Şifalı Bitkiler

Lavanta Bitkisi, Faydaları Nelerdir? Lavanta Çayı Nasıl Yapılır?

Lavanta bitkisi ilaç ve kozmetik amaçlı kullanılan ve dünyada ticareti en fazla yapılan bitkilerdendir. Lavanta Faydaları Nelerdir, Çayı Nasıl Yapılır?

Lavanta bitkisi ilaç ve kozmetik amaçlı kullanılan ve dünyada ticareti en fazla yapılan bitkilerdendir. Lavanta Faydaları Nelerdir, Çayı Nasıl Yapılır?

Lavanta bitkisi yüzyıllardır ilaç ve kozmetik amaçlı kullanılmıştır. Lavanta, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir. Ülkemizde de son yıllarda yetiştirilmeye başlanan lavanta bitkisi genel olarak lavanta yağı parfümeri ve ilaç sanayisinde, ayrıca sabun ve diğer endüstri alanında güzel kokusu için kullanılmaktadır.

Lavanta Bitkisi

Lavanta bitkisi çok yıllık, yaprak dökmeyen yarı çalımsı bir bitki sınıfına girer. Botanik bir bitki olan lavanta; ballıbabagiller familyasındandır.

Lavanta bitkisi boy olarak en çok 1 metre uzamaktadır. Grimsi yeşil renkli, ince uzun ve hoş kokulu yaprakları vardır. Uzun sapların ucunda seyrek başaklar oluşturarak yaz aylarında açan, güzel kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar.

Hoş kokusuyla bilinen lavanta, nadide ve güzel kokusu sebebiyle parfüm sektöründe kullanılmaktadır.

Lavantanın Mucizevi Yararları

Lavanta bitkisinin meşhur güzel kokusu ve parfümeri alanından başka sakinlendirici etkisi, sinirleri kuvvetlendirici, krampları çözücü, ağrıları dindirici, antiseptik özelliği, şişkinliği giderici, vücudu kuvvetlendirici, ishal önleyici ve hafif idrar söktürücü özeliklere sahiptir.

Hoş ve Kalıcı Kokusuyla Parfüm Olarak Kullanılabilir

Lavantanın Roma döneminden beri parfüm yapımında ve banyolarda kullanıldığı bilinmektedir. Lavanta bitkisi çiçekli dalları kokunun en çok ve güçlü olduğu çiçeklenme başında veya çiçeklenme sırasında toplanarak kurutulur. Toplanan çiçek ve çiçek başları kurutularak lavanta yağ ve parfüm piyasası için büyük bir ham madde oluşturur.

Sinir sistemine iyi gelir

Tıbbi alanda da kullanılan lavanta bitkisi sakinleştirici ve sinir sistemine etkisi sebebiyle sağlık ve tıp alanında oldukça fazla kullanılmaktadır. Lavanta bitkisi sinir sistemine olan etkisiyle oldukça bilinen ve popüler bir bitkidir.

Lavanta bitkisi ve yağında içerik olarak A ve C vitaminleri bulunmaktadır. Aynı zamanda kalsiyum, protein ve demir içermektedir. Lavanta cilt ve saç sağlığına da iyi gelmektedir.

Egzamaya iyi gelir

Lavanta yağı kullanımı egzama kaşıntısı için kaşıntının giderilmesini sağlar. Ayrıca dinlendirme ve sakinleştirme özelliği ile birlikte vücuda rahatlık verir. Lavanta yağını suya damlatıp ayaklarınıza sürerek rahatlamasını ve dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Lavanta ciltte yaşanan kızarıklık, yara ve enfeksiyonlara çözüm olmaktadır. Özellikle egzama gibi cilt hastalıklarına karşı olumlu sonuçlar vermektedir.

Uyku Problemlerine Karşı Lavanta

Uyku problemi yaşayan kişiler lavanta kokuları olan oda spreyi ya da lavantayı odalarında bulundurarak rahatça uykuya geçebilirler.

Ruhsal olarak dinlendirir

Odanızda lavanta bulundurmanız stres, sinir ve depresyon gibi sorunlara çözüm olmaktadır. Baş ağrısı ve migren gibi sıkıntılarda da lavantanın önemi büyüktür. Lavanta çayı içerek baş ağrınızı giderebilirsiniz.

Ayrıca

Kas ağrısı yaşayan kişilerin sorunlarını çözmektedir. Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemini olumlu yönde etkiler. Mide bulantısı gibi sorunlara da lavanta çözüm olmaktadır.

Lavanta Üretim ve Yetiştirmesi

Lavanta üretimi 2 şekilde yapılabilir;

Birincisi ve en çok tercih edilen yöntem çeliklerden ve köklü sürgünlerden yapılan üretimdir. Bu yöntem ile üretilen lavantaların daha verimli olduğu gözlenmiştir. Çeliklerin ilkbahardan önce bitkilerin uyanmasından önce köklendirme ortamına dikilmeleri gerekir. Şubat-Mart-Nisan ayları tercih edilir.

İkinci üretim yöntemi ise tohumla üretimlerinin yapılmasıdır. Tohum vermeyen lavanta çeşitleri için mecburen çelikle veya köklü sürgünlerden üretim yapılmaktadır. Tohumla üretim yapılmasının diğer zor tarafı da tohumların çok küçük olması ve arazideki yabani otların lavantaların yetişmesinde olumsuz rol oynaması dezavantaj olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lavantanın bilinen bazı çok önemli faydaları şöyledir;

Hoş Kokusuyla Parfüm Olarak Kullanılabilir.

Sinir Sistemi Üzerinde Etkilidir.

Dezenfekte Amaçlı Kullanılmaktadır.

Cilt Sağlığı Açısından Faydalıdır.

Egzamaya iyi Gelir.

Uyku Problemlerine iyi gelir.

Ruhsal Bozuklukları Tedavi Eder.

Kas Ağrılarına İyi Gelir.

Lavanta Yağının Faydaları

Lavanta yağıyla birlikte biraz pamuk yardımıyla yüz temizlenirse akneli cildi temizler. Ağrıyan yere sürülüp elle hafif masajlar yapılırsa romatizma, burkulma ve kırık yerlerinin ağrılarında rahatlatıcıdır.

Lavanta Çayı nasıl yapılır?

İki kahve kaşığı kurutulmuş, ince kıyılmış veya üç kahve kaşığı taze ince kıyılmış Lavanta çiçeği demliğe konulur. Üzerine 200-300 ml kaynar su ilave edilir ve de 5-10 demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir.

Sinir bozuklukları için lavantayı kaynatarak ya da lavanta çayı içerek sakinleştirici özelliği vardır..

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu