SağlıkYaşam

Dünya Ego Farkındalık Günü

Dünya Ego Farkındalık Günü nedir, ne zaman ve neden kutlanır? Ego ne demek? Egomun nasıl farkına varabilirim? Ego belirtileri nelerdir? Dünya EGO Farkındalık Günü’nün amacı ve önemi, ortaya çıkış hikayesi nedir?

Dünya Ego Farkındalık Günü nedir, ne zaman ve neden kutlanır? Ego ne demek? Egomun nasıl farkına varabilirim? Ego belirtileri nelerdir? Ego iyi birşey mi, kötü bir şey mi? Dünya EGO Farkındalık Günü’nün amacı ve önemi, ortaya çıkış kökeni, hikayesi ve tarihçesi nedir?

Dünya Ego Farkındalık Günü

Her yıl 11 Mayıs’ta Dünya Ego Farkındalık Günü kutlanır ve şişirilmiş bir egoya sahip olmanın tehlikelerini herkese hatırlatmak için bir farkındalık oluşturur.

Hepimiz büyük bir egosu olduğunu iddia ettiğimiz birini tanıyoruzdur. Dünya Ego Farkındalık Günü, insanların egolarının gerçekte ne kadar büyük olduğu konusunda kendi kendilerine düşünmelerine yardımcı olduğu ve aynı zamanda kendi algıladıkları egolarının başka bir kişinin egosuyla ne kadar çatıştığını belirlemek için çevrelerindeki insanlarla deneyimlerini değerlendirmelerine yardımcı olduğundan önemli bir gündür.

Gün sadece bireyler için değil, toplum için de önemlidir çünkü toksik egolardan arınmış bir toplum, toksik egolarla dolu bir toplumdan daha iyi gelişir.

Ego Farkındalık Günü Tarihçesi

Dünya Ego Farkındalık Günü, 2018’de, ileri düzeyde bir egoizm vakasından muzdarip insanların etraflarındaki insanlarla daha alçakgönüllülükle başa çıkmayı öğrenmelerine yardımcı olmak için oluşturuldu.

Egoizm, sadece bireyi değil, etrafındakileri de etkileyen birçok olumsuz etki ile birlikte gelir. Diğer olumsuz etkilerin yanı sıra, taciz edici davranışlara, diğer insanlarla etkileşimlerde çarpık bir deneyime ve durumların gerçekliğine karşı körlüğe yol açar. Egoizm zihinsel bir durumdur ve herkes tarafından bastırılmalıdır. İstismarın bu görünmez biçiminin etkilerini başkalarının yaşamasını önlemek için hepimiz bir araya gelmeliyiz.

Sadece Dünya Ego Farkındalık Günü’nde değil, hayatımızın her gününde çevrenizdeki insanların kendi davranışlarına ve aynı zamanda kendi davranışlarına karşı daha dikkatli olmalarına yardımcı olmak önemlidir.

Eğitim ve savunuculuk, dünyada egoizme kurban giden insan sayısını azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Dünya Ego Farkındalık Günü, egoizmi çevreleyen sorunları vurgulamayı ve herkesi dikkatli olmaya, insanların bilincini yükseltmeye ve egoist veya narsisistik öğrenilmiş davranışlara karşı konuşmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Günü gözlemleyerek, ondan öğrenerek ve onu günlük hayatımıza uygulayarak, Dünya’daki insan ıstırabının en önemli nedenlerinden birini bilgilendirmek, eğitmek ve önlemek için çalışabiliriz.

Egoizmden muzdarip birçok insan, zihinsel bir durumdan muzdarip olduklarının farkında değildir. Farkına vardıklarında ya fail olduklarını ya da istismara uğradıklarını öğrenirler.

2023 Dünya Ego Farkındalık Günü Ne Zaman?

Kendinin farkında olmak, egonuzu tanımakta ustalaşmanızı ve egonun kim olduğunuzun özü yerine zihninizin işlevsel bir parçası olduğunu anlamanızı gerektirir.

Dünya Ego Farkındalık Günü, 2018 yılından itibaren, egonun yaşamlarımız ve çevremizdeki dünya üzerindeki etkisi hakkında farkındalık yaratmak için her yıl 11 Mayıs’ta kutlanıyor. Bu yıl 11 Mayıs 2023 Perşembe gününe denk geliyor.

  • 2023 – 11 Mayıs Perşembe
  • 2024 – 11 Mayıs Cumartesi
  • 2025 – 11 Mayıs Pazar
  • 2026 – 11 Mayıs Pazartesi
  • 2027 – 11 Mayıs Salı

Ben kimim?

“Ben” dediğimiz o parçamız egomuzdur.

‘Egomuz’, bilinçli yetişkin kararları veren ve esasen kendimizin daha dürtüsel çocuksu yanımız ile ahlakçı ebeveyn benzeri parçamız (süperego) arasında aracılık yapan parçamızdır.

Ego Latince’de “Ben” anlamına gelir.

Güçlü bir ego/benlik duygusu, zor durumların üstesinden gelmemize yardımcı olabilir, ancak bu durum aşırı ve çok katıysa büyümemizi engelleyebilir.

Bir ego ile mi doğduk?

Evet, hepimiz bir ego ile doğarız. Freud’a göre ise biz bir ego ile doğmayız; “bir benliğe sahip olma” duygumuz bebeklik ve erken çocukluk döneminde gelişir. Ego, korku ve izolasyondan ortaya çıkar. Çocukluğumuzda kimliğimizi oluşturur ve bizi çevremizdekilerden ayırır.

Ego olumsuz duygular üretebilir mi?

Öfke, korku, dargınlık ve kıskançlık egonun ürünleridir. Ego kaynaklı duygular, zihnin, elbette hepsi istikrarsız ve her an değişmeye yatkın olan dış etkenlerle özdeşleşmesinden kaynaklanır. Ancak, bunun yıkıcı etkisinin üstesinden gelmeyi öğrenebilirsiniz.

Kimin egosu daha fazla erkek mi kadın mı?

Yapılan son araştırmalara göre Erkekler daha fazla ego sergiliyor. Ancak, rekabetçi etkileşimleri daha açık ve bariz olmasına rağmen, kendilerini şakacı rakipler olarak görme eğilimindedirler.

Diğer araştırma verilerine göre ise kadınlar arasında meydana gelen bilinçsiz önyargı tamamen farklı bir şekilde ortaya çıkıyor.

Egomu yok edebilir miyim?

Ne yazık ki egoyu hiçbir zaman tamamen yok edemeyiz. Yapabileceğimiz tek şey onu sosyal ehlileştirme ve eğitim yoluyla evcilleştirmektir.

5 YAYGIN ZİHİNSEL BOZUKLUK

Depresyon, dünya çapında engelliliğin ana nedenlerinden biridir ve tahminen 264 milyon kişi depresyondan etkilenmektedir ve bunun yüzdesinin büyük bir kısmı kadınlara aittir.

Bipolar bozukluk; dünya çapında yaklaşık 45 milyon insanı etkiler ve tipik olarak normal ruh hali dönemleriyle ayrılan manik ve depresif dönemlerden oluşur.

Şizofreni; Dünya çapında yaklaşık 20 milyon insanı etkileyen ciddi bir ruhsal bozukluktur.

Bunama; Bilişsel işlevde (yani düşünceyi işleme yeteneğinde) bozulmaya neden olan kronik bir durumdur.

Gelişimsel bozukluklar; Bireyi çocukluktan itibaren etkilemeye başlayan ve Merkezi Sinir Sistemi ile ilgili işlevlerde gecikmeye neden olan zihinsel engellilik ve otizm dahil yaygın gelişimsel bozuklukların şemsiye terimidir.

Neden Önemli

Göremediğimiz bir hastalığa ışık tutuyor; Egoizm, diğer akıl sağlığı sorunları gibi, tespit edilmesi zor bir hastalıktır. Gün, hastalığa ışık tutmaya ve bundan muzdarip olanların neyle uğraştıklarını anlamalarına yardımcı olur.

İnsanları kontrol altında tutar; Dünya Ego Farkındalık Günü, insanların egoist mi yoksa egoizm kurbanı mı olduklarını değerlendirmelerine yardımcı olur. Bir sorunu çözmenin ilk kısmı, onu tanımlamaktır.

Toplumu daha iyi bir yer yapar; Herkesin kendi egosunun başkalarını nasıl etkileyebileceğinin farkında olduğu bir toplum gelişecektir. Bu sayede toplumdaki insanlar, birbirleri arasında daha iyi iletişim kurar.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün