradan’ berberlerin olağanüstü farklılıklara nasıl katkıda bulunabileceğinin bir göstergesi olarak bu topluluk duygusunu kutluyor. Dünya Berberler Günü – sadece bir hafta içinde – her berberin dünyada nasıl gerçek ve önemli bir fark yaratabileceğini vurgular.

Dünya berberler günü, sıradan berberlerin bir berberden çok daha fazlası olduğunun ve her berberin sadece bir günde nasıl dünyada önemli bir fark yaratabileceğinin bir göstergesidir.

Berberlik size çeşitli seçenekler sunar. Bir şirkette çalışabilir, bir salonda sandalye kiralayabilir, mobil berber olarak çalışabilir veya kendi işinizi kurabilirsiniz. Ayrıca sanatsal yönünüzü sergilemek için size bir platform sağlar. Sanatsal çalışmalarınızı tanıtmak için sosyal medyayı da kullanabilir ve trend belirleyici olmanızı sağlayabilirsiniz.

Berberler Günü Tarihi

Berber ticaretinin ve berber mesleğinin uzun bir geçmişi vardır. Eski Mısır kültüründe berberler çok saygı duyulan kişilerdi. Rahipler ve tıp adamları, berberlerin kaydedilen en eski örnekleridir. Mısır’da Tunç Çağı’nın (MÖ 3500 civarında) kalıntıları arasında usturalar bulunmuştur. İlk berberlik hizmetlerinde Mısırlılar tarafından M.Ö. 5000 yıllarında istiridye kabuklarından veya keskinleştirilmiş çakmaktaşından yaptıkları aletler kullanılmıştır.

Berberler, tarihte toplulukların veya kabilelerinin en yetenekli adamlarıydı ve genellikle birden fazla alanda uzmanlaşmışlardı. O zamanlar insanlar saç kesimi ve tıraş konusunda oldukça batıl inançlıydılar çünkü kötü ruhların saçtan vücuda girdiğini düşünüyorlardı. Genellikle rahip veya klan lideri olan berberlik görevi, yalnızca en güvenilir kişilere emanet edilirdi.

Erken modern dönemde Britanya Adaları’ndaki berberlerin becerilerinin resmi olarak tanınması 1540’a kadar uzanır. Bu çağda ameliyatlar, nadiren doktorlar tarafından yapılırdı, bunun yerine, usturalara ve ticaretlerinin vazgeçilmezi olan koordinasyona sahip olan berberler, saç kesmekten uzuv kesmeye kadar birçok göreve çağırılırdı.

Cerrahlar ve berber-cerrahlar arasında zaten sosyal hareketlilik vardı. Bir cerrahın çıraklığı, tıraş pratiğiyle başlıyordu. 1660 yılında, berber cerrahları sonunda doktorların egemenliğini tanıdı ve 1795’de Berberlerin cerrahi işlemler yapmasını yasaklayan bir yasa tasarısı kabul edildi.

Berberler, müşterilerini mutlu etmek için durmaksızın çalışan, genellikle kendi kendine yeterli, azimli girişimcilerdir. Son yıllarda, berberlerin insanlara zihinsel sağlıkları konusunda yardımcı olmada oynadıkları benzersiz role yönelik artan bir takdir var. Berberler binlerce yıldır ticaretle uğraşıyorlar, ancak insanlığa katkılarından dolayı ancak son zamanlarda tanınmaya başladı.

Binlerce berbere destek olan Booksy, müşterilerinin ve berberlerin bir araya gelerek çeşitli sosyal amaçlar için bağışta bulunduğu bir günü anma fırsatını ortaya çıkardı. (Booksy, yerel güzellik ve sağlık uzmanlarıyla randevu bulmanızı kolaylaştıran ABD merkezli online pazaryeri platformudur.)

Gündelik hayatta birçok sorunla başa çıkmak için bazen zor görünebilir, bu yüzden Booksy, berberlere bir gün izin almanın, kendilerine biraz zaman ayırmanın ve zorlukları hakkında konuşmanın tamamen kabul edilebilir olduğunu hatırlatmak için Berber Günü’nü oluşturdu.

Berberler Günü’nün kutlandığı 16 Eylül; 1096’da Fransa’da ilk berberler örgütünün kurulduğu yıl olması nedeniyle (16/09) kombinasyonu, berberlerin dünya çapında bir fark yaratabileceği günü belirtmek için seçilmiştir.

Booksy, berberlerin müşterileri için bir terapist olarak hareket etmenin yanı sıra, sosyal bir amaca yardım etmek için birlikte bağış kampanyaları da düzenliyor. Çünkü Booksy tarafından yapılan yeni bir akıl sağlığı araştırmasına göre, berberlerin neredeyse yarısı her zaman müşterilerinin resmi olmayan terapisti gibi hissediyor.

Berberlik bir zanaattır, bir sanattır!

Dünya Berberler Günü Ne Zaman?

Bugün, dünyanın her yerindeki berber dükkânları her zamanki gibi açılıp işlerine devam ediyor. Dünya genelinde Berberler Günü her yıl 16 Eylül’de kutlanır. Kendinize ve başkalarını güzel gözükmekten hoşlanıyorsanız bu kutlamaya katılın!

  • 2022 – 16 Eylül Cuma
  • 2023 – 16 Eylül Cumartesi
  • 2024 – 16 Eylül Pazartesi
  • 2025 – 16 Eylül Salı
  • 2026 – 16 Eylül Çarşamba

“İyi bir beyefendi olmak için birkaç alışveriş gerekir, ama esas olarak bir berber.” – Oliver Goldsmith

Berber Ne Yapar?

Berberler; saçları ve sakalları kesme, boyama, perma, şampuanlama, şekillendirme ve tıraş etme yetkisine sahiptir. Makas, jilet ve tarak gibi aletler kullanabilirler. Berberler, renklendirme, ağartma, kalıcı dalgalar verme ve saça vurgulama yapabilirler. Profesyonel berberler ayrıca sakal ve bıyık gibi tıraş edebilir, düzeltebilir ve şekillendirebilir.

Berberler ve Kuaförler Arasındaki Fark Nedir?

Birçok insan berber ve kuaför arasındaki fark konusunda kafası karışır. Oldukça az fark var, ancak esas olarak eğitimlerine bağlıdır. Berberler saçların çok basit biçimlerde kesmeyi öğrenirler. Kuaförler ise daha kapsamlı eğitimden geçerler. Hizmetleri karmaşık kesme teknikleri içerir. Bunu şöyle düşünebilirsiniz; basit bir saç veya sakal traşı için berbere gidersiniz, ancak şık bir dergiden esinlenerek karmaşık bir kesim için kuaföre gitmelisiniz.

Berber ismi nereden geliyor, berberlere neden berber denir?

‘Berber’ kelimesi, ‘sakal’ anlamına gelen Latince ‘barba’ kelimesinden türetilmiştir. Modern zamanlarda “berber” terimi hem profesyonel bir unvan olarak hem de erkek saçında uzmanlaşmış kuaförleri ifade etmek için kullanılmaktadır.

Dünyanın ilk berberi kimdi?

Tarihi kayıtlara ve ulaşılan kalıntılara göre Mısırlılar, ilk berberlik hizmetlerini MÖ 5000’de istiridye kabuklarından veya keskinleştirilmiş çakmaktaşından yapılmış aletler kullanarak gerçekleştirdiler.

Dünyanın en zengin berberi kimdir?

Hindistan’ın ‘Milyarder Berberi’ Ramesh Babu, çoğu BMW, Jaguar ve hatta Rolls Royce gibi lüks markalara ait 400’den fazla arabaya sahip dünyanın en zengin berberi olarak biliniyor.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün