BiyografiOsmanlı Tarihi

Osmanlı Devleti Kurucusu Osman Gazi Kimdir?

Osman Gazi kimdir, ne zaman doğmuştur? Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi Biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler

Osman Gazi kimdir, ne zaman doğmuştur? Osman Bey nasıl öldü? Osman Gazi’nin ölüm nedeni nedir? Osman Gazi kaç yaşında vefat etti? Osman Bey nasıl biriydi? Ertuğrul Gaziden sonra kim Bey oldu?

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, vefatının 695’inci yıldönümünde anılıyor. Osmanlı Devleti’nin ilk padişahı Osman Gazi Biyografisi ve kısaca hayatı hakkında bilgiler

Osmanlı Devleti’nin kurucusu, Babası Ertuğrul Gazi, Annesi Halime Hatun’dur. İşte Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve 1. Osmanlı Padişahı Osman Gazi’nin ölümünün 695. yıl dönümünde hakkında merak edilen detaylar…

Osman Gazi Dönemi (1299 – 1326)

Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi, 1258’de, Söğüt’te doğdu, 1 Ağustos 1326’da Bursa’da Öldü. Babası Ertuğrul Gazi, Annesi Halime Hatun’dur.

Ertuğrul Bey 1280’de Söğüt’te yaşamını yitirdi. Ertuğrul Bey’in yerine oğlu Osman Bey geçti. Osman Gazi 1299’da merkezi Söğüt olan Osmanlı Beyliği’ni kurdu.

Osman Bey Kimdir?

Birinci Osmanlı Padişahı ve Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey 17 Ocak 1299 – 29 Temmuz 1326 dönemleri arasında Padişah olarak tahtta kalmıştır.

Padişahlık (Hükümdarlık) Suresi 17 Ocak 1299 – 29 Temmuz 1326 tarihleri arasında 27 yıl hükümdarlık yapmıştır.

Osman Gazi’den sonra gelen padişah Orhan Gazi‘dir

Hayatı ve ilk yılları

Osman Bey (bazı kaynaklara göre Ataman Bey), 1258 yılında Söğüt’te doğmuştur. Osman Gazi, babası Ertuğrul Gazi`den edindiği devlet adamlığı tecrübesi ve adalet anlayışıyla asırlar boyunca 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devletinin temellerini atmıştır.

Fiziksel Özellikleri

Osman Gazi, uzun boylu, yuvarlak yüzlü, esmer tenli, ela gözlü ve kalın kaslıydı. Omuzları arası oldukça geniş, vücudunun belden yukarı kısmı, aşağı kısmına oranla daha uzundu. Başına kırmızı çuhadan yapılmış Çağatay tarzında Horasan tacı giyerdi. İç ve dış elbiseleri geniş yenliydi.

Gazi Sultan Osman Han

1. Osmanlı Padişahı (Osmanlı Devletinin ilk Padişahıdır.)

  • Hüküm (Padişahlık) Süresi ; 17 Ocak 1299 – 29 Temmuz 1326
  • Babası ; Ertuğrul Gazi
  • Annesi ; Halime (Haime) Hanım
  • Doğum Tarihi ve yeri ; 1258 Söğüt
  • Ölüm / vefat tarihi ve yeri; 1 Ağustos 1326, Bursa
  • Sonra gelen Padişah ; Orhan Gazi
  • Eşi; Malhun Hatun
  • Çocukları ;  Orhan Bey, Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Alaeddin Bey, Melik Bey, Savcı Bey, Fatma Hatun

Defin Yeri ve Türbesi ;

Osman Gazi’nin Türbesi Bursa Tophane semtinde, Park girişinin solunda, Şehitlik Anıtının yanındadır. Osman Gazi 1326 yılı Bursa Söğüt’te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi’nin türbesine gömülmüştür.

Bursa’nın Türklerin eline geçişinden sonra naaşı Bursa’ya getirilerek Bizans dönemine ait Saint Elia (Gümüşlü Kümbet) Kilisesine gömülmüştür. İlk önceleri Orhan Gazi ile aynı çatı altına gömülmüşse de 1855 depreminde türbe yıkılınca 1863’de bugünkü türbeyi Sultan Abdülaziz yeniden yaptırmıştır.

Osman Gazi Kısaca Hayatı

Değerli bir devlet adamı olan Osman Gazi, dürüst, tedbirli, cesur, cömert ve adalet sahibiydi. Fakirlere yedirip, onları giydirmeyi çok severdi. Üzerindeki elbiseye kim biraz dikkatlice baksa, hemen çıkartıp ona hediye ederdi. Her ikindi vakti, evinde kim varsa onlara ziyafet verirdi.

1281 yılında Sögüt’te, Kayı Boyu’nun yönetimine geçtiğin de henüz 23 yaşındaydı. Ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşmakta çok ustaydı. Aşiretin ileri gelenlerinden, Ömer Bey’in kızı Malhun Hatun ile evlendi ve bu evlilikten ileride Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğdu.

Osman Gazi, 1288`de Eskişehir yakınındaki Karacahisar Kalesini kuşatarak almayı başardı. Böylece hakimiyet alanı Eskişehir`den Söğüt`e kadar uzanan Osman Gazi, 1298-1299`da Yenişehir`i imar etti.

Doğu Roma (Bizans) Ordusuna karşı ilk zaferini 1302`de Koyunhisar Savaşında kazanan Osman Gazi’nin kurduğu Osmanlı Devleti, 14`üncü yüzyılın ilk çeyreğinde yeni fetihlerle topraklarını genişletti.

Osman Gazi Kişisel Bilgileri

1281 yılında 23 yaşında iken Ahi’lerden olan Şeyh Edebali’nin kızı Malhun Hatun ile evlendi. Bu evlilikten daha sonra Osmanlı Devleti’nin başına geçecek olan Orhan Gazi doğdu.

Ölümü

Sögüt’te temelleri atılan, altı yüzyıllık bir tarih diliminde ve üç kıtada hüküm sürecek olan Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi, 1326’da Bursa’da 68 yaşında iken Nikris (goutte) hastalığından öldü.

Erkek çocukları: Pazarlı Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Orhan Bey, Alaeddin Ali Bey, Melik Bey, Savcı Bey

Kız çocukları: Fatma Hatun

Türbe_of_Osman_I,_Bursa
Osman Gazi’nin Bursa’daki türbesi

Osmanlı Beyliğinin bağımsızlığını ilanı

1299 yılında uç beyi olmaktan çıkıp Söğüt ve Domaniç’te Osmanlı Beyliğini kurmuştur. Sonrasında bağımsızlığını ilan etmiştir.

Ünlü Tarihçi Halil İnalcık’a göre Osmanlı Devleti bağımsızlığını 1302’de Koyunhisar Muharebesinden sonra kazanmıştır. Moğol istilalarından kaçan Müslümanların, beyliğine sığınması ile siyasi ve askeri gücü artmıştır. Çöküş döneminde bulunan Doğu Roma İmparatorluğu’ndaki karışıklıkların da etkisiyle kısa sürede Anadolu ve Doğu Roma’nın hakimi durumuna gelmiştir.

Vefat ettiği zaman beylik, Eskişehir ile Bursa arasındaki topraklarda hüküm sürüyor ve Doğu Roma İmparatorluğu’na ait İznik ve Bursa’yı abluka altında tutuyordu.

Osman_Gazi_08899
Osman Gazi

Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey’in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Bu eserler arasında en eskiden başlayarak Ahmedî (ö. 1414), Dâstân ve Tevarih-i Mûlûk-i Âl-i Osman’, Şükrullah (ö. 1464), Behçetu’t-Tevarih ve Âşıkpaşazâde (ö. 1481), Tevarih-i Âl-i Osman adlı eserler isimlendirilebilir. Dönemine ait tüm çağdaş eserler büyük ölçüde 1422 ya da hemen sonrasında tarihlendirilen ve artık mevcut olmayan (ama özgün bir metinden türemiş oldukları iddia edilmektedir.

Babası Ertuğrul Gazi (bazı kaynaklara göre Erdoğdu Bey) Batı Anadolu’da Söğüt Ovası ile Domaniç Yaylasında yaşayan Oğuz Türkleri’nin Bozok boyunun Kayı kolundan olan büyük kalabalık bir obaya başkanlık etmekte idi. Osman Gazi onun küçük oğlu idi. Tarihçi İbn-i Kemal (ö. 1534) Tevarih-i Al-i Osman adlı eserinde Ertuğrul Bey’in Anadolu’ya (Rum’a) geldiğinde iki oğlu bulunduğunu, Söğüt’te göçebe yaşamının sürdürürken 1254’de (hicri 652’de) “aslan yapılı ay yüzlü” küçük oğlu Osman’ın doğduğunu bildirir. Halk söylentilerine göre annesi (ya da babaannesi), Hayma Ana’dır.

Yine tarihçi İbn-i Kemal, Osman’ın gençliğinde “yiğitler arasına girdiğini” ve “vurmada tutmada ve durmada ve oturmada herkesi kendine uydurduğunu” belirtir ve kardeşlerden en küçüğü olmakla beraber “şimşir (kılıç) ve tedbirle cümlesinden evvel olduğunu” bildirir. Bu anlatımın Oğuz destanının temalarına benzer şekilde işlenmiş olduğu barizdir.

Vasiyeti

Önce dedi ki: “Oğul! Ben öldüğüm vakit beni Bursa’da şu Gümüşlü Kubbe’nin altına koy. Bir kimse sana Allahın buyurmadığı sözü söylese sen onu kabul etme. Eğer bilmezsen Allah ilmini bilene sor. Bir de sana itaat edenleri hoş tut. Bir de nankörlerine daima ihsan et ki senin ihsanın onun halinin tuzağıdır”

Nukteler.com Facebook’ta

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün