Diyanet Cuma Hutbesi 16 Mayıs 2025 Aile; Merhamet Yuvası
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 16 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi Konusu "Aile; Güven, Sadakat ve Merhamet Yuvası" oldu.
Diyanet 16 Mayıs 2025 Cuma hutbesi yayımlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 16 Mayıs tarihli Cuma hutbesinin konusu “Aile; Güven, Sadakat ve Merhamet Yuvası” oldu. Hutbenin ana mesajı, 15 Mayıs Uluslararası Aile Günü’nde, aileyi toplumun temeli ve bireylerin huzur kaynağı olarak tanımlayarak, güven, sadakat ve merhamet gibi değerlerin aile içindeki önemini vurgulamaktadır.
Cuma hutbesi ne zaman okunur? Bu haftaki 16 Mayıs 2025 Cuma hutbesi yayınlandı mı, hutbenin tam metni nedir? Peki bu hafta hutbe ne zaman yayımlanacak? Bugünkü Cuma Hutbesinin konusu nedir, belli oldu mu? Hangi konu ve konulardan bahsedilecek? Cuma hutbeleri her camide aynı mı? Diyanet Hutbe ne demek!
Bu hafta Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 16 Mayıs Cuma hutbesi Perşembe günü yayımlandı. Her hafta olduğu gibi Cuma Hutbeleri ve konusu Müslümanlar tarafından günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerinde, yaklaşık 90 bin camide imamlar tarafından okunacak bu haftaki hutbesinin konusu da vatandaşlar tarafından yoğun ilgiyle takip ediliyor. İşte bu hafta tüm camilerde okunacak Cuma hutbesi konusu ve tam metni…
Cuma Hutbesi 16 Mayıs 2025
16 Mayıs 2025 tarihli (yarınki) Türkiye genelinde camilerde okunacak hutbesi Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Aile; Güven, Sadakat ve Merhamet Yuvası“ konulu Cuma hutbesi ve tam metni
Cuma Namazı ve Cuma Hutbesi / Friday Khutbas / خطب الجمعة / Freitag Predigt
AİLE: GÜVEN, SADAKAT VE MERHAMET YUVASI
بِسْـــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
Muhterem Müslümanlar!
Yüce Rabbimizin bizlere bahşettiği en büyük nimetlerden biri de ailedir. Aile; birbiriyle evlenmesi meşru olan bir kadın ve bir erkek tarafından, Allah’ın emri ve Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in sünneti üzere kurulan, çocukların çokluğuyla bereketlenen; dede, nine ve torunlarla büyüyen güven ve sadakat yuvasıdır.
Aile; “İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının delillerindendir. Bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.”[1] ayetinde buyrulduğu üzere, şefkat ve merhamet ocağıdır. Aile; alternatifi olmayan, yeri asla doldurulamayacak yegâne kurumdur.
Aziz Müminler!
Yüce Rabbimiz,وَاللّٰهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ بُيُوتِكُمْ سَكَنًا “Allah, evlerinizi sizin için bir huzur ve sükûnet yeri kıldı…”[2] buyurarak ailenin esenlik kaynağı olduğunu haber vermektedir. Huzurlu bir aile ortamının sağlanmasında ise anne de baba da önemlidir. Çocuklar, annenin şefkat ve merhametine ihtiyaç duyduğu kadar babanın da otoritesine ve disiplinine muhtaçtır.
Dolayısıyla çocukları eğitme ve terbiye etme, iyi bir insan olarak yetiştirme sorumluluğu; sadece bakıcılara, okullara, televizyonlara, tabletlere ve bilgisayarlara bırakılmamalıdır. Zira şefkat ve merhameti anne ve babasında bulamayan çocuklar; güven, sevgi ve muhabbeti başka yerlerde aramakta, bu da onların fıtratlarının bozulmasına sebep olmaktadır.
Kıymetli Müslümanlar!
İnsan fıtratının korunması, ancak bilinçli aileler aracılığıyla sağlanır. Milli ve manevi değerlerine bağlı nesiller, inançlı bir aile ortamında yetişir. Güçlü bir toplum, huzurlu aileler eliyle inşa edilir. Bu sebepledir ki, aile içinde yeri ve konumu ne olursa olsun hiç kimse, ailenin huzurunu bozacak, annenin ve babanın saygınlığını yok edecek sözler söylememeli, tutum ve davranışlarda bulunmamalıdır.
Kadın-erkek, küçük-büyük herkes; şiddetin hiçbir çeşidini birbirine asla reva görmemelidir. Gerekçesi ne olursa olsun, Allah’ın dokunulmasını haram kıldığı canı hayattan koparamayacağının idrakinde olmalıdır. Dünyada bir sektör haline gelen çocukların cinsel istismarı başta olmak üzere, istismarın her çeşidinin lanetli ve ahlaksız bir davranış olduğunu, hiçbir çocuğun mahremiyetine asla göz dikilemeyeceğini bilmelidir.
Değerli Müminler!
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadislerinde, “…Evlenmek, gözü haramdan korumak, iffeti muhafaza etmek için en iyi yoldur…”[3] buyurmaktadır. Evet, evlilik; insan fıtratının bir gereğidir. Dünyada huzur ve mutluluğa, ahirette ebedi cennete ulaştıran mukaddes bir başlangıçtır.
Evlilik; insanın hürmet ve saygınlığını muhafaza eden, onu kötülüklerden ve günahlardan koruyan güvenli bir limandır. Nefsimizin ve neslimizin emniyet altına alınmasına, temiz ve sağlıklı bir toplumun inşa edilmesine vesile olan en güvenli yoldur.
Bu sebepledir ki, gençlerimizin evlenme çağına geldiklerinde, gösteriş ve israftan uzak, mütevazı ve sade bir şekilde aile yuvası kurmalarına yardımcı olmak; dini, ahlaki ve toplumsal bir sorumluluktur. Allah Resûlü (s.a.s)’in bu husustaki uyarısı gayet açıktır: إِنَّ أَعْظَمَ النِّكَاحِ بَرَكَةً أَيْسَرُهُ مُؤْنَةً “En bereketli nikâh, zorluğu ve külfeti en az olandır.”[4]
Aziz Müslümanlar!
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in, “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en hayırlı olanınızdır…”[5] hadisini kendimize şiar edinelim. Sevgi ve muhabbeti, nezaket ve zarafeti ailemizde hâkim kılalım. Aile yapımızı tehdit eden, geleceğimizi karartan zararlı akımlara karşı daha dikkatli olalım. El ele, gönül gönüle vererek aile saadetimizin; birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin önündeki tüm engelleri kaldıralım.
Unutmayalım ki, fıtratın korunması ve ailenin güçlendirilmesi yalnızca anne ve babanın sorumluluğunda değildir. Bu hususta sorumluluk sahibi herkes, bütün kurum ve kuruluşlar görevlerini hakkıyla yerine getirmenin daha fazla gayretinde olmalıdır.
Sözümüzün sonu Sevgili Peygamberimiz (s.a.s)’in şu uyarısı olsun: كَفَى بِالْمَرْءِ إِثْمًا أَنْ يُضَيِّعَ مَنْ يَقُوتُ “Ailesine karşı sorumluklarını ihmal etmesi kişiye günah olarak yeter.”[6]
[1] Rûm, 30/21.
[2] Nahl, 16/80.
[3] Buhârî, Nikâh, 3.
[4] İbn Hanbel, VI, 83.
[5] Tirmizî, Menâkıb, 63.
[6] Ebû Davûd, Zekât, 45.
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hutbeyi indir
16.05.2025 tarihli Cuma Hutbesini Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca metni, okunuşu ve PDF Formatında indir
- Diyanet Hutbeler
- Cuma Hutbesini Mp3 olarak indir, dinle
Diyanet hutbe Cuma, dibbys, diyanet fetva, cuma hutbesi duası, cuma hutbesi arşivi, cuma hutbeleri pdf, Cuma hutbesi bugün, cuma hutbesi nasıl yapılır, nasıl okunur?
Cuma Hutbesi nedir?
Cuma Hutbesi, İslam dininde Cuma namazının önemli bir parçasıdır ve Cuma namazı öncesinde okunur. Hutbe, imam tarafından cemaate hitaben yapılan bir konuşmadır ve dini, sosyal ve ahlaki konuları içerir. Cuma namazı, İslam’ın farz kıldığı önemli ibadetlerden biridir ve hutbe, bu ibadetin ayrılmaz bir parçasıdır.
Cuma Hutbesi Ne Zaman Okunur?
Cuma hutbesi, Cuma namazının farzından önce okunur ve hutbenin okunması, Cuma namazının şartlarındandır.
Kısaca Hutbe Zamanı:
- Öğle vakti girdikten sonra,
- İmam minbere çıkarak hutbeyi okur,
- Hutbe bittikten sonra cemaatle 2 rekat Cuma namazı farzı kılınır.
Not: Hutbe okunmadan Cuma namazı geçerli olmaz. Hutbe, namazın bir parçası sayılır ve Arapça okunması Hanefi mezhebine göre şarttır (kısmen açıklama yapılabilir).
Cuma Namazı Kaç Rekattır? Farz mı?
Evet, Cuma namazı farz-ı ayndır. Yani, akıl sahibi, ergenlik çağına ulaşmış, hür, sağlıklı ve yolcu olmayan Müslüman erkekler için farzdır. Kadınlar, yolcular ve bazı özel durumdaki kişiler için farz değildir, ancak kılmaları halinde sevap alırlar.
Cuma namazı, İslam dininde önemli bir yere sahip olan ve farz-ı ayn olan bir ibadettir. Cuma namazı, iki rekat farz olarak kılınır. Ancak, Cuma namazının geçerli olabilmesi için bazı şartlar vardır ve genellikle cami cemaatiyle birlikte kılınması gerekir.
Cuma Namazının Rekatları:
- 4 Rekat Sünnet (Cuma gelmeden önce, öğle namazının ilk sünneti gibi)
- 2 Rekat Farz (Cemaatle imamla birlikte kılınır)
- 4 Rekat Sünnet (Farzdan sonra, öğle namazının son sünneti gibi)
- 2 Rekat Zuhri Ahir (Son oturuşta “vaktine yetişip yetişmediği şüpheli olan öğle namazına” niyet edilerek kılınır, bazı mezheplerde vardır)
- 2 Rekat Vaktin Sünneti (Bazı âlimlere göre kılınır)
Ancak farz olan kısım sadece 2 rekattır ve cemaatle kılınması şarttır. Diğer rekatlar sünnet veya müstehap olarak kılınır.
Özetle:
- Farz: 2 rekat (cemaatle kılınır)
- Toplam genel uygulama: 10–16 rekat arası (sünnetlerle birlikte)
Cuma namazının vakti, öğle namazı vaktinde başlar ve hutbe okunması da şarttır.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir;
- 15 Mayıs Uluslararası Aile Günü
- Anlamlı, Farklı ve Güzel Cuma Mesajları
- 9 Mayıs 2025 Cuma Hutbesi Vakıf: Hürmet, Merhamet
- Cuma Hutbesi 25 Nisan 2025 “Alın Teri Mukaddestir”
- Nefsi ve Nesli İfsat Eden Büyük Günah: Zina