SözlerYaşam

Dürüstlük Günü 2024

Dürüstlük Günü nedir? 2024 Dürüstlük Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Dürüstlük gününü neden kutlarız? Dürüstlük ne demek?

Dürüstlük Günü nedir? 2024 Dürüstlük Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Dürüstlük gününü kim icat etti? Dürüstlük Günü neden 30 Nisan’da kutlanır? Dürüstlük gününü neden kutlarız? Dürüstlük ne ifade eder, neden önemlidir? Dürüst Kime Denir? Doğruluk ve dürüstlük ne demek?

Peki, dürüstlük nedir, TDK sözlük anlamı ne demek? Dürüstlük Gününün anlam ve önemi nedir? Günümüzde dürüstlük neden çok önemli? Son olarak da yazımızın sonunda 30 Nisan Dürüstlük Günü Mesajları ve sözleri, alıntıları… Dürüst kime denir tüm detayları ile derledik.

Dürüstlük Günü

Dürüstlük Günü, her yıl 30 Nisan’da bir kez daha sözlerimize dikkat etmemizi hatırlatıyor. Peki sadece gerçekler mi? Haklısın. Dünya “mahkeme” değil ve günlük hayatımızda yeminli değiliz. Elbette, günlük yaşantımızda birinin duygularını incitmiş ya da gerçeği biraz değiştirmiş olabiliriz ya da evet, belki de tamamen yalan söyledik.

Dürüst insanlar güvenilirdir. Yapacaklarını söylediklerini yapamasalar bile en azından sahiplenirler ve sorumluluk alırlar. Ayrıca kendilerine daha çok güveniyorlar. Kendimize karşı dürüst olduğumuzda, başarısızlıklarımızı örtmeyiz. Zayıflıklarımız bizi güçlü kılabilir ve kişisel gelişim hedefleri haline gelir. Savunmasız olmak, zaaflarınızdan daha fazlasıdır.

Dürüstlük Günü’nde dürüst olurken, önce kendinize karşı dürüst olmayı gerektirdiğini unutmamak önemlidir. Bir kişi gerçek duygularını ve motivasyonlarını kabul edebildiğinde, başkalarıyla açıkça konuşabilir ve bunu tam bir dürüstlükle yapabilir.

Dürüstlük, bazen insanlar arasında zor ilişkiler yaratabilse de, ilişkisel yaraları tamamen iyileştirme ve doğru bir anlayışa izin veren net bir iletişim oluşturma yolunda ilk adımdır. Ailede, ilişkilerde, siyasette, hatta tarih eğitiminde dürüst olmamak o kadar çok yanlış anlamalara yol açmıştır ki her tüm toplum bunlardan etkilenebilir.

İster kişisel ilişkilerde ister iş alanında olsun, güven oluşturmak, sorunlardan ve hatta sahtekarlık ve yasal sorunlardan kaçınmak için dürüstlük hayati önem taşır.

Dürüstlük Günü Tarihi

Amerikalı yazar M. Hirsh Goldberg, “Yalanlar Kitabı” – İngilizcesi; “The Book of Lies: Fibs, Tales, Schemes, Scams, Fakes, and Frauds That Have Changed The Course of History and Affect Our Daily Lives” kitabıyla birlikte 1990’ların başında bu günü icat etti.

Bu günün seçilmensin nedenlerinden birincisi, 1 Nisan Şakası Günü olan Nisan ayının ilk gününden beri yalanların kutlanması ikincisi, 30 Nisan 1789’da George Washington’un ilk göreve başlamasının yıldönümüdür.

Goldberg bu günü oluşturdu, çünkü büyük bir yalan söyleme günüyle (April Fools Day) başlayan Nisan ayının daha yüksek bir ahlaki notla bitmesi gerektiğini hissetti.

Bu günün amaçlarından birisi de politikacıları yalandan uzak durmaya ve doğruyu söylemeye teşvik etmektir. Her 30 Nisan’da Goldberg, çalışanlarına karşı dürüst olan şirketlere, kuruluşlara, gruplara ve bireylere dürüstlük ödülleri veriyor.

Diğer ülkelerde de kutlanıyor.

ABD’de 30 Nisan’da kutlanan bu gün, İtalya 23 Aralık’ta Ulusal Dürüstlük Günü adıyla kutluyor. Avustralya ise 23 Ekim’de kutluyor. Ayrıca Ekim ayının ikinci haftasında Akademik Dürüstlük Günü adıyla kutlanıyor.

Dürüstlük Ne Demek?

Dürüstlük kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden birçok farklı anlam ile ifade edilmektedir. Özellikle taşımış olduğu anlamları ile beraber amaca uygun farklı yerlerde kullanılan bir sözcüktür.

“Dürüstlük en iyi politikadır” Benjamin Franklin’in çok ünlü bir sözüdür. Kısaca doğruyu söylemeye veya güvenilir olmaya dürüstlük denir.

Dürüstlük T.D.K sözlüğünde “doğruluk” olarak, diğer sözlüklerde ise “özü sözü bir olma”, “olanı olduğu gibi yansıtma”, “gerçeği saklamama”, “bildiğinden, inandığından ve olduğundan başka türlü görünmeye veya göstermeye çalışmama” anlamlarına gelir.

Oxford İngilizce Sözlüğü dürüstlüğü “dürüst olmanın kalitesi” olarak tanımlar. Dürüst, sırayla, “Aldatmacadan uzak; doğru sözlü ve samimi, Ahlaki olarak doğru veya erdemli ve oldukça iyi kazanılmış, özellikle sıkı çalışmayla (bir eylemin) iyilikle yapılması” olarak ifade edilir.

Wikipedia Dürüstlüğü şu şekilde tanımlar: Yalan, hile, hırsızlık vb.’nin olmamasıyla birlikte dürüstlük, doğruluk, açık sözlülük gibi olumlu ve erdemli nitelikleri çağrıştıran ahlaki karakterin bir yönüdür. Dürüstlük ayrıca güvenilir, adil ve samimi ve sadık olmayı da içerir.

Küresel ve genel anlamda ise dürüstlük kelimesi “davranışta adalet ve açıklık” veya “gerçeklere bağlılık” olarak tanımlanır.

Dürüstlük birçok din, mezhep ve kültürde bir değerdir. Dürüstlük birçok etnik ve dini kültürde değerlidir. Evet, hepsi ağır bir görev gibi görünüyor, ancak dürüstlük, doğruluk ve sadakatin üzerinde hiçbir şey olamaz.

Dürüst Kime Denir?

Dürüst insan hayatındaki doğruya daha önem vermiş, gerçeği saklamayan ve olduğundan başka türlü görünmeyen kişilerdir. Bu insanlar her zaman doğru ile beraber gerçeğin peşinde hayatını yalansız bir şekilde yaşar.

Dürüstlük neden önemlidir?

Dürüstlük bir ilişkide güvenin temelidir ve bir ilişkinin işlemesi ve gelişmesi için güven gereklidir. Birine karşı her zaman dürüst olduğunuzda, size ve söylediklerinize güvenebileceklerini söyler. Sözlerinize ve taahhütlerinize inanabileceklerini bilmelerine yardımcı olur.

Dürüstlük, her zaman doğruyu söylemenin ve söz ve davranışlarımızda tamamen özgün, açık ve şeffaf olmanın kalitesidir. Birkaç temel uygulamayı içerir: Asla yalan söylememek, asla gerçeği saklamamak ve asla kasıtlı olarak insanları gerçeğin dışında bırakmamak veya yanlış yönlendirmemek.

2024 Dürüstlük Günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

1990 yılından beri her yıl 30 Nisan’da kutlanan bu gün, hayatın her kesiminden insanları, özellikle de güçlü ve sorumlu olanları, politikacıları dürüstlüğe teşvik etmeyi amaçlıyor.

Ulusal Dürüstlük Günü bu yıl 30 Nisan Salı gününe denk geliyor.

  • 2022 – 30 Nisan Cumartesi
  • 2023 – 30 Nisan Pazar
  • 2024 – 30 Nisan Salı
  • 2025 – 30 Nisan Çarşamba
  • 2026 – 30 Nisan Perşembe

Nasıl Kutlanır?

Aslında her gün ama bu güne özel olarak bugün soruları gün boyu doğru bir şekilde yanıtlayın. Doğruyu söylemek için elinizden geleni yapın. İyi birisi iseniz bu kadar zor olmamalı.

Açılamadığınız, birisine dürüstçe söyleyemediğiniz önemli bir şey varsa bugün bunu yapın.

İşyerinde çalışan veya patronsanız, e-posta üzerinden daha az iletişim kurarak şeffaf olmanın ve yüz yüze ve/veya video etkileşimi yoluyla ve daha sık aralıklarla çalışanlarınızla kişisel olarak etkileşime geçebilirsiniz. Bu, yalnızca güven inşa etmekle kalmayacak, daha da önemlisi, kuruluş genelinde dalgalanacak yeni bir sadakat ve tutum türü oluşturacak bir emsal teşkil edecektir.

Dürüstlük Sözleri

Farklı kültürlerde bu konu hakkında meşhur cümle ve atasözler var. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; 

Dürüstlük en iyi siyasettir.

“Dürüstlük, bilgelik kitabının ilk bölümüdür.” – Thomas Jefferson

Doğrunun yardımcısı Allah’tır.

Doğru ırmak, eğri yataklar içinden akar.

Dürüstlük doğruyu söylemektir, düşündüğümüz her şeyi söylemek değildir. Dürüstlükte yetenekli insanlar, doğruyu söylemenin ne zaman sağlıklı bir çatışma yarattığını ve çatışmadan kaçınmak için ne zaman sessiz kalmaları gerektiğini bilirler.

Dürüstlük insanı cesur yapar. Cesaret, korkunun yokluğunda değil, korkuya rağmen yapılan eylemdir.

Dürüst bir insan daima çocuk kalır. – Sokrates

Düşünceleriniz yenilse bile, dürüstlüğünüz zafer çığlığı atmalıdır. – F. Nietzsche

Dürüstlüğün, kurala ihtiyacı yoktur. – Albert Camus

Dürüstlük pahalı bir mülktür ucuz insanlarda bulunmaz.

“Dürüstlük en iyi politikadır. Onurumu kaybedersem kendimi kaybederim.” – William Shakespeare

“Dürüstlük yalan söylememekten daha fazlasıdır. Doğruyu konuşmak, doğruyu söylemek, doğruyu yaşamak ve gerçeği sevmektir.” – James E Faust

“Yalan söylediğinde, birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın.” – Khaled Hosseini,  Uçurtma Avcısı

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün