Yaşam

Dünya Mantık Günü 2024

Dünya Mantık Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden böyle bir gün var? Dünya Mantık Günü’nün amacı nedir? Mantık kelime anlamı ne demek? Mantığın temel konusu nedir? Akıl ve mantık aynı şey mi?

Dünya Mantık Günü nedir, ne zaman kutlanır? Neden böyle bir gün var? Dünya Mantık Günü’nün amacı nedir, neden kutlanıyor? Mantık gününü kim başlattı, neden ilan edildi? Mantık kelime anlamı nedir? Mantık çeşitleri nelerdir? Mantığın temel konusu nedir? Akıl ve mantık aynı şey mi?

Dünya Mantık Günü

Düşünme yeteneği, insanoğlunun en belirleyici özelliklerinden biridir. Farklı kültürlerde insanlık tanımı bilinç, bilgi ve akıl gibi kavramlarla ilişkilendirilir. Klasik batı geleneğine göre insan, “akıl sahibi” ya da “mantıklı hayvan” olarak tanımlanır. Akıl yürütme ilkelerinin araştırılması olarak mantık, tarih boyunca birçok uygarlık tarafından incelenmiştir ve ilk formülasyonlarından bu yana mantık, felsefe ve bilimlerin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Dünya Mantık Günü her yıl 14 Ocak’ta kutlanmaktadır. 26 Kasım 2019’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 40. Genel Konferansı tarafından mantığın entelektüel tarihini, pratik çıkarımlarını ve kavramsal önemini bilim topluluklarının ve genel kamuoyunun dikkatine sunmak için ilan edilmiştir.

Dünya Mantık Günü (World Logic Day), Logica Universalis Derneği (LUA) tarafından kavramsallaştırıldı ve resmi duyurudan önce ilk kez 14 Ocak 2019’da dünya genelinde 33 ülkede kutlandı.

14 Ocak Dünya Mantık Günü’nü kutlamak için seçilen tarih, 20. yüzyılın en önde gelen mantıkçılarından Kurt Gödel’in ölüm tarihi ile Alfred Tarski’nin doğum tarihine denk gelmesi sebebiyledir.

Her yıl 14 Ocak’ta Dünya Mantık Günü, mantığın entelektüel tarihini ve pratik sonuçlarını disiplinler arası bilim topluluklarının dikkatine sunar. Gün ayrıca, akıl yürütme olarak mantığın, insanoğlunun merkezi bir özelliği olduğu fikrini de kutluyor.

Kurt Gödel Kimdir?

Bir mantıkçı, matematikçi ve filozof olan Avusturyalı-Amerikalı Kurt Gödel, Aristoteles ve Gottlob Frege ile birlikte tarihin en önemli mantıkçılarından biri olarak kabul edilmektedir. (28 Nisan 1906 – 14 Ocak 1978)

Alfred Tarski Kimdir?

Polonyalı-Amerikalı bir mantıkçı ve matematikçi olan Alfred Tarski, metamatematik ve cebirsel mantık üzerine çalışmalarıyla tanınan üretken bir yazardır.  Ayrıca soyut cebir, topoloji, geometri, ölçü teorisi, matematiksel mantık, küme teorisi ve analitik felsefeye de katkıda bulunmuştur. (14 Ocak 1901 – 26 Ekim 1983)

Bertrand Russell

18 Mayıs 1872’de doğan Russell, önde gelen bir İngiliz mantıkçı, filozof ve sosyal eleştirmendir.

Gottlob Frege

8 Kasım 1848’de doğan Frege, bir Alman mantıkçı, filozof ve matematikçiydi; Analitik felsefenin babası olarak da bilinir.

Aristo

MÖ 384’te doğan Aristo, gelmiş geçmiş en büyük filozoflardan birisi olarak kabul edilir.

Mantık Nedir?

Mantık, doğru akıl yürütme çalışmasıdır. Biçimsel mantık, tümdengelimsel olarak geçerli çıkarımların veya mantıksal gerçeklerin bilimidir. Konudan bağımsız bir şekilde öncüllerden sonuçların nasıl çıktığını araştıran resmi bir bilimdir.

Mantık, doğru akıl yürütme ilkelerinin incelenmesi olarak tanımlanır. Mantık bir zamanlar felsefi bir terimdi. Yıllar boyunca, matematik ve bilgisayar bilimi gibi diğer disiplinler mantığı kullanır.

Problem çözmede mantık çok önemlidir. Mantıklı düşünmeyi zor durumlara uygulamak, kişinin sağlam çözümlere ulaşmasına yardımcı olur.

Mantık ayrıca insanlara karar vermede yardımcı olur. Zor seçimlerle karşı karşıya kalındığında, mantık doğru yolu seçmek için gerekli bir araçtır.

Mantık, ikna edici ve kesin argümanlar oluşturmada yararlıdır. Bu, fikirlerimizi etkili bir şekilde iletmemize ve başkalarını kendi bakış açımıza çekmemize yardımcı olur.

Mantık türleri nelerdir?

Dört ana mantık türü vardır:

  • Gayri resmi mantık: Günlük muhakemede ve başkalarıyla kişisel alışverişlerde tartışmalarda kullanılır
  • Biçimsel (formel) mantık: doğru olan öncüllerle tümdengelimli akıl yürütmede kullanılır
  • Sembolik mantık: sembollerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu göstermek için kullanılır
  • Matematiksel mantık: biçimsel mantığı matematiğe uygulamak için kullanılır

Mantığın babası kimdir?

Aristoteles, akıl yürütme için resmi bir sistem geliştiren ilk kişi olduğu için batı mantığının babası olarak kabul edilir.

Akıl ve mantık aynı şey mi?

Mantık ve akıl, felsefede sıklıkla birlikte kullanılan iki terimdir. Akıl, bir tür düşüncedir ve mantık, bir biçimsel kurallar sistemini veya uygun akıl yürütme normlarını tanımlama girişimini içerir. Mantık ve akıl arasında temel fark ise mantık, argüman biçiminin sistematik olarak incelenmesi, akıl ise bir şeyi anlamak ve yargılamak için mantığın uygulanmasıdır.

Dünya Mantık Günü Ne Zaman?

Dünyanın dört bir yanındaki insanlar için Mantık bilincini yaymak, mantığa ilgi duyan insanlar arasındaki etkileşimi güçlendirmeye yardımcı olmak ve ayrıca, eğitim ve bilimin ilerlemesine dayalı mantık, barış, diyalog ve karşılıklı anlayış kültürünü teşvik etmek amacıyla her yıl 14 Ocak’ta Dünya Mantık Günü

(World Logic Day) kutlanıır. Uluslararası Felsefe ve İnsan Bilimleri Konseyi (CIPSH) her yıl etkinliği koordine eder.

  • 2024 – 14 Ocak Pazar
  • 2025 – 14 Ocak Salı
  • 2026 – 14 Ocak Çarşamba
  • 2027 – 14 Ocak Perşembe

LUA, UNESCO ve CIPSH tarafından oluşturulan ve desteklenen 14 Ocak 2024 Dünya Mantık Günü dünya çapında 5. yılını kutlayacak.

Dünya Mantık Günü’nün küresel yıllık kutlaması, uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi, hem araştırma hem de öğretimde mantığın gelişimini teşvik etmeyi, derneklerin, üniversitelerin ve mantıkla ilgili diğer kurumların faaliyetlerini desteklemeyi ve halkın mantık anlayışını ve bunun bilim, teknoloji ve yenilik üzerindeki etkilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Bugün gördüğümüz inovasyonun itici gücü olan bilim ve teknoloji alanındaki ihtiyacını da vurgulamaya çalışır. Bunun gibi bir kutlama, bilim ve eğitime dayalı bir diyalog ve anlayış kültürünün teşvik edilmesinde de uzun bir yol kat eder.

Dünya Mantık Günü’nüz kutlu olsun. Çevrenizdeki sorunlara yenilikçi çözümler üretmek için alışılmışın dışında düşünün.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün