İslamRamazan

Diyanet 2024 fitre bedelini açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, fitre miktarını açıkladı. Diyanet, 2024 yılı fitre miktarını 130 lira olarak belirledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2024 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı 130 TL olarak belirlendi.

2024 fitre miktarı belli oldu mu? Oruç tutmayanlar bu yıl ne kadar fıtır sadakası ödeyecek? Peki Fitre ne anlama gelir? Fitre nedir ne zaman verilir? Fitre miktarı neye göre belirlenir? 2024 fitre bedeli kaç para? Günlük fitre parası ne kadar verilmeli?

2024 fitre miktarı

Diyanet 2024 Fitre bedelini açıkladı. Depremzedelere Ramazan’dan önce de verilebilecek. 2024 fitre ne kadar oldu?

Diyanet bu yılki fitre miktarını 130 lira olarak belirledi. Kurul tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2024 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi hususunun görüşüldüğü belirtildi.

Toplantı sonrası alınan kararların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Konuyla ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2024 yılı Ramazan ayı için 130 TL olarak belirlenmiştir.

Belirtilen meblağ nakdi olarak verilebileceği gibi gıda ve benzeri maddelerden ayni olarak da verilebilir, aynı zamanda günlük oruç fidye bedelidir.

Bunun yanında her bir mükellef, günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.”

“Fitrelerinizi, deprem mağdurlarına Ramazan ayından önce verebilirsiniz”

2024 yılı fitre bedelini 130 TL olarak belirleyen Din İşleri Yüksek Kurulu, deprem mağdurları için fitrenin Ramazan ayından önce de verilebileceğini açıkladı

Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2024 yılı için fitre miktarı, 130 TL olarak açıkladı. Bu meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir. Belirlenen bu fitre miktarı, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir.

Her bir mükellef, kendi ekonomik durumunu ve günlük gıda harcamalarını göz önünde bulundurarak belirleyeceği bir meblağı fitre olarak verebilir.

Bunun yanında Din İşleri Yüksek Kurulu, içerisinden geçmekte olduğumuz olağanüstü şartlar nedeniyle, vatandaşlarımız tarafından yoğun bir şekilde yöneltilen “Fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir?” sorusuna, “Fıtır sadakasının Ramazan ayı içerisinde verilmesi müstehap olmakla birlikte Hanefi mezhebine göre Ramazan ayından önce verilmesi de caizdir. Dolayısıyla fitre vermesi gereken kimseler, doğal afet gibi hallerde fitrelerini Ramazan ayından önce de verebilirler.” cevabını verdi.

Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır.”

Yıllara Göre Diyanet Fitre Miktarı

Aşağıdaki tabloda geçmişten günümüze (2002- 2024) yıllara göre her yıl Ramazan ayında Diyanet tarafından belirlenen fitre miktarını görebilirsiniz.

  • 2002 – 3 TL
  • 2003 – 3,5 TL
  • 2004 – 3,85 TL
  • 2005 – 4 TL
  • 2006 – 4,5 TL
  • 2007 – 5 TL
  • 2008 – 6 TL
  • 2009 – 6,5 TL
  • 2010 – 7 TL
  • 2011 – 7,5 TL
  • 2012 – 8,5 TL
  • 2013 – 9,5 TL
  • 2014 – 10 TL
  • 2015 – 11,5 TL
  • 2016 – 15 TL
  • 2017 – 16 TL
  • 2018 – 19 TL
  • 2019 – 23 TL
  • 2020 – 27 TL
  • 2021 – 28 TL
  • 2022 – 40 TL
  • 2023 – 70 TL
  • 2024 – 130 TL

Fitre Nedir?

İslam dininde her yıl Ramazan ayında belirlenen fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası, temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her Müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir. Her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler.

Fitre ne zaman verilir?

Fıtır sadakasının yani fitrenin, vacip olma zamanı Ramazan Bayramı’nın birinci olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Ayrıca, bayram gününde veya daha sonra da verilebilir. Fitrenin amacı, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanmasıdır.

Ramazan orucundan sonra bayram namazından önce, ihtiyaçlarının ve ailesinin ihtiyaçlarının üzerinde gıdaya sahip olan her yetişkin Müslüman, fitre zekatını verebilir. Kişi geçimini sağlıyorsa, karısı, çocukları, akrabaları veya hizmetçileri gibi bakmakla yükümlü olduğu kimseler için de Fitre Zekâtını vermelidir.

Fitre miktarı neye göre belirlenir?

Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınmıştır. Belirtilen meblağ, nakdî olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden aynî olarak da verilebilir.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir gün içerisindeki iki öğünde tüketeceği gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması uygun görülmektedir.

1 kişinin fitresi ne kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu bu yılki fitre miktarını 40 lira olarak belirledi. Buna göre 1 kişi en az 40 TL fitre vermek durumundadır. Ayrıca maddi durumu yeterli ise Ramazan ayındaki oruç tutamadığı günler sayısınca 40 TL üzerinden hesaplayarak fitresini verebilir. 

Kimler fitre vermeli?

Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber Efendimiz (sav) köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir. (Ebû Dâvûd, Zekât, 20).

“Hz. Peygamber fitrenin, insanlar Bayram Namazı’na çıkmadan önce verilmesini emretmiştir” (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)

“Hz. Peygamber fıtır sadakasını 1 sâ’ (ölçek) hurma ve 1 sâ’ arpa olmak üzere köle, erkek, kadın, küçük ve büyüklere farz kılmış ve insanlar (bayram) namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir.” (Buhârî, Zekât, 76; Müslim, Zekât, 12 .)

“Biz Peygamber devrinde fitreyi, yiyecek maddelerinden 1 sâ’ olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve keş (yağı alınmış peynir) idi.” (Buhârî, Zekât, 74; A. İbn Hanbel, III, 73, 98.)

Kaynak : Diyanet 

Bu yazılarda ilginizi çekebilir; 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün