Düzenli Egzersiz Yapmak Neden Önemlidir?
Düzenli egzersiz yapmak ve Fitness hayatta neden önemlidir? Egzersizler hayatımızı nasıl etkiliyor? Egzersiz Yapmanın Sağlığa Etkileri nelerdir? Düzenli egzersiz ve spor yaparsak ne olur?
Düzenli egzersiz yapmak ve Fitness hayatta neden önemlidir? Egzersizler hayatımızı nasıl etkiliyor? Zihinsen ve bedenen egzersiz ve fitness yapmanın faydaları nelerdir? Egzersiz Yapmanın Sağlığa Etkileri nelerdir? Düzenli egzersiz ve spor yaparsak ne olur?
Yaşınız, cinsiyetiniz veya fiziksel yeteneğiniz ne olursa olsun, sağlığınızı iyileştirmek için fiziksel egzersize ihtiyacınız olacak. Fiziksel egzersizin görmezden gelemeyeceğiniz birçok sağlık faydası vardır. OECD’nin verilerine göre, Amerikalıların %66’sı, Türkiye’nin yüzde 56’sı fazla kilolu veya obez olarak kabul ediliyor.
Obezite birçok sağlık komplikasyonuyla birlikte gelir ve obeziteyi yenmenin bir yolu da düzenli egzersiz yapmak ve kilonuzu yönetmektir.
Düzenli Egzersiz Yapmak Neden Önemlidir?
Düzenli egzersiz size yalnızca muazzam faydalar sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi ağır sağlık sorunlarından da koruyacaktır. Astım, diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklar aşırı kilolu ve obez olmakla yakından ilişkilidir. Sağlık durumunuza bağlı olarak, doktorunuz fiziksel egzersizlere başlamanızı önerebilir.
Fiziksel egzersizin birçok sağlık faydasının yanı sıra, düzenli egzersiz sizi daha çekici de yapabilir. Formda kalmak, kıyafetlerinize iyi uymanıza ve öz saygınızı ve özgüven seviyenizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bu makale, düzenli egzersiz yapmanız gereken altı sağlık nedenine odaklanacaktır.
1. Kronik Hastalık Riskini Azaltır
Düzenli egzersiz yaparsanız kalp hastalığı, felç, diyabet, artrit ve yüksek tansiyonu önleyebilirsiniz. Egzersiz vücudunuzdaki daha fazla kolesterolü yakmanıza ve kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olacaktır. Kronik hastalıkları tedavi etmek ve yönetmek aynı zamanda maliyetli ve yıkıcı olabilir.
Fiziksel aktivite veya egzersiz sağlığınızı iyileştirebilir ve tip 2 diyabet, kanser ve kalp damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir.
Fiziksel aktivite ve egzersizin anında ve uzun vadede sağlık yararları olabilir. En önemlisi, düzenli aktivite yaşam kalitenizi iyileştirebilir.
Kendinizi bu hastalıklara yakalanma risklerinden korumak için egzersiz yapmaya başlamanız gerekebilir. Kan şekeri seviyenizi düşürmek ve insülinin daha iyi çalışmasını sağlamak için düzenli egzersiz en etkili yöntemdir.
Günde en az 30 dakikanızı ayırarak bu faydalardan yararlanabilirsiniz.
2. Kilo Yönetimine Yardımcı Olur
Hareketsiz kalarak kilo alma olasılığınız daha yüksektir. Düzenli fiziksel egzersizler kilo almanızı önleyebilir veya kilo kaybınızı korumanıza yardımcı olabilir. Egzersiz yaptığınızda kalori yakarsınız ve aktivite ne kadar yoğun olursa o kadar fazla kalori yakabilir ve o kadar fazla kilo verebilirsiniz.
3. Ruh halinizi iyileştirir
Bir dizi çalışma egzersizin depresyona yardımcı olduğunu bulmuştur. Egzersizin depresyonlu insanlara nasıl yardımcı olduğuna dair birçok görüş vardır. Egzersiz, olumsuz düşünceleri engelleyebilir veya sizi günlük endişelerden uzaklaştırabilir.
Başkalarıyla birlikte egzersiz yapmak, sosyal temasın artmasına olanak tanır.
Fiziksel egzersiz ruh halinizi iyileştirebilir ve uyku düzeninizi iyileştirebilir. Egzersiz aynı zamanda beyninizdeki serotonin, endorfin ve stres hormonları gibi kimyasalların seviyelerini de değiştirebilir.
Depresyon, kaygı, üzüntü ve stres hisleriniz varsa egzersiz yapmayı düşünün. Fiziksel egzersiz vücudunuzun olumlu duygular yaratmaya yardımcı olan daha fazla endorfin üretmesine yardımcı olur ve bu da ruh halinizi iyileştirmenizde etkilidir. Aktif egzersizlere katıldığınızda kaygı belirtileri önemli ölçüde azalır.
4. Kaliteli Uykuyu Teşvik Eder
Uyumakta veya uykuda kalmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Fiziksel egzersiz daha iyi ve daha uzun süre uyumanıza yardımcı olabilir. Fiziksel aktiviteler vücut sıcaklığınızı artırır ve bunun da uyku kalitenizi artırdığı düşünülür. Ancak, uyumak için çok yorgun olabileceğiniz için yatmadan hemen önce egzersiz yapmamak daha iyi olacaktır.
5. Egzersiz Enerjinizi Artırır
Düzenli egzersiz enerjinizi artıracak ve formda kalmanıza yardımcı olacaktır. Vücudunuzun nefes almak ve enerji üretmek için oksijene ihtiyacı vardır. Bir egzersiz seansı sırasında oksijen vücudunuzun her yerine serbestçe akar ve vücudunuzun hücreleri enerji üretmek için yeterli oksijen alır.
Fiziksel egzersizler sayesinde daha düşük kan basıncına sahip olursunuz. Diğer bir faydası da daha güçlü kemiklere, kaslara ve eklemlere sahip olur ve osteoporoz geliştirme riskiniz daha düşük olur
6. Seks Hayatınızı Canlandırır
Düzenli egzersiz yaparak libidonuzu önemli ölçüde artırabilirsiniz. Düzenli fiziksel egzersiz kan dolaşımınızı iyileştirir ve esnekliği teşvik eder, bu da karşılığında seks hayatınızı canlandırır.
Formunuzu kaybetmiş ve çekici olmadığınızı hissedebilirsiniz, bu da yakınlığınızın tadını çıkarma güveninizi önemli ölçüde etkileyecektir. Hayatınıza düzenli fiziksel egzersiz eklerseniz, fiziksel görünümünüzü iyileştirebilir ve güven kazanabilirsiniz. Sertleşme bozukluğunuz (ED) varsa, cinsel işlevinizi iyileştirmek için düzenli olarak egzersiz yapmanız gerekir.
Özet olarak;
- Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmayı hedefleyin.
- Günlük aktivitelerinizi aktif olmak için iyi bir fırsat olarak görün.
- Ekstra sağlık ve zindelik faydaları için düzenli ve yoğun egzersizlere zaman ayırmaya çalışın.
- Uzun süre oturarak geçirilen süreyi en aza indirin ve uzun süreli oturma sürelerini mümkün olduğunca parçalara bölün.
Sağlığınızı korumak ve sağlık sorunları riskinizi azaltmak için sağlık uzmanları ve araştırmacılar, çoğu gün, tercihen her gün en az 30 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmanızı öneriyor.
Fiziksel aktivite yönergeleri
Herhangi bir fiziksel aktivite yapmak, hiç yapmamaktan iyidir. Şu anda hiçbir fiziksel aktivite yapmıyorsanız, biraz yaparak başlayın ve kademeli olarak önerilen miktara ulaşın.
Haftanın her günü, tercihen her gün aktif olun.
Her hafta 150 ila 300 dakika (2 ½ ila 5 saat) orta yoğunlukta fiziksel aktivite veya 75 ila 150 dakika (1 ¼ ila 2 ½ saat) yüksek yoğunlukta fiziksel aktivite veya orta ve yüksek yoğunluklu aktivitelerin eşdeğer bir kombinasyonunu yapın.
Haftada en az 2 gün kas güçlendirme aktiviteleri yapın.
Fiziksel aktiviteyi artırmanın yolları
Günlük aktivitedeki artışlar, araba kullanmak yerine yürümek veya bisiklete binmek, tramvaydan, trenden veya otobüsten bir durak önce inip kalan yolu yürümek veya çocukları okula yürüyerek götürmek gibi gün boyunca yapacağınız küçük değişikliklerle sağlanabilir.
Önce doktorunuza görünün
Aşağıdaki durumlarda fiziksel aktivite programınıza başlamadan önce doktorunuza görünmeniz iyi bir fikirdir:
- 45 yaşın üzerindeyseniz,
- Fiziksel aktivite göğsünüzde ağrıya neden oluyorsa,
- Sık sık bayılıyorsanız veya şiddetli baş dönmesi nöbetleri geçiriyorsanız
- Orta düzeyde fiziksel aktivite sizi çok nefessiz bırakıyorsa,
- Kalp hastalığına yakalanma riskiniz daha yüksekse,
- Kalp hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız veya kalp sorunlarınız varsa
- Hamileyseniz.
Yaşlılar (65 yaş ve üzeri) için ipuçları ve fikirler
Sağlıklı kalmak için dört çeşit aktiviteye ihtiyaç vardır:
- Orta düzeyde aktivite – kalbiniz, akciğerleriniz ve kan damarlarınız için
- Kuvvet aktiviteleri – kemik gücünü korumaya yardımcı olmak için
- Esneklik aktiviteleri – daha kolay hareket etmenize yardımcı olur
- Denge aktiviteleri – dengenizi geliştirmek ve düşmeleri önlemeye yardımcı olmak için.
Egzersiz öncesi tarama, fiziksel aktivite sırasında sağlık sorunu yaşama riskini artırabilecek tıbbi rahatsızlıkları olan kişileri belirlemek için kullanılır. Egzersizin potansiyel faydalarının sizin için risklerden daha ağır basıp basmadığına karar vermenize yardımcı olan bir filtre veya ‘güvenlik ağı’dır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
>