TeknolojiYaşam

Twitter’a erişim sorunu çözüldü! 9 Şubat 2023

Twitter'a erişim sorunu yaşanıyor. Sosyal medya sitesine ulaşılamıyor! Twitter çöktü mü, tamamen mi kısıtlandı, neden girilemiyor? İnternete kısıtlama mı geldi?

Twitter’a erişim sorunu yaşanıyor. Sosyal medya sitesine ulaşılamıyor! Twitter çöktü mü, tamamen mi kısıtlandı, neden girilemiyor? İnternete kısıtlama mı geldi? Twitter bant daraltma ne demek? Twitter, TikTok kısıtlama nasıl kaldırılır, çözümü nedir?

Dünyada önde gelen sosyal medya platformlarından Twitter’a bugün itibariyle bir süredir ulaşılamıyor. Bazı kullanıcılar tamamen ulaşamadığını belirtirken, bazıları ise sitenin geç açıldığını ve yeni gönderilerin yüklenmediğini vurguluyor. Sosyal medyada bant daraltma uygulaması yapıldığı ve ulaşım sorununun bundan yaşandığı aktarılıyor.

Twitter çöktü mü, kısıtlandı mı?

Deprem bölgesine yönelik bilgi akışı çoğunlukla WhatsApp grupları ve Twitter üzerinden sağlanıyor. Ancak an itibarıyla birçok kullanıcı tarafından Twitter ve TikTok’a erişim mümkün değil.

6 Şubat 2023 Pazartesi sabaha karşı Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası sosyal medya hem olumlu hemde olumsuz yönde birçok tartışmanın odağı olmuştu.

8 Şubat 2023 Çarşamba günü saat 15.00’den sonra Türkiye’nin en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında gelen Twitter’da erişim sorunu yaşanıyor. Netblocks açıklamasına göre meydana gelen büyük depremin ardından Türkiye’de Twitter’a kısıtlama getirildi.

Öte yandan resmi kaynaklardan alınan bilgilere göre Twitter ve TikTok resmi olarak Türkiye’de engellenmiş durumda.

Küresel internet erişimini takip eden Netblocks oluşumu son ağ verilerine dayanarak Twitter’ın Türkiye’de kısıtlandığını aktardı.

Netblocks verilerine göre ağ verileri, 8 Şubat 2023 Çarşamba günü itibarıyla Twitter’ın Türkiye’deki birden fazla internet sağlayıcısı üzerinde kısıtlandığını doğruluyor. Olaya ilişkin, resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen yetkililerin çevrimiçi dezenformasyonla ilgili endişelerini dile getirmesi üzerine meydana geldi.

Raporda Türkiye’nin acil durumlar ve güvenlik ihlalleri sırasında sosyal medyayı kısıtladığı birçok örneğin olduğu aktarıldı:

Bunlar, ulusal güvenlik temelinde, zararlı görüntülerin paylaşılmasını veya var olduğu iddia edilen dezenformasyonun yayılmasını önlemek için çeşitli şekillerde uygulanmıştır.

Öte yandan kurum, internet filtreleme uygulamalarına karşı olduklarını da şu sözlerle vurguladı:

NetBlocks, halkın bilgiye özgürce erişme ve bilgiyi yayma hakkı üzerindeki orantısız etkisinden dolayı internet filtreleme uygulamalarına karşı uyarılarda bulunur.

Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümleri, “Twitter’ın, büyük internet sağlayıcıları TTNet ve Turkcell’de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığını gösteriyor.”

Bu tür bir kesinti, hükümetin internet sansür önlemlerini atlatabilen VPN hizmetleri kullanılarak çözülebilir.

Twitter’dan Açıklama Bekleniyor

Söz konusu problemlerin neden kaynağı konusunda şimdilik Twitter’dan bir açıklama gelmedi. Fakat kısa zamanda sorunun çözülmesi bekleniyor.

Twitter Erişim Engeli Kaldırıldı (Ama Tweet Atılamıyor)

Twitter’a erişim engeli gelmesiyle birlikte konuyla ilgili olarak Twitter’ın sahibi Elon Musk, paylaşılan bir tweete yanıt verdi. Musk, yanıt olarak “Daha fazla bilgi almak için çalışıyoruz” dedi.

Devam eden saatler sonrasında Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter yöneticileriyle görüştü.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile videokonferans yoluyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımların konuşulduğu aktarıldı.

AA’nın haberinde, toplantıda Twitter yönetimine, sosyal medyadaki dezenformasyonların önlenmesi için aktif işbirliği başta olmak üzere ‘İnternet Ortamında İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatıldığı da ifade edildi.

Henüz resmi bir açıklama olmasa da Twitter’da yaşanan erişim engelinin bu videokonferansda konuşulan konular nedeniyle olduğu tahmin ediliyor. Twitter, yapılan toplantının ardından dezanformasyonla mücadele konusunda Türkiye ile tam bir iş birliği içerisinde olma konusunda taahhüt verdi.

Akabinde 9 Şubat 2023 saat 01.00 civarı Twitter erişim engeli kaldırıldı, erişim sorunu tamamen çözüldü.

Türkiye’de neler oluyor?

Depremin ilk anından itibaren ilgi almak için sosyal medya hesapları ve özellikle de Twitter’ı aktif olarak kullanan yurttaşlar, bölgeye yardım göndermek için organize olurken, enkaz altındaki kişilerin adresini paylaşarak sürece katkı sunmaya çalışıyordu. Twitter sayesinde bölgeden haber akışı sağlanıyor ve enkaz altında kalanlar da seslerini duyurabiliyordu.

Bugün (8 Şubat 2023) akşam saatlerinde (15:00’ten sonra) birçok kullanıcı Twitter’da yavaşlık olduğunu ve uygulamaya zar zor girebildiğini aktardı. Bazı kullanıcılar da anca VPN’le Twitter’a girebildiğini dile getirdi.

Twitter’da meydana gelen kısıtlama, bant daraltma NetBlocks tarafından da onaylandı. NetBlocks’un Twitter paylaşımına göre Twitter ve TikTok Türkiye’de tamamen erişime kısıtlandı. Bu kısıtlamaya birçok vatandaş, depremzede ve Muhalif partilerin genel başkanları tepki gösterdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün