Yaşam

13 Şubat Dünya Radyo Günü 2024

2024 Dünya Radyo Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Radyo Günü nedir, neden kutlarız? Dünya Radyo Günü'nün kutlandığı tarih nedir? Dünya Radyo Günü ilk ne zaman ve nerede kutlandı?

2024 Dünya Radyo Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Radyo Günü nedir, neden kutlarız? Dünya Radyo Günü’nün kutlandığı tarih nedir? Dünya Radyo Günü ilk ne zaman ve nerede kutlandı? Ulusal Radyo Günü’nü kim yarattı? 2024 Dünya Radyo Günü’nün teması nedir? İşte Her yıl 13 Şubat’ta kutlanan Radyo Günü’nün tarihçesi, kökeni ve Radyo hakkında az bilinen gerçekler…

UNESCO iştirakleriyle kutlanan Dünya Radyo Günü, radyonun tarih boyunca hayatımızı nasıl şekillendirdiğinin küresel bir kutlamasıdır. Radyo bizi bilgilendirir, dönüştürür ve birleştirir. Değişim için olumlu diyaloğu teşvik eder ve tüm farklı coğrafyalardaki insanları ve toplulukları bir araya getirir. Daha spesifik olarak radyo, karşılıklı anlayış ve diğer bakış açılarına maruz kalma yoluyla çatışmaya karşı koymak için mükemmel bir araçtır.

Günümüzde ise teknolojiyle dönüşen radyo, dünya genelindeki etkinliğini sürdürmeye devam etmektedir. UNESCO tüm ülkeleri 13 Şubat’ta Dünya Radyo Günü’nü Kutlamaya Davet Ediyor!

Dünya Radyo Günü

Radyo, dünyada en geniş kitleye ulaşan kitle iletişim aracıdır. Aynı zamanda güçlü bir iletişim aracı ve düşük maliyetli bir ortam olarak kabul edilmektedir. Radyo, özellikle uzak topluluklara ve savunmasız kişilere, okuma yazma bilmeyenler, engelliler, kadınlar, gençler ve yoksullar gibi kişilere ulaşmak için uygundur ve insanların eğitim düzeyine bakılmaksızın kamusal tartışmalara müdahale etmek için bir platform sunar. Ayrıca, radyonun acil durum iletişiminde ve afet yardımında güçlü ve özel bir rolü vardır.

Birleşmiş Milletler Radyosu 13 Şubat 1946’da kuruldu.

Dünya Radyo Günü ilk olarak Eylül 2010’da İspanya tarafından önerildi. Dünya çapındaki yayın derneklerinin de desteğiyle, Kasım 2011’de UNESCO Üye Devletleri tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

20 Eylül 2010’da İspanya, İspanyol Radyo Akademisi’nin bir Dünya Radyo Günü oluşturma talebini yerine getirerek dünya genelinde kutlanmak üzere bir günün oluşturulması amacıyla Dünya Radyo Günü’nü önerdi.

Dünya Radyo Günü Doğuyor!

Kasım 2011’de Dünya Radyo Günü, UNESCO’nun tüm Üye Devletleri tarafından kabul edildi. 13 Şubat 2012’de ilk defa Dünya Radyo Günü kutlandı. İtalya’daki Pisa Üniversitesi, ilk Dünya Radyo Günü için bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Dünya Radyo Günü’nün amacı, radyonun önemi konusunda kamuoyunu bilinçlendirmek ve karar vericileri bilgiye erişim sağlamak için radyoyu kullanmaya teşvik etmek ve yayıncılar arasında uluslararası işbirliğini geliştirmektir.

Radyonun en güzel yanı, günlük hayatımızda hala geçerli ve önemli olmasıdır. Tatil için ya da belki çalışmak için yapılan o uzun yolculuklarda, her zaman orada olan ve sizi asla yarı yolda bırakmayan harika bir arkadaş ve dost gibi radyo hala yanımızda, şarkı söylüyor ve bizi bilgilendiriyor.

Dahası, Radyo radyonun süregelen demokratik değeri, göçmenler, dindarlar, azınlıklar ve yoksullukla boğuşan nüfuslar da dahil olmak üzere, yetersiz hizmet alan gruplar arasında bağlantı için tabandan gelen bir katalizör olarak hizmet etmektir.

2022 Dünya Radyo Günü’nün teması

Radyo, farklı uluslararası raporlara göre dünyanın en güvenilir ve erişilebilir medyalarından biri olmaya devam ediyor. 2024 Dünya Radyo Günü’nün teması bu nedenle “Radyo: Bir yüzyıllık bilgi, eğlence ve eğitim”e ayrıldı.

Radyonun 100 yıllık dönüm noktasını aşması, medyanın kapsamlı erdemlerini ve süregelen gücünü anmak için önemli bir fırsattır. Ancak radyo, dijital platformlar, sosyal medya, dijital ve kuşaksal ayrımlar, sansür, konsolidasyonlar ve ekonomik zorluklar nedeniyle izleyicileri ve gelir rakamları açısından zorluklarla karşı karşıyadır.

UNESCO, yüzyıllık yolculuğunun bu özel ve önemli noktasında, ticari, kamusal ve kar amacı gütmeyen tüm biçimleriyle küresel radyo endüstrisini, medyanın bu küresel kutlamasına katılmaya davet ediyor.

2024 teması, radyonun tarihini ve onun haberler, drama, müzik ve spor üzerindeki güçlü etkisini vurguluyor. Aynı zamanda fırtınalar, depremler, sel, aşırı sıcaklar, kontrol edilemeyen yangınlar, kazalar ve savaşlar gibi doğal ve insan kaynaklı felaketlerin neden olduğu acil durumlar ve elektrik kesintileri sırasında taşınabilir bir kamu güvenlik ağı olarak süregelen pratik değerin de farkındadır.

Radyoyu kim icat etti?

1860’larda İskoç fizikçi James Clerk Maxwell radyo dalgalarının varlığını öngördü ve 1886’da Alman fizikçi Heinrich Rudholph Hertz, elektrik akımındaki hızlı değişimlerin, ışık ve ısınınkine benzer radyo dalgaları biçiminde uzaya yansıtılabileceği olasılığını önerdi.

İtalyan bir mucit olan Guglielmo Marconi 1899’da ilk pratik radyo cihazını icat etti ve iletişiminin uygulanabilirliğini kanıtladı. İlk radyo sinyalini 1895’te İtalya’ya gönderdi ve aldı. 1899’da ilk kablosuz sinyali İngiliz Kanalı’na gönderdi ve iki yıl sonra İngiltere’den Newfoundland’a telgrafla gönderilen “S” harfini aldı. Bu, 1902’de ilk başarılı transatlantik radyotelgraf mesajıydı.

Radyo Günü ve Radyonun Tarihçesi

Radyo zaman içinde kullanımını sürdüren bir mecradır. Bilgi sağlamak, insanları eğitmek, kültürler arasında ifadeye izin vermek ve elbette en sevdiğimiz tüm müzikleri çalmak için bir platformdur. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin, özellikle doğal veya insan kaynaklı afetlerin meydana geldiği durumlarda radyo yeri doldurulamaz bir ortamdır.

Tarihte birçok insan radyo dalgalarını ve frekanslarını mükemmelleştirmeye katkıda bulundu, ancak radyo üzerinden iletişimin uygulanabilirliğini kanıtlayan İtalyan mucit Guglielmo Marconi oldu. 1895’te İtalya’dan tarihteki ilk radyo sinyali üzerinden bir telgraf gönderip aldı.

Amerika’daki ilk radyo istasyonu 1919’da Pittsburgh’da kuruldu ve FM radyo 1939’da piyasaya çıktı. Radyo yayıncılığı, internet üzerinden radyo akışının başladığı 1994 yılında dijital hale geldi.

2011 yılında UNESCO Genel Konferansı’nın 36. oturumunda 13 Şubat Dünya Radyo Günü olarak ilan edilmiştir. Bu tarih, 13 Şubat 1946’da kurulan Birleşmiş Milletler uluslararası yayın hizmetinin kuruluş yıldönümü olduğu için UNESCO genel müdürü tarafından seçilmiştir.

Pahalı içerik veya videografi kullanmadan radyo, günümüzde eğlence, yerel haberler, spor güncellemeleri, tartışmalar, harika müzikler sunan ve pazarlama için etkili bir yol olan tek yayın aracıdır. Bugün en sevdiğiniz radyo istasyonunu açın ve keyfini çıkarın!

Radyo herkese ulaşıyor

Radyo, diğer tüm yayın araçlarından daha uzun süredir bizimle birlikte. Bu, diğer teknolojilerin çoğundan daha fazla insanın buna erişimi olduğu anlamına gelir. Her yıl Dünya Radyo Günü’nde bu alandaki uzmanlar, izole topluluklara nasıl ulaşılacağını bulmak için bir araya geliyor. Dünya Radyo Günü, ne kadar merkezi veya uzak olursa olsun herkesin bilgiye erişmesini sağlar.

Radyo ücretsizdir

Haber, bilgi ve eğlence almanın birçok yolu vardır. Kablolu televizyondan veya internetten alıyorsanız, muhtemelen bunun için ödeme yapmanız gerekir. Radyoda öyle değil. Arabanızda, bir kafede ve hatta asansörlerde ücretsiz olarak alabilirsiniz. Dünya Radyo Günü, bu yayının mümkün olan en kaliteli programlama ile devam etmesini sağlar.

Radyo Günü’nü neden kutlarız?

Dünya Radyo Günü, zamansız ortamı korumak ve radyonun önemi konusunda farkındalık yaratmak için kutlanmaktadır. İnsanlar ve medya, bilgi yaymak, ağ oluşturmak ve dünya çapında iletişimi geliştirmek için radyoyu kullanmaya teşvik edilir.

Dünya Radyo Günü’nü hangi ülke başlattı?

İlk olarak İspanya tarafından Eylül 2010 yılında önerilen Dünya Radyo Günü, UNESCO tarafından 3 Kasım 2011’de 36. konferansı sırasında kararlaştırıldı ve 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak ilan etti.

FM ne demek?

İngilizce kelimelerin birleşimiyle oluşan FM ifadesi Türkçe’de “bir tür radyo dalgası” anlamına gelir. Frekans modülasyonu (Frequency modulation – FM), dalganın anlık frekansını değiştirerek bir taşıyıcı dalgadaki bilgilerin kodlanmasıdır.

Radyo Hakkında 6 Şaşırtıcı Gerçek

  1. En güçlü radyo istasyonu; WLW (700KHz AM), gece boyunca dünyanın yarısını kapsayabildi.
  2. Radyo aracılığıyla indirilebilir video oyunları; 1980’lerde radyo üzerinden yayınlanan sesler, dinleyiciler tarafından bilgisayarlarda oynatılabilen ve indirilebilir video oyunları sağlayan kasetlere kaydedildi.
  3. Dinleyici özerkliği; Bir radyo istasyonu 2005 yılında ‘Rock’s Ultimate Super Group’u oluşturmak için 3.500 müzikseverle anket yaptı – en iyi müzisyenler enstrümanlarına göre seçildi ve kazanan Led Zeppelin oldu.
  4. Işıklar kapalı; 28 Eylül 2006’da Reykjavik Belediye Meclisi tüm şehir ışıklarını yarım saatliğine kapatmayı kabul ederken, ünlü bir astronom ulusal radyoda takımyıldızları ve yıldızlardan bahsetti.
  5. Japon imparatorunun sesi; 15 Ağustos 1945’te Japon halkı, imparatorlarının sesini radyoda ilk kez, II. Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın teslim olduğunu duyurduğu bir ses kaydı ile duydu.
  6. Türkiye’de Günlük Radyo Dinleme Süresi; Türkiye’de ilk radyo yayını 6 Mayıs 1927’de gerçekleştirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) verilerine göre, Türkiye’de günlük radyo dinleme süresi ortalama 1 saat 43 dakika. Radyo Türkiye’de en çok Ege ve İç Anadolu bölgesinde dinlenirken, hafta içi sabah işe gidiş ile işten çıkış saatleri radyonun en yoğun dinlenildiği saat dilimleri olarak dikkati çekiyor.

2024 Dünya Radyo Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Yüz yılı aşkın bir geçmişe dayanan radyo, en güvenilir ve yaygın olarak kullanılan medyalardan biri olmaya devam ediyor.

Son dünya olayları ve COVID-19 salgını, sosyal medyada hızla yayılan yanlış içeriğin dolaşımıyla körüklenerek, genel olarak medyaya olan güveni sarstı. Ancak araştırmalar, internete ve sosyal ağlara olan güvende küresel bir düşüş olduğunu ortaya koyarken, haberlere olan genel güvende bir artış olduğunu gösteriyor. Ve birçok vatandaş radyoya diğer medyalardan daha fazla güveniyor.

  • 2024 – 13 Şubat Salı
  • 2025 – 13 Şubat Perşembe
  • 2026 – 13 Şubat Cuma

Dünya Radyo Günü her yıl 13 Şubat’ta kutlanır. Radyo, geçmişten günümüze en dayanıklı ve geniş kapsamlı iletişim aracı olmaya devam ediyor. 2024 yılı için ise 13 Şubat, Salı gününe denk geliyor.

13 şubat Dünya Radyo Günü kutlu olsun…

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün