Gündem

Hac ibadeti koronavirüs nedeniyle iptal edilir mi?

Koronavirüs nedeniyle Hac ibadeti iptal edilecek mi? 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddiaları üzerine Sağlık Bakanı açıklama yaptı

2020 yılı koronavirüs nedeniyle Hac ibadeti iptal edilecek mi? Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddiaları üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı

Hac ibadeti için koronavirüs tehdidine karşı tedbir amaçlı iptal edilme iddiası halk arasında ve sosyal medyada vatandaşlar tarafından soruluyor. Konu hakkında güncel gelişmeleri sitemiz üzerinden takip edebilir, en son haberleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

2020 Hac İbadeti Koronavirüs Salgını nedeniyle iptal edilir mi?

2020 yılı koronavirüs Hac ibadeti iptal edilecek mi? Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddiaları üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Anadolu Ajansı Editör Masası’nda koronavirüs ve alınan tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tüm dünyada panik yaratan corona virüs (Covid-19) salgını gündemdeki yerini korumakla birlikte hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. 2020 yılı içerisinde Hac ibadetini de etkileyebilir.

Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hac ibadeti için 11 Kasım13 Aralık tarihleri arasında ön kayıt yaptıran hacı adaylarının müracaatlarına göre 2020 yılı hac kurası ise 9 Ocak 2020’de belli oldu.

2019 yılının son dönemin de Çin’in Vuhan kentinde çıkan ve dünyada panik ve endişeye sebep olan Corona virüs salgını dünyayı tehdit etmeye devam ediyor.

Türkiye, corona virüs (Covid-19) salgını tedbirlerini ve önlemlerini gün geçtikçe artırıyor.

Son günlerde konu hakkında hacı adayları 2020 yılı için Hac ibadetinin iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyorlar. Kamu oyunda ve sosyal medyada Corona virüsü nedeniyle 2020 yılı haccının iptal olabileceği iddia ediliyordu.

Hac iptal edildi mi, iptal mi olacak? 

Hac ibadeti ile ilgili iptal edileceği hakkındaki iddialar Anadolu Ajansı Editör Masası’nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca;

“2020 yılı haccına daha var. Bu konuda çalışmalar yapacağız görüşmeler yapacağız. Önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre Bilim Kurulu’nun önerisi olabilir, onu da kamuoyuyla paylaşırız.” dedi.

Bakan, vakaların artması sonrası bunun bilim kurulunda gündeme geleceği ve kararın bilim kurulu tarafından verileceğini söyledi.

Hac için çıkışlar: 22 Haziran25 Temmuz 2020, Hacdan dönüşler: 06 Ağustos02 Eylül 2020 tarihlerinde yapılacak.

4 Mart Son dakika haberi

Suudi Arabistan hükumeti  koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Umre açıklaması yaptı.

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle vatandaşlarının ve ülkede ikamet edenlerin umre ziyaretlerini geçici olarak durdurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından 27 Şubat‘ta yapılan açıklamada, koronavirüs Kovid-19 salgını nedeniyle umre ve Mescid-i Nebevi ziyaretlerinin geçici olarak askıya alındığı duyurulmuştu.

Hac İbadeti Nedir?

Hac vazifesi İslam’ın beş temel şartından birisidir. Fakat yerine getirme açısından tüm Müslümanlar üzerine farz olmayan bir ibadettir. Hac ibadeti mali bir ibadet olduğu için sadece belli şartlara sahip olan Müslümanlara farzdır.

Bunları şu şekilde özetlenir ve İslâm alimlerinin rivayetleriyle şöyle sıralanabilir;

Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip olmak, hür, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş olan Müslümanlara farzdır. (Tirmizî, Kâsânî, İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, Merğînânî, el-Hidâye)

Suudi Arabistan yurtdışından hacı kabul etmeyecek

Suudi Arabistan Hükümeti, 22 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açıklamada Covid-19 nedeniyle 2020 yılı için hac ibadetini sadece ülkede yaşayanlarla sınırlı tutacağını, yurt dışından hacı kabul etmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, kutsal toprakların misafirlerini korumak amacıyla daha önce umre ziyaretlerinin askıya alındığı ve bunun da tüm halkı Müslüman ülkelerince memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

 

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün