Namaz

Teheccüd Namazı Ne Zaman ve Nasıl Kılınır?

Teheccüd Namazı diğer bir adıyla Gece namazı nedir? ne zaman ve saat kaçta kılınır? Diyanet ilmihal bilgilerine göre gece namazı faziletleri 

Gece kılınan nafile namazlardan Teheccüd Namazı diğer bir adıyla Gece namazı nedir? Gece namazı neden, ne zaman veya saat kaçta kılınır? Teheccüd namazına nasıl niyet edilir? Kaç rekattır? Diyanet ilmihal bilgilerine göre gece namazı faziletleri

Teheccüd Namazı

Teheccüd nedir, ne demektir?

Diğer bir adıyla gece namazı olarak bilinen Teheccüd namazı yatsı namazından sonra bir miktar uyuduktan sonra veya uyumadan gecenin üçte ikisi geçtikten imsak vaktine kadar kılınan Peygamber Efendimiz’in biz ümmeti için önemle tavsiye ettiği bir nafile bir namazdır.

Tecehhüd namazının bir diğer ismi de gece namazı olarak bilinir. Yatsı namazından sonra bir miktar uykunun ardından kılınır

Kelime anlamı olarak ‘uykuyu terk etmek’ anlamına gelir. Teheccüd namazı, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, imsak vaktine kadar kılınan bir nafile namazdır.

Teheccüd Namazı, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in hadislerinde önemle bahsettiği ve övdüğü, ümmeti için en çok tavsiye ettiği nafile namazlar arasındadır.

Yatsı namazından sonra uyumadan yada bir miktar uyuduktan sonra kılınan nafile namaza gece namazı denir. Uyuduktan sonra kılınırsa teheccüd olur. 2 rekattan 12 rekata kadar kılınabilir. İki rekatta bir selam verilmesi faziletlidir.

Peygamber Efendimize (sav) vacip yani farz hükmündeydi. Bu namaz O’nun ümmeti için sünnettir.

Ve minel leyli fe tehecced bihî nâfileten lek(leke), asâ en yeb’aseke rabbuke makâmen mahmûdâ(mahmûden).

Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırsın. (Isra Suresi 79. Ayet)

Allâh Teâlâ, Peygamber Efendimize lütuflarda bulunmak için teheccüd namazını farz kılmıştı.

Rasulullah -sallallâhu aleyhi ve selem- Efendimiz gece namazını hiç terk etmezdi. Öyle ki hastalanacak veya ağırlık hissedecek olsa oturarak kılardı. (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18)

Teheccüd Namazı Nasıl ve Ne Zaman Kılınır?

Teheccüd Namazının Vakti

Teheccüd yani gece namazı olduğu için yatsı namazından sonra kılınan bir nafile namazdır. Genellikle en çok tercih edilen gece yarısından sonra kılınması daha uygundur. Sabah imsak vaktine kadar kılınabilir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v), Sahih-i Müslim’de Ebû Hureyre (r.a)’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, teheccüd namazının en faziletli vakti için şöyle demiştir;

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersen son kısmı namaz için en faziletli vakittir. Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir.” (Tecrid-i Sarih Terc. IV)

Kaç Rekattır?

2 rekat, 4 rekat, 8 rekat veya 12 rekat olarak kılınabilir. Her iki rekatta bir selam verilmesi alimler arasında daha uygun görülmüştür.

Nasıl niyet edilir?

Niyet ederken; “Niyet ettim Allah Rızası için Teheccüd (gece) namazı kılmaya” denerek niyet edilir.

Hz. Peygamber, gece namazlarında bazen kıraati kısa yapar; zaman zaman da uzatırdı. “Hz. Peygamber (S.A.V.) her gece namaz kılarken (îsrâ) ve (Zümer) surelerini okurdu.” Daha uzun ya da daha kısa sureler okuduğunu da bilinmektedir.

2 Rekatlık Teheccüd (Gece) Namazı Kılınışı

“Niyet ettim Allah Rızası için Teheccüd namazı kılmaya”

1. Rekat

  • “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
  • Sübhaneke’yi okunur.
  • Euzü-besmele çekilir.
  • Fatiha Suresi okunur.
  • Kur’an’dan bir sure okunur.
  • Rüku’ya gidilir.
  • Secde’ye gidilir sonra doğrularak tekrar Secde’ye gidilir.

2. Rekat

  • Ayağa kalkarak Kıyama durulur.
  • Besmele çekilir.
  • Fatiha Suresi okunur.
  • Kur’an’dan bir sure (zamm-ı sure) okunur.
  • Rüku’ya gidilir.
  • Secde’ye gidilir sonra doğrularak tekrar Secde’ye gidilir.
  • Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okunur.
  • “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

Fazileti ve hakkındaki Hadisler

“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavât, 101)

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor ki:

“Geceleyin kılınan iki rekâttık namaz insanoğlu için dünyadan ve dünyada bulunan her şeyden daha yararlıdır. Ümmetime zor gelmese iki rek’at gece namazını üzerlerine farz kılardım.” (İmâm-ı Gazâlî)

Mugire Ibni Sube (ra) rivayetine göre;

Peygamberimiz bir gece ayakları şişinceye kadar namaz kıldı.

Kendisine: “Allah (cc) senin geçmiş gelecek bütün «zelle» lerini affetmedi mi?” diye sorulunca:
“Ben şükreden bir kul olmayayım mı?” diye cevap buyurdu. (İmâm-ı Gazâlî)

Peygamberin (asm) eşi Âişe (ra) haber verdi ki: Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur:
“Geceleyin bir namazı olup da kendisine uyku galebe çalan hiç bir kimse yoktur ki, o kimseye o namazın ecri yazılmasın ve uykusu da kendisine sadaka olmasın.” (Ebu Dâvud)

Hz. Bilâl (ra) anlatıyor; Resûlullah (s.a.v) buyurdular ki:
“Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan salihlerin âdetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefarettir, bedenden hastalığı kovucudur.” 

(Tirmizî)

Hz. Âişe validemizin şöyle dediği rivâyet edilmiştir:

“Gece namazını terketme. Çünkü Resulullah (s.a.s) onu terketmezdi. Hasta ve yorgun olduğun zaman oturarak kılardı.” (Ebû Davûd, Salatu’t-Tatavvu’, 18)

Yine Hz. Âişe validemiz,

“Resulullah (s.a.s)’e namazın en sevimlisi az da olsa devam edileni idi. Resulullah (s.a.s) bir namazı kılmaya başladığı zaman ona devam ederdi.” demiştir. (Buhar, Savm, 52).

“Gece namazına devam edin. Çünkü gece namazı kılmak sizden önceki salih kulların âdetidir. Rabbinize karşı bir taattır, kötülükleri örtücü ve günah işlemekten alıkoyucudur.” (Tirmizî, Deavât, 101).

Hz. Bilâl (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

“Size geceleyin kalkmayı tavsiye ederim. Çünkü o, sizden önce yaşayan sâlihlerin adetidir; Rabbinize yakınlık (vesilesi)dir; günahlardan koruyucudur; kötülüklere kefârettir, bedenden hastalığı kovucudur.” (Tirmizî, Da’avât 112, (3543, 3544).)

Teheccüt Namazı Kılmanın faydaları:

Allah’a yaklaştırır. O’nun rahmetini celbe vesîle olur.

Günahlardan uzaklaştırır yani günah işletmez. Cenâb-ı Hakk “Namazın kötü ve çirkin işlerden koruyacağı” (Ankebut, 45); “İyi amellerin kötü amelleri gidereceği” (Hud, 114) vaad etmektedir.

Günahlara kefaret ve örtü olur.

Bedenden hastalıkları çıkarır, sıhhate vesile olur. (Kütüb-i Sitte)

Teheccüd Namazı Duası – Teheccüdde Okunacak Duâ

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün