Yaşam

İstanbul Lale Festivali 2023

İstanbul Lale Festivali 2023 ne zaman, nerede yapılıyor? Emirgan Korusu lale zamanı ne zamandır? Emirgan Lale Festivaline nasıl gidilir? Lale Mevsimi ne zaman ve Lale Festivali kaç gün sürüyor?

İstanbul Lale Festivali 2023 ne zaman, nerede yapılıyor? Emirgan Korusu lale zamanı ne zamandır? Emirgan Lale Festivaline nasıl gidilir? Lale Mevsimi ne zaman ve Lale Festivali kaç gün sürüyor? Lale festivali bu sene yapılacak mı?

Emirgan’da laleler açtı mı? Laleler ne zaman solar? Lale Festivali hangi semtte? Emirgan korusuna giriş ücretli mi?

Laleler aslında Türkiye’ye özgüdür ve uzun birr süredir İstanbul her yıl bu muhteşem çiçekleri kutlayan kendi festivallerine ev sahipliği yapmaktadır.

Lale mevsimi olan renk cümbüşünü daha sıra dışı bir şekilde yaşamak istiyorsanız, İstanbul’un en renkli ve görkemli etkinliklerinden biri olan Lale Festivalinin keyfini çıkarmak için 2023’te İstanbul Lale Festivali’ni ziyaret edin.

İstanbul Lale Festivali

İstanbul’da her yıl düzenlenen Lale Festivali, belediye yönetiminin şehrin dört bir yanına milyonlarca parlak renkli, mis kokulu lale dikmeye başlamasıyla 2006 yılında başladı.

Her ilkbahar mevsiminde İstanbul’un parkları, meydanları, caddeleri ve hatta kavşakları, hem İstanbulluları hem de ziyaretçileri memnun edecek şekilde çiçek açmaya başlar.

İstanbul her yıl Nisan ayında, yıllık Lale Festivali’ne ev sahipliği yapar. Kültürümüzün en nadide ve en önemli sembollerinden biri olan Türk laleleri, hava durumuna bağlı olarak Mart sonu veya Nisan başında çiçek açar. Çiçekler, birkaç hafta boyunca çiçek açtıkça, yaklaşık bir ay boyunca görüşünü, kokusu ile izleyenleri mest eder. İstanbul bahar aylarında gezmek için en güzel bir şehirdir.

Her yıl farklı bir temayla düzenlenen İstanbul lale festivali, şehrin her bir tarafını kapsar. Bu yıl 16.’sı düzenlenecek olan İstanbul Lale Festivali süresince Emirgan Korusu, Göztepe 60. Yıl Parkı ve birçok park, bahçe ve mekânda çeşitli etkinlikler sahne alacak!

Bir ay süren İstanbul lale festivali, genellikle ilkbaharda Nisan ayının başlamasıyla yapılır. Yaşayan şehir İstanbul’da diğer birçok etkinlik devam ederken, şehrin atmosferinin her yerde büyüyen canlı çiçeklerle tamamen değiştiği için bu en iyi etkinliklerden biri olarak kabul edilir.

Farklı çeşit ve kokularda, renklerde dikilen ve çiçek açan laleler, şehrin kış günlerinin geride kaldığını ve baharı sabırsızlıkla bekleyebileceğinizi de hatırlatıyor.

İBB tarafından düzenlenen “İstanbul Lale Bayramı” hava koşullarına bağlı olarak 1-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Her yıl olduğu gibi Emirgan Korusu ve Göztepe 60. Yıl Parkı, birbirinden renkli etkinliklere sahne olacak.

İstanbul’da 16. Lale Festivali ne zaman?

İstanbul Lale Festivali 2023, ilkbaharda Nisan ayında yapılacak. Resmi lale festivali tarihleri ​​1 ile 30 Nisan arasındadır, ancak hava durumuna bağlı olarak bazen Mart ayının sonundan Mayıs ayının ilk birkaç haftasına kadar açan laleleri görebilirsiniz.

Ancak Uluslararası İstanbul Lale Festivali’nde sadece laleler yer almıyor. Canlı, muhteşem çiçek gösterileri oluşturmak için lalelerin arasına dikilmiş nergisleri, mor üzüm sümbüllerini ve hercai menekşeleri de görebilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, baharın gelmesiyle birlikte kenti adeta çiçek bahçesine çeviriyor. Nisan ayında İstanbul inanılmaz güzel – çiçek açan laleler ve çiçek açan ağaç tomurcukları, şehri kocaman bir bahçe haline getiriyor.

İstanbul’da Lale Festivali nerede?

2006’dan itibaren her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Lale Festivali, şehrin birçok farklı yerindeki mekânlarda sergilenir. Bu çiçek festivalinin ana yerlerini ve en çarpıcı gösterileri aşağıdaki listemizde özetleyeceğiz.

Lale Festivali 2023 için en iyi parklar hangileridir? İşte İstanbul’da Lale Devrini yaşayabileceğiniz 8 güzel mekan…

1. Emirgan Korusu (Emirgan Parkı)

Lale Festivali İstanbul’un ana mekânı Emirgan Parkı’dır. Bu büyük park, İstanbul Lale Festivali’nin ana merkezidir ve Avrupa yakasında, Boğaz’a bakmaktadır. Bu nedenle büyüleyici manzaralarına da sahiptir. Park içerisinde yer alan köşk konakları ise ebru, hat, cam üfleme ve resim gibi geleneksel el sanatlarının gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Müzikal performanslar, pop-up sahnelerde dış mekânlarda yer alır.

Emirgan Korusu’nda yaklaşık 120’den fazla farklı lale çeşidi, bir Türk bayrağı şeklinde ve bir köprünün altından akan bir nehir de dâhil olmak üzere çeşitli desenlerde dikilmiştir. Emirgan’da her yıl yetiştirilen toplam lale sayısı 3,5 milyon civarındadır!

Emirgan Korusu kaç tl?

Emirgan Korusu’na yayalar için giriş ücretsizdir. Eğer özel aracınız ile gelirseniz sadece koru içerisinde yer alan otopark ücreti ödüyorsunuz. Otopark giriş ücreti ise 2020 yılı için 10 TL’dir.

Emirgan İstanbul’a Nasıl Gidilir?

Taksim Meydanı’ndan: M2 Metro ile İtü Ayazağa İstasyonu’na gidin ve ardından 29B, 29Ş, 40B veya 41C numaralı otobüse binerek Emirgan’a gidebilirsiniz.

Beşiktaş’tan: 22, 22RE, 25E, 40T ve 42T otobüslerine binerek Emirgan’a ulaşabilirsiniz.

Galata’dan: Şişhane’den İtü Ayazağa İstasyonu’na M2 Metrosu ile gidin ve ardından 29B, 29Ş, 40B veya 41C otobüsleri ile Emirgan’a gelebilrsiniz.

Karaköy’den: Karaköy istasyonundan Fındıklı Mimar Sinan Üniversitesi’ne giden T1 Tramvayına binin ve ardından 22 veya 25E numaralı otobüse binerek Emirgan’a gelebilirsiniz.

Kadıköy’den: Kadıköy Feribot İskelesi’nden Kabataş’a giden vapura binin ve ardından 22 veya 25E numaralı otobüse binerek Emirgan’a ulaşabilirsiniz.

Üsküdar’dan: Üsküdar Feribot İskelesi’nden Beşiktaş’a giden vapura binin, ardından 22, 25E, 40T veya 42T otobüsü ile Emirgan’a gelebilirsiniz.

2. Sultanahmet Meydanı

Bu, tarihsel olarak Konstantinopolis’in Hipodromu olan Sultanahmet Camii’nin yanındaki meydandır. Önceki yıllarda yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği devasa Lale halısı tasarımı sergilenmişti. Dünya rekoru kıran, şimdiye kadarki en büyük ve son derece popüler ‘lale halısı’ için bin 728 metrekarelik alan ve 563 bin canlı lale kullanıldı.

Hızlı Resim - Hızlı ve Kolay Resim Paylaşımı - resim yükle - resim paylaş |  Art, Interesting art, Vector art

3. Gülhane Parkı

Emirgan gibi, Gülhane Parkı da (Gül Bahçesi) muhteşem bahçeleri, rahatlatıcı gezinti yolları, açık hava kafeleri ve muhteşem Boğaz manzarasıyla tüm yıl boyunca gezmek için güzel bir yerdir.

Tarihi yarımadanın belki de en rahatlatıcı parkı burasıdır. Sultanahmet’teki Topkapı Sarayı’nın eski alt duvarlarının etrafından dolaşılır. Neyse ki olgun ve eski ağaçların altında sessizce çiçek gösterilerinin tadını çıkarabileceğiniz çok sayıda bank ve dinlenme yeri vardır.

Gülhane Parkı’ndaki lale bahçesi yıllar içinde büyümüştür (toplamda her yıl yaklaşık 2,5 milyon lale) ve gerçekten muhteşemdir – laleler, baş döndürücü bir dizi desende nergis ve hercai menekşelerle birlikte dikilir.

Gülhane Parkı’na Nasıl Gidilir?

Taksim’den: F1 Füniküler ile Kabataş Tramvay İstasyonu’na gidin ve ardından T1 Tramvayı ile Gülhane İstasyonu’na gelin.

Beşiktaş’tan: 28 veya 28T otobüsü ile Tophane’ye gidin ve ardından T1 Tramvayı ile Gülhane İstasyonu’na gelin.

Galata’dan: Tophane’den Gülhane İstasyonu’na giden T1 Tramvayı’na binin.

Karaköy’den: Karaköy istasyonundan T1 tramvayına binerek Gülhane İstasyonu’na gelin.

Kadıköy’den: Kadıköy Feribot İskelesi’nden vapura binerek Karaköy’e gidin, ardından Karaköy İstasyonu’ndan T1 tramvayına binerek Gülhane İstasyonu’na gelin.

Üsküdar’dan: Üsküdar Feribot İskelesi’nden Karaköy’e vapura binin, ardından Karaköy İstasyonu’ndan T1 tramvayına binerek Gülhane İstasyonu’na gelin.

Galata’dan nasıl gidilir? Galata köprüsüne doğru yürüyün ve T1 tramvayına binin, Gülhane istasyonuna sadece 3 durak. Tramvay durağı çıkışı Gülhane Parkı girişinin hemen önündedir.

4. Hıdiv Kasrı ve Korusu

Kültürümüzün önemli sembollerinden biri olan lale ait olduğu topraklarda yeniden çiçek açıyor. Lale festivaline ev sahipliği yapan mekânlardan bi diğeri de İstanbul Anadolu yakası Çubuklu ve Kanlıca semtleri arasında Boğaz kenarında yer alan Hıdiv Kasrı ve Korusu’dur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından geçen yıl 24-28 Nisan tarihlerinde Hıdiv Çubuklu Korusu’na 8 farklı türde 294 bin 200, Beykoz Korusu’na ise 8 farklı türde 92 bin 720 lale dikilmişti.

Hıdiv Korusu, yüzlerce bitki ve ağaç türlerinden oluşan doğası, birbirinden güzel bahçeleri, yeşil alanları, süz havuzları, yürüyüş ve gezi parkurları ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Aynı zamanda İstanbul’un en büyük gül bahçelerinden birisine sahiptir.

Hıdiv Kasrı ve Korusu haftanın 7 günü 24 saat açıktır ve giriş ise ücretsizdir.

5. Göztepe 60. Yıl Parkı

Göztepe 60. Yıl Parkı, İstanbul’un Anadolu yakası Kadıköy’de bulunan Bağdat Caddesi ve sahil yolu arasına konumlandırılmış, hem kara hem deniz yoluyla kolay bir şekilde ulaşımı olan, ücretsiz giriş yapabileceğiniz parklar arasındadır.

Eşsiz güzelliğiyle Göztepe 60. Yıl Parkı, göl çevresindeki yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve kapalı çitler arasında canlı çiçek tarlalarıyla Anadolu yakasının en gözde parklarından biridir.

2022 yılı için İstanbul 15. Lale Festivali 24-28 Nisan tarihleri arasında Göztepe 60. Yıl Parkı’nda birçok etkinliğe ev sahipliği yapmıştı ve İBB tarafından Lale Festivaline özel 100 farklı türden 1 milyon 657 bin 500 lale dikilmştir.

Göztepe 60. Yıl Parkı’na Nasıl Gidilir?

Bağdat Caddesi ve sahil yolu arasında bulunan Göztepe 60. Yıl Parkı’na hem Bağdat Caddesi tarafından hem de sahil tarafından giriş yapılabilir. 60. Yıl Parkı’da Kadıköy sahilden,

Altıyol’dan geçen ve sahilden Bostancı tarafına giden 4, 16-D ya da GZ21 no’lu belediye otobüsleri ile gidilebilir.

Kadıköy sahilindeki Beşiktaş Vapur iskelesinin önünden kalkan sarı dolmuşlarla gitmek ise daha pratik bir seçenektir.

6. Yıldız Parkı

İstanbul Avrupa yakasında Beşiktaş’taki Yıldız Parkı, festival boyunca etkileyici lale gösterilerine muhteşem bir fon oluşturuyor. Burada geçen sene 32 farklı türde ve 700 binden fazla lale soğanı ekilmişti. En güzel piknik alanlarını barındıran park aileler arasında da popülerdir.

İçerisinde bulunan iki Osmanlı köşkü, belediye tarafından kafe olarak işletiliyor. Fırsatınız varsa hem laleleri izleyebilir hem de Yıldız Sarayı’nı gezebilirsiniz. Önce lale gezisi yapıp ardından Malta Köşkü’nde yemek yiyebilir, son olarak da Yıldız Sarayı’nı gezerek gününüzü tamamlayabilirsiniz.

Yıldız Parkı’na Nasıl Gidilir?

Kabataş – Bağcılar tramvay hattını kullanarak Kabataş’ta inildikten sonra Yıldız Parkı tarafına giden bir otobüse binerek parka ulaşım sağlayabilirsiniz. Yıldız Parkı’na giden otobüs numaraları 22 ve 22E olarak bilinmektedir. Binilen otobüslerden Yahya Efendi durağında inmek yeterlidir.

7. Çamlıca Tepesi

İstanbul Üsküdar ilçesinde bulunan Çamlıca Tepesi, 1 adet çocuk oyun alanı, 1 adet spor alanı ve alışılmışın dışında ve nadiren turistlik bir yerdir. Çamlıca Korusu, Asya yakasından Eski Şehir’e kadar uzanan manzaralara sahiptir. Biraz tırmanışa aldırış etmezseniz, yukarı çıkan binlerce lale ve tepeden oluşan manzara, burayı keyifli bir macera haline getiriyor. Geçen yıl Lale festivali döneminde Büyük Çamlıca Korusu’na 18 farklı türde 500.000 lale dikilmişti.

1980 yılınd İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenen Küçük Çamlıca Korusu’nda belediyeye ait sosyal tesisler bulunmaktadır. Koruda yaygın olarak görülen ağaçlar arasında fıstıkçamı, karaçam, kızılçam, servi, çınar, gürgen, ıhlamur, İspanyol göknarı, çiçekli, dişbudak, erguvan, sedir ve doğu çınarı gibi türler bulunur. Koru içinde Sofa Köşkü, Cihannüma Köşkü ve Topkapı Köşkü olmak üzere üç tarihî yapı vardır. Geçen yıl ki Lale festivali kapsamında Küçük Çamlıca Korusu’na 15 farklı türdeki 610.000 lale dikilmşti.

8. Beykoz Korusu

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan Beykoz Korusu ya da Abraham Paşa Korusu, İstanbul Boğazı sırtlarında, Beykoz ile Paşabahçe semtleri arasında geniş bir arazi üzerine yayılmıştır. Boğaz’a bakan yamaçlardan başlayarak içlerde Riva’ya kadar uzanır. Doğuda doğal ormanlarla bütünleşir.

Günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan koru, halkın ziyaretine açıktır. İçinde iki otopark, iki kır kahvesi, bir restoran, iki sera, açık spor alanları, çocuk parkı, oturma terasları ve piknik alanları mevcuttur. Koruda bulunan ağaçlar arasında sekoya, kırmızı yapraklı karaağaç ve Japon saforası gibi nadide türler ve bunların yanı sıra çok miktarda atkestanesi, çınar, ıhlamur, meşe, erguvan ve akasya türü de bulunur.

Bu özelliklerinin yanı sıra Lale festivali’ne ev sahipliği yapan Beykoz Korusu’na 16 farklı türde 250.000 çeşit lale şölenini kaçırmayın.

Başka Lale Festivalleri var mı?

Amsterdam Lale Festivali, şüphesiz dünyanın en ünlü lale festivalidir ve her yıl binlerce turist uçsuz bucaksız çiçek tarlaları arasında fotoğraf çekmek için şehre akın eder. Lale Festivali 23 Mart’ta başlıyor ve 14 Mayıs 2023’e kadar devam edecek. Her bahar Hollanda, rengârenk çiçek tarlalarına hayran kalacağınız ve bahar mevsimini karşılayacağınız yerdir.

Hollanda bugünlerde laleler için İstanbul’dan biraz daha ünlü ve son zamanlarda ABD’deki Seattle’ın da harika bir lale festivali olduğunu duyduk. Başkaları var mı? Biliyorsanız yorum kısmından bize yazın.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir;

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün