Şifalı Bitkiler

Damla Sakızı Nereden Elde Edilir? Ağacı nerede yetişir?

Damla Sakızı nedir ve nereden elde edilir? Akdeniz bölgesinde yetişen Damla Sakızı ağacı veya sakız ağacı faydaları ve hakkında bilgiler

Damla Sakızı nedir ve nereden elde edilir? Akdeniz bölgesinde yetişen Damla Sakızı ağacı veya sakız ağacı faydaları ve hakkında bilgiler

Damla Sakızı Ağacı

Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türüdür. Akdeniz bölgesinde ve Akdeniz ikliminin elverişli olduğu yerlerde yetişir.

Sakız Ağacı Nerede Yetişir?

Türkiye’de Batı ve Güney Anadolu’da, Kanarya Adaları, ve Sakız Adası’nda yetişmektedir.

Sakız Adası’ndan sadece 8 km uzaklıkta olan Sakız Adası‘ndakine benzer elverişli iklim koşullarına sahip olan Çeşme Yarımadası‘nda da geleneksel olarak bir miktar damla sakızı üretilmektedir.

İsmi geleneksel olarak üretimi yapılan Yunanistan’ın Sakız Adası‘ndan gelmektedir.

Damla Sakızı Nedir?

Sakız ağacı Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmeye elverişli olan Sakız Ağacı’ndan elde edilir. Damla Sakızı bu ağaçtan elde edilen reçinenin adıdır.

Nereden ve nasıl elde edilir?

Sakız ağacından elde edilen bir reçinedir. Türk mutfağı ve Yunan mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca ilaç yapımında da kullanılır. Normalde sıvı olan damla sakızı güneşte kurutularak sert ve dağılgan yarı saydam damlacıklar haline getirilir.

Sakız ağacından elde edilen damla sakızının üretimi yaklaşık 2500 yıllık geçmişe sahip Ortaçağa kadar dayanmaktadır. Sakız ağacının erkek ve dişi olmak üzere iki türü vardır. Damla sakızı, sakız ağacının erkek olanından elde edilir.

Türk ve Yunan kültüründe önemli bir yere sahip olan Sakız Ağacı, ülkemizde TEMA Vakfı tarafından yapılan İzmir Çeşme’de mevcut sakız ağaçlarının korunması ve üretilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Hakkında Bilgiler

Sakız ağacından elde edilen damla sakızı ilk başta sıvıdır. Güneşte kurutularak sert ve saydam damlacıklar haline getirilir. Ağza alıp çiğnendiğinde de hemen yumuşar. Antiseptik özelliğinden dolayı diş macunu üretiminde kullanılmaktadır.

Bahar aylarında yeşil renkte çiçekler açan Sakız Ağacı, 1-3m yüksekliğinde, sık dallı ve çalı tipinde bir ağaçtır. Kışın yapraklarını dökmez. Gövdesi dik ve silindir biçiminde olup sağlamdır. Kabukları esmer renkli ve reçine kanalları ihtiva eder. Meyveleri ufak, kırmızımsı siyah ve yuvarlak şekildedir.

Şifalı bitkilerden Sakız Ağacının dal veya gövdesinin yaralı yerlerinden akan reçinenin pıhtılaşmasıyla “mastik” adı verilen sakız elde edilir. Toplanan bu reçineler güneşte bekletilerek 2-4 hafta içerisinde katılaşır. İlk başlarda donuk yeşil renkte olan reçine, daha sonraları soluk sarı renkli, kolaylıkla kırılabilen parça ve damlalar haline gelir.

Sakız adı verilen kurutulmuş bu reçinelerin özel bir kokusu ve tadı vardır. Sakız içinde uçucu yağ, mastisik asit, mastisin ve acı maddeler bulunmaktadır.

Eski zamanlarda balgam sökücü olarak kullanılmış olup, diş etlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır.

Aynı zamanda sanayide yapıştırıcı, cila olarak ve parfümeride de kullanılmaktadır.

Tatlılara, özellikle muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılara katılır. Yiyeceklere güzel bir tat ve koku verir.

Damla Sakızının Faydaları

Mikrop öldürücü özelliği sebebiyle en önemli antiseptik özelliği vardır.

Sakız olarak ağızda çiğnenmesi ağız ve diş sağlığına faydalıdır. Ayrıca ağızda çiğnenmesi dişlerin beyazlamasını sağlar. Toz olarak su ile gargara şeklinde de kullanılabilir.

Hipokrat tarafından sindirim problemleri ve grip tedavisi için kullanılmıştır.

 

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün