Sağlık

Koronavirüs Belirtileri ve Alınabilecek önlemler

Madde madde koronavirüs belirtileri nelerdir, belirtileri ne zaman ve nasıl başlar? corona virüs salgınına karşı alınabilecek bireysel önlemler

Madde madde koronavirüs belirtileri nelerdir, belirtileri ne zaman ve nasıl başlar? corona virüs salgınına karşı alınabilecek bireysel önlemler

Ülkemizde görülen vakaların ardından corona virüsü belirtileri daha sık araştırma konusu oldu. 2019 Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü, kısa süre içerisinde dünyanın bir çok bölgesine yayıldı.

Bugün (30 Mart 2020) itibarıyla dünya genelinde 775 bin 540 kişiye enfekte olup 37 bin 91 kişinin ölümüne sebep olan corona virüsü ile alakalı son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

Dünya’da tedavisi bir çok ülke tarafından başlanılan Koronavirüs kaynaklı Covid-19 hastalığının belirtileri ile alakalı bugüne kadar yapılan açıklamalarda, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların semptomlarına benzer durumlar belirtileri olarak sıralandı.

En son araştırmalara göre yeni tip koronavirüs Covid-19 belirtileri nelerdir? Corona virüs belirtileri gün gün nasıl ortaya çıkıyor? Belirtiler nasıl ve ne zaman başlar?

Koronavirüs Belirtileri

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • İshal (Daha az)
  • Bulantı ve kusma
  • Koku ve tat alma duyusunda azalma yada kaybetme

Corona virüsü Hakkında Kısa bilgi

Coronavirüsler (CoV), şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS) koronavirüsü, soğuk algınlığından daha şiddetli hastalıklara kadar çeşitli rahatsızlıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Yeni bir koronavirüs (COVID-19), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir virüs çeşididir.

Dünya sağlık örgütü ve dünya genelinde yayınlanan sağlık raporlarına göre corona virüs belirtileri basit bir soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş bir yelpazede dağılıyor. Sık rastlanan en önemli belirtileri ise yüksek ateş, balgamlı kesik ve kuru öksürük, nefes darlığı olarak biliniyor. Ayrıca yine DSÖ’nun raporlarına göre doğrudan hastalığı tanımlayabilecek spesifik bir belirtisi bulunmamaktadır.

Konjonktivit Corona virüsü belirtisi mi?

Konjonktivit nedir? Corona virüsü belirtileri neler?

ABD’de Koronavirüs üzerine çalışan doktorlar, 1099 enfekte hastanın 19’unda konjonktivit tespit edildiğini açıkladı.

Bu kapsamda Koronavirüs kaynaklı Covid-19 hastalığının belirtilerini inceleyen doktorlar, konjonktivitin (Gözlerin beyazlar ve göz kapaklarının iç kısmında zarlarını kaplayan bölgenin kızarıklık ve iltihabı) koronavirüsün nadir görülen yeni bir belirtisi olabileceğini bildirdi.

Gözde Konjonktivit Belirtileri

Gözde kızarıklık, göz kapaklarının şişmesi, gözde ve çevresinde yanma hissi ve kaşınma

Koronavirüs’te Görülen Semptomlar

Boğaz ağrısı:

Yüksek ateş ve kuru öksürüğe oranla daha az görülse de solunum yollarına bulaşan virüsler bulaştığı bölgede ağrıya neden oluyor. Boğaz ağrısı da bu hastalığın belirtileri arasında gösterilebilir.

Ateş

Korona Virüsünün yol açtığı ve vücuda verdiği zarar ve tahribatlar nedeniyle aynı şekilde kuru öksürük gibi en sık görülen bir belirtisi yüksek ateş. Korona Virüsü  (Corona Virüsü) ateşi yükseltiyor. Kuluçka döneminin 4 güne kadar kısaldığı en fazla da 14 gün olduğu belirtiliyor.

Nefes darlığı

Hastalığın ölümcül sonuçlar doğurmasındaki en büyük etkenlerden biri de oluşturduğu nefes darlığıdır. Özellikle solunum problemi olan hastalar, virüs nedeniyle artan nefes darlığına bağlı olarak yaşamlarını yitirebiliyor.

Yorgunluk

Virüsün vücutta oluşturduğu genel tablo nedeniyle hasta kendisini yorgun hissedebilir, kas ve eklem ağrıları yaşayabilir.

Baş ağrısı

Üst solunum yollarına etki eden virüsün nefes darlığı, boğaz ağrısı ve diğer belirtiler nedeniyle oluşturduğu etki dönem dönem baş ağrısı belirtisi de gözlemlenebiliyor.

Nezle ve ishal

Virüsün en az görülen belirtileri ise nezle ve ishal. Şimdiye kadar görülen koronavirüs belirtileri arasında ishal, hastanın enfekte olduktan sonra 5 veya 6 gün sonra bu rahatsızlığı ortaya çıktığı belirtiliyor. Bu belirtiler çok az sayıda hastada ortayaya çıksa da çıkıyor, hastalığın son evrelerine doğru belirtiler şiddetlenebiliyor.

koronavirüs Covid-19

Corona virüs belirtileri gün gün

En son açıklanan bilgilere göre Koronavirüs Belirtileri gün gün nasıl ortaya çıkıyor?

1-3. gün

Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

4-5. gün;

Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses kısılabilir veya boğuklaşabilir. Boğaz ağrısı nedeniyle beslenme, yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir, eklem ağrıları görülür. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek zorlaşır. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

6. gün;

Kesik ve kuru öksürük başlar, zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Aşırı yorgunluk ve bitkinlik baş gösterir. Mide bulantısı artar. İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün;

Hastanın ateşi 38 dereceye kadar yükselir. Kesik ve kuru öksürük artar, balgam çok sıklaşır. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün;

Enfekte olan hastanın nefes alışı, soluk alıp vermesi oldukça güçleşir, göğüs bölgesi ve ciğerlerinde ağırlık olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları oldukça artar. Yüksek ateş sebebiyle vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün;

Hastada görülen tüm belirtilerin şiddeti artar, yüz veya dudaklarda mavileşme ve morarma görülebilir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Genel olarak vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli dereceye gelir.

En çok görülen belirtiler

Dünya genelindeki sağlık araştırmalarına göre en çok karşılaşılan belirtiler arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı sayılabilir. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gerçekleşebilmektedir.

Kuluçka döneminde kişi hiçbir belirti göstermeyebilir. Ama bu dönem tamamlandıktan sonra belirtiler halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı, boğaz ağrısı, öksürük olabilir. Yeni Korona Virüs’ün belirti anlamında İnfluenza Virüsü ile bir farkı yoktur.

Corona Virüs Tanısı Nasıl Konuyor?

Yeni Koronavirüs hastalığı tanısı bu hastalığa özel geliştirilen tanı kitleriyle ve moleküler testler yapılarak konmaktadır. Ülkemizde de bir çok Corona Virüs testi ve test kiti mevcuttur. Tanı testi sadece Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve belirlenmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.

Tanının klinik muayenede konması için aşağıdaki belirtilerin gözlemlenmesi gerekmektedir.

  • Geçmeyen öksürük nöbetleri
  • Nedeni belli olmayan ve düşmeyen yüksek ateş
  • Geçmeyen mide bulantısı
  • Bağırsak problemleri (ishal)
  • Nefes almada güçlük ve nefes darlığı

Nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) tespit edilen hastalarda virüsün vücutta oluşturduğu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanmaktadır.

Örnek olarak birçok hastada olduğu gibi yüksek ateş mevcut ise bu ateşi düşürmek ve semptomları ortadan kaldırmak için gerekli tedavi uygulanıyor. Ya da hastanın solunum sıkıntısı mevcutsa bu sıkıntıyı gidermeye yönelik solunum cihazı tedavisi devreye sokuluyor.

Birkaç semptom bir araya geldiğinde hastanın kronik problemleri de mevcutsa covid-19 ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.

Coronavirüs, bulaştığı her kişide ölüme neden olur mu ?

Yapılan incelemeler sonucunda, 65 yaşın üzerindeki kişilerde ve astım, diyabet, kalp hastalığı, KOAH gibi eşlik eden hastalığı olanlarda, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanmak zorunda olan kişilerde virüsün ağır hastalık oluşturma riskinin  daha yüksek olduğu saptanmıştır.

Bugünkü bilgilerimize göre virüsle enfekte olan kişilerin % 10-15’inde hastalığın ağır seyrettiği, yaklaşık %2 olguda da ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.

Koronavirüs Cansız Yüzeylerde Yaşayabilir Mi?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından son yapılan açıklamalara göre virüs cansız yüzeylerde yaşıyor. Ancak bu yüzeylerde ne kadar yaşadığı, yapıştığı yüzeye göre ömrünün süresi değişkenlik göstermektedir.

Virüs, yüzeyde canlı bir hücre yoksa, kuru bir ortamda, ısıyla, ortamın dezenfektanla temizlenmesiyle virüsün canlılığını yitireceği belirtilmiştir. Virüs ortalama 24 saat cansız yüzeylerde yaşamaktadır. Bu sebeple bulunduğumuz ortamları sık sık dezenfekte etmenin faydasına dikkat çekilmiştir.

Corona virüs havada asılı kalarak bulaşır mı?

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre corona virüsünün zannedildiğinin aksine havada asılı kalmadığı açıklandı.

Corona virüs havada asılı kalmıyor

Türkiye Bilim Kurulu Üyesi ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, yaptığı açıklamada virüsün havada asılı kalmadığını, damlacık yoluyla kişiden kişiye bulaşabilen bir enfeksiyon salgını olduğunu belirtti.

Son güncel bilgilere göre yeni tip koronavirüsü havada asılı olarak kalmadığı, yapıştığı yüzeye göre ömrünün değiştiği, karton yüzeylerde 24 saat, plastik yüzeyde iki-üç gün tehlike saçtığı belirtildi. Bu durum da hastalığın niye bu kadar bulaşıcı ve salgın tehdidi olduğuna işaret ediyor.

COVID-19’a neden olan virüs esas olarak enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda oluşan damlacıklar yoluyla bulaşır. Bu damlacıklar havada asılı kalmayacak kadar ağırdır. Hızlı bir şekilde zemine veya yüzeylere düşer.

COVID-19 olan bir kişinin 1 metre yakınındaysanız veya kontamine bir yüzeye dokunup ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunarak virüsü solumak suretiyle enfekte olabilirsiniz.

Kaynak : who.int DHA, Sözcü

Koronavirüs Tedbirleri

Corona Virüsü için alınabilecek bireysel önlemler

Koronavirüsü için alınabilecek bireysel önlemler nelerdir?

Bireysel olarak evde veya kişisel alanlarımızda ferdi önlemler kapsamında alınabilecek tedbirler Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri şu şekilde:

Grip, nezle, zatürre vb. hastalığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı

Özellikle hasta insanlara temas sonrasında eller sık sık yıkanmalı

Kırsal alanlarda yabani hayvanlarla temastan ve ölü hayvan cesetleriyle temastan kaçınılmalı

Öksürürken ve hapşururken ağız ve burnu kapatacak şekilde dirseğimizin iç kısmını kullanılmalı, eğer eller kullanıldı ise yıkanmalı

Hastanelerde enfeksiyondan korunma yöntemleri özenle uygulanmalı.

Et ürünleri ve yumurtalar iyi pişirilerek yenmeli

Canlı hayvan pazarları veya petlerde el hijyeni ve solunum hijyenine dikkat edilmeli.

Ellerin göz ağız ve buruna teması en aza indirilmeli.

Hasta hayvanların temas ettiği eşyalara temastan kaçınılmalı

Uzakdoğuda olan vatandaşlarımız pastörize olmamış süt, et ve et ürünlerini tüketmemeli.

Sağlık çalışanları bakanlığın ve Dünya Sağlık Örgütü’nün sunduğu kalite standartlarına uygun tıbbi malzemeler kullanmalı. ,

Hastanelerde şüpheli kişilerden alınan numunelerin taşınmasında kesinlikle hastanenin pnömatik tüp sistemleri kullanılmamalı, numuneler elden teslim edilmeli.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün