GündemYaşam

28-29 Ekim Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması – Canlı Yayın

Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması ne zaman? Türkiye’den izlenecek mi? Ay tutulması sırasında ne olur? Neden Kanlı Ay Tutulması deniliyor?

2023 kısmi veya parçalı ay tutulması ne zaman, saat kaçta gerçekleşecek? Türkiye’den izlenecek mi? Ay tutulması sırasında ne olur? Ay Neden Kırmızıya Dönüyor? Neden kanlı ay tutulması deniliyor? Bir yılda kaç defa ay tutulması olur? 2023 Penumbral ay tutulması Türkiye’de ne zaman olacak?

Penumbral ay tutulması nedir, nasıl olur ve saat kaçta? 2023 Ekim ayındaki ay tutulması hakkında özel olan ne? En yakın tutulma ne zaman 2023? 28 Ekim Kısmi – Parçalı ay tutulması nedir, ne kadar sürer? Ay tutulması angi evrede gerçekleşir ve ne zaman, nasıl olur? Ay tutulmasını nasıl izlemeli, Türkiye’den görünebiliyor mu? Bu tutulma İstanbul’da görülebilir mi? İşte 28-29 Ekim Penumbral Ay Tutulmasıyla ilgili bilmeniz gereken detaylı ve kapsamlı her şey…

28-29 Ekim 2023 Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması 

2023 yılının ilk ay tutulması 5-6 Mayıs 2023’te Yarı Gölgeli Ay Tutulması (Penumbral) gerçekleşmişti. 28 Ekim’deki parçalı ay tutulması, 5 Mayıs’taki yarı gölgeli ay tutulmasından sonra yılın ikinci ay tutulmasıdır. Bu tutulmada Çiçek Ay’ın Dünya’nın yarı gölge olarak bilinen gölgesinin en dış kısmından geçtiği görülmektedir.

Bu yılın ikinci ve son Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşiyor. Türkiye saatiyle 21.02’de başlayacak bu tutulma, 01.26’da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12’si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak. Tutulmanın maksimum evresi 23.14’te meydana gelecek. Tutulma 29 Ekim Pazar günü saat 01.26’da Ay’ın yarı gölgeden çıkması ile sona eriyor.

Güneş ışınları Dünya’yı keserken iki farklı gölge bölgesinin oluşmasına neden olur:

  • Penumbra; Güneş’in bir kısmının her zaman görüldüğü yer
  • Umbra; Güneş’in Dünya tarafından tamamen gizlendiği yer

Tam ay tutulması sırasında Ay’ın tamamı kırmızı görünecek, ancak kısmi tutulma sırasında yalnızca bir kısmı kırmızı görünecek.

Penumbral ay tutulması ne anlama geliyor?

Penumbral ay tutulması sırasında, ay diskine yalnızca Dünya’nın dış gölgesi olan penumbra düşer. Ay tutulmasının gerçekleşmesi için Güneş, Dünya ve Ay’ın aynı hizada olması gerekir. Bununla birlikte, Ay’ın yörünge düzlemi Dünya’nın yörünge düzlemine eğimli olduğundan, bazen kusurlu bir şekilde hizalanırlar. Bu nedenle Dünya, güneş ışığının Ay’a ulaşmasını gölgesinin yalnızca dış ve en hafif kısmı olan penumbra (Latince pene – “neredeyse” ve umbra – “gölge”) ile engeller.

Ekim 2023 ay tutulması ne zaman?

Türkiye’den izlenebilecek olan Penumbral Ay Tutulması 28 Ekim 2023 Cumartesi günü saat 21:02’de başlayacak.

28 Ekim 2023 Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması Türkiye saatiyle saat 23:14’de maksimum seviyesine ulaşacak. Gölgeli tutulma Türkiye saatiyle 29 Ekim 2023 Pazar günü saat 01:26’da sona erecek.

  • Penumbral tutulma 28 Ekim’de Türkiye saatiyle 21:01:48 (18:01:48 UTC) başlıyor;
  • Kısmi Tutulma 28 Ekim’de Türkiye saatiyle 22:35:25 (19:35:25 UTC)’de meydana geliyor.
  • Maksimum Tutulma, 28 Ekim’de Türkiye saatiyle 23:14:05 (20:14:05 UTC)’de gerçekleşiyor.
  • Penumbral tutulma 29 Ekim’de 01:26:25’de (28 Ekim 22:26:25 UTC)’de sona eriyor.
  • Tutulma yaklaşık 4 saat 25 dakika sürer.

Ay tutulmaları, gökyüzünün açık olması durumunda dünyanın gece tarafının her yerinden görülebilmektedir. Bazı yerlerden tutulmanın tamamı görülebilecek, bazı bölgelerde ise tutulma sırasında Ay doğacak veya batacak.

Penumbral Ay Tutulması Nedir?

Penumbra kelimesi Türkçe’de “yarı-gölge” anlamına gelir. Latince penumbra “yarı-gölge” sözcüğünden alıntıdır.

Penumbral ay tutulması, Ay, Dünya’nın gölgesinin soluk, dış kısmı olan penumbradan geçtiğinde gerçekleşir. Bu tür tutulma, diğer ay tutulması türleri kadar dramatik değildir ve genellikle normal bir Dolunay ile karıştırılır.

Ay, yüzeyi Güneş ışınlarını yansıttığı için parlar. Ay tutulması, Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiğinde ve Güneş ışığının bir kısmının veya tamamının Ay’a ulaşmasını engellediğinde meydana gelir.

Kısmi ay tutulması

Güneş, Dünya ve Ay’ın kusurlu bir şekilde hizalanması, Ay’ın Dünya’nın gölgesinin yalnızca bir kısmından geçmesine neden olur. Gölge, Ay’ı tamamen örtmeden büyür ve sonra uzaklaşır.

Yarı gölge tutulması

Ay, Dünya’nın kısmi gölgesi veya gölgesinin soluk dış kısmından geçer. Ay o kadar hafif kararır ki fark edilmesi zor olabilir.

Bu ay tutulması nasıl görünecek?

Penumbral ay tutulması sırasında, Ay biraz daha sönük görünür. Özellikle gökyüzü bulutlu veya atmosfer kirliyse, fark çıplak gözle zar zor fark edilir. Tutulmanın orta noktasına yakın bir yerde, Ay’ın yüzeyi her zamanki inci beyazından daha koyu, kahverengimsi bir renge kavuşabilir.

Bu tür tutulmalar sırasında, ay diskinin sadece penumbral gölge içindeki kısmı kararır. 5 Mayıs 2023’te, ay diskinin çoğu kaplanacak – bu türden bir sonraki derin gölgeli ay tutulması Eylül 2042’de olacak.

Bu arada, gökbilimciler bir tutulma derinliğini ölçerken “tutulma büyüklüğü” terimini kullanırlar.

28-29 Ekim 2023 ay tutulması nerede görülebilir?

Bu kısmi parçalı ay tutulması Asya ve Avustralya üzerinden tamamen görülebilecek. Ayın doğuşunda veya batışında, Afrika ile Doğu ve Orta Avrupa üzerinde görünür olacak.

28 Ekim gecesi, Avrupa, Afrika, Asya ve Avustralya’nın çoğundaki insanlar kismi ve parçalı (kanlı ay) ay tutulması görme şansına sahip olacak ve çıplak gözle görülebilecek.

28 Ekim’de gerçekleşen parçalı Ay tutulması Türkiye’den de izlenebilecek. Parçalı Ay Tutulması olarak adlandırılan bu tutulma, Asya’nın en doğusu ve Avustralya’da tutulma devam ederken Ay batacak. Asya, Avrupa Afrika’da tamamı izlenecek. Afrika’nın en batı ucu, Atlas Okyanusu ve Amerika kıtasının doğusunda tutulma devam ederken Ay doğacak.

Ay Tutulması Canlı Yayın

28 Ekim 2023 Cumartesi Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulmasını – (Penumbral Lunar Eclipses) CANLI (Live Stream) yayınlıyoruz, bizi takip etmeyi unutmayın!

Birkaç YouTube kanalı tutulmayı 28 Ekim’de canlı yayınlıyor. Görüntüler hem ay hem de güneş tutulmaları için en güvenilir canlı yayınlardan birisi olan ve Roswell, New Mexico’daki mobil gözlemevinden tüm olayın canlı görüntülerini paylaşan Timeanddate.com tarafından sağlanmaktadır.

Neden Kanlı Ay denir?

Dünya’nın gölgesi Ay’ı kapladığında, genellikle kırmızı bir renk üretir, bu nedenle ay tutulmaları genellikle “kanlı ay” takma adını alır.

Tam Ay Tutulması Dünya’nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay’ın tamamıyla Dünya’nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor. Bu konumda Güneş ışınlarının Ay’a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya’nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay’ın bu durumuna “Kanlı Ay” adını veriyorlar.

Ay tutulması sırasında Ay neden kırmızıya döner?

Tam ay tutulmasına bazen kanlı ay denir, çünkü Ay kırmızıya döner, ancak daha çok kırmızımsı-turuncu bir parıltıdır, kesinlikle kanlı kırmızı değildir.

Kanlı ay tutulması terimi, Dünya’nın uydusu Ay’ın tamamen Dünya’nın gölgesinde kalması ve renginin de kırmızıya yakın bir renk aldığını ifade eder. Kanlı Ay Tutulması yalnızca Ay’ın Dolunay evresinde ve Ay Tutulması sırasında yaşanır.

Öte yandan kırmızı ışık, atmosferde daha doğrudan hareket eder. Güneş tepemizdeyken gökyüzünde mavi ışık görürüz. Ancak Güneş batarken, güneş ışığı gözlerimize ulaşmadan önce daha fazla atmosferden geçmeli ve daha uzağa gitmelidir. Güneş’ten gelen mavi ışık saçılır ve daha uzun dalga boylu kırmızı, turuncu ve sarı ışık geçer.

Tutulmayı nerede ve ne zaman görebilirsiniz?

Ay tutulmalarının, gökyüzü açıksa Dünya’nın gece tarafındaki her yerden görülebileceğini söyledi. “Bazı yerlerden tutulmanın tamamı görülebilirken, diğer bölgelerde ay tutulma sırasında yükselecek veya batacak.”

Ay tutulmaları, Güneş, Dünya ve Ay’ın uzayda neredeyse düz bir çizgide hizalandığı bir Dolunay gecesinde meydana gelir. Tutulma sırasında Dünya’nın gece tarafında bulunan herkes gökyüzü açıksa bunu görebilir.

Bazı yerlerden tutulmanın tamamı görülebilirken, diğer bölgelerde coğrafi konumdan ve dünya üzerindeki konumundan dolayı kısmen veya kısa süreli görünebilir.

Özel gözlük gerekmez

Ay tutulmalarının eğlenceli yanı, güneş tutulmasının aksine onu izlemek için özel gözlüklere veya aygıtlara ihtiyacınız olmamasıdır. Bu nedenle doğrudan aya bakmakta özgürsünüz. Dürbün veya teleskop görünümü iyileştirecektir.

Tutulmalar hayatımızı nasıl etkiler?

Güneş veya Ay tutulmaları önemli olsa da, o kadar da nadir değildir. Her yıl, genellikle kümeler halinde meydana gelen üç ila yedi arasında tutulma olur.

Boğa burcundaki Güneş, Akrep burcundaki Ay ile karşıt açı oluşturduğunda Dolunay meydana gelir. Dolunay, Yeni Ay’da başlayan şeyin bir doruk noktası ve yerine getirilme vaadidir. Duygusal bir zamandır.

Boğa güvenilir bir toprak burcudur ve Akrep tutkulu bir su burcudur. Akrep cinsiyeti, ölümü ve dönüşümü yönettiği için, bu yılki tutulmalar bizden gelişmemizi istiyor. Bu, yeni bir insan olmaya çalışmanız gerektiği anlamına gelmez. Sen olduğun gibi mükemmelsin. Ancak bu eksen üzerindeki bu tutulmaların bizi hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışmaya iteceği anlamına geliyor.

Bu aynı zamanda hangi ilişkilerin sadakatimize değer olduğunu ve hangilerinden vazgeçebileceğimizi fark etmeyi içerir (unutmayın, eğer sağlıksız bir ilişkiyi sonlandırmazsak, tutulmalar bunu bizim için yapma eğilimindedir). Ve elbette, bu sadece romantik ilişkiler için geçerli değildir. Yaptığınız işten zevk almayı ve zamanınız için yeterince karşılık almayı hak ediyorsunuz.

Sonların zor olduğunu, ancak her şeyin döngüsel olduğunu unutmayın: Bir doruk her zaman bir başlangıcın kenarında gerçekleşir.

Sonuç olarak, 2023 iş ve aşk hayatınızda büyük değişiklikler görebilir, ancak endişelenmeyin, bunlar en iyisi. Ve neyse ki, topraklanmış toprak burcu Boğa, bu değişiklikleri sakince yönlendirmenize yardımcı olacak sağlam bir temel sağlar. Ayrıca bol gezegen Venüs tarafından yönetilen Boğa,  şehvetli her şeyi sever. Bu nedenle, banyo yapmak, yüz maskesiyle kendinizi şımartmak ve  bol bol uyumak gibi ekstra kişisel bakım yaparak güneş ve sonrasındaki ay tutulmasıyla tetiklenen herhangi bir stresle mücadele ettiğinizden emin olun.

28 Ekim’deki Parçalı Ay (Kanlı Ay) Tutulması çok dramatik bir olay olmayacak çünkü Ay diskinin sadece küçük bir kısmı Dünya’nın gölgesi tarafından kaplanacak.

Sonuç olarak, değişiklikler oldukça hafif olacağından çocukların gözlemleyeceği harika bir olay olmayacak.

Bir sonraki tutulma ne zaman?

NASA’ya göre yaklaşan ay tutulmaları;

  • 2023 – 5 Mayıs Yarı Gölgeli Ay Tutulması; Afrika, Asya, Avustralya
  • 2023 – 28 Ekim Kısmi Ay Tutulması; E. Amerika, Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya
  • 2024 – 25 Mart Yarı Gölgeli Ay Tutulması; Amerika
  • 2024 – 18 Eylül Kısmi Ay Tutulması; Amerika, Avrupa, Afrika
  • 2025 – 14 Mart Tam Ay Tutulması; Pasifik, Amerika, B. Avrupa, B. Afrika
  • 2025 – 7 Eylül Tam Ay Tutulması; Avrupa, Afrika, Asya, Avustralya
  • 2026 – 3 Mart Tam Ay Tutulması; E. Asya, Avustralya, Pasifik, Amerika
  • 2026 – 28 Ağustos Kısmi (Parçalı) Ay Tutulması; E. Pasifik, Amerika Kıtası Avrupa, Afrika

2023’teki tutulmalar

  • 20 Nisan 2023 – Tam Güneş Tutulması
  • 5-6 Mayıs 2023 — Yarı Gölgeli Ay Tutulması
  • 14 Ekim 2023 – Halkalı Güneş Tutulması
  • 28–29 Ekim 2023 — Kısmi Ay Tutulması

2024’teki tutulmalar

  • 24–25 Mart 2024 – Yarı Gölgeli Ay Tutulması
  • 8 Nisan 2024 – Tam Güneş Tutulması
  • 17–18 Eylül 2024 – Kısmi Ay Tutulması
  • 2 Ekim 2024 – Halkalı Güneş Tutulması
  • 17 Ekim 2024 – Kısmi Ay Tutulması

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün