Cuma Hutbesiİslam

Kurban Bayramı Hutbesi 9 Temmuz 2022

Diyanet 9 Temmuz 2022 Kurban Bayramı Hutbesi yayımlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 9 Temmuz tarihli "Kurban Bayramı, Allah'a Yaklaşma Sevincimiz" konulu Kurban Bayramı hutbesinin tam metni...

Diyanet 9 Temmuz 2022 Kurban Bayramı Hutbesi yayımlandı. İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 9 Temmuz tarihli “Kurban Bayramı, Allah’a Yaklaşma Sevincimiz” konulu Kurban Bayramı hutbesinin tam metni…

Diyanet 2022 Kurban Bayramı Hutbesi yayınlandı mı? 9 Temmuz 2022 Cumartesi Bayram hutbesinin tam metni nedir? Peki bu yıl ki Kurban Bayramı hutbesinin konusu ne oldu? Bayram hutbesi nasıl yapılır, nasıl okunur? Diyanet Hutbe!

2022 Kurban Bayramı 9 Temmuz Cumartesi başlıyor ve 12 Temmuz Salı günü son buluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bayram hutbesi bu hafta Cuma günü yayımlandı. Bayram Hutbeleri Müslümanlar tarafından günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki ve yaklaşık 90 bin camide imamlar tarafından Bayram namazında Bayram Hutbesi okunacak.

Kurban Bayramı, İslami ay takviminin 12. ayı olan Zilhicce’nin 10. gününde kutlanır. Bayram günü, Müslümanların erken kalkması, yıkanması ve bayram namazını kılmak için en güzel kıyafetlerini giymesi ile başlar, ardından camide diğer Müslümanlar ve komşuları ile bayram namazını eda ederek bayramlaşırlar.

İşte bu Kurban Bayramında Türkiye geneli tüm camilerde okunacak Kurban Bayramı hutbesi konusu ve tam metni…

Kurban Bayramı Hutbesi 9 Temmuz 2022

Müslümanlar için büyük bir öneme ve fazilete sahip Kurban bayramının gelmesiyle 9 Temmuz 2022 Cumartesi sabahı kılınacak Bayram Namazında okunacak Kurban Bayramı Hutbesi belli oldu ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlandı.

Kurban Bayramı önemi ve faziletlerinin anlatıldığı hutbede, Bayram coşkusu ve heyecanı, Bayram günlerini ibadet bilinciyle geçirmenin gayreti konusu ele alınarak “Kurban ibadeti, ihlas ve samimiyetle Rahmân’a yönelişin sembolüdür.” ifadeleri kullanıldı. Hutbede teşrik tekbirlerinin öneminin de altı çizildi.

İşte Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Kurban Bayramı, Allah’a Yaklaşma Sevincimiz” konulu Kurban Bayramı hutbesi ve tam metni

Tarih: 09.07.2022

KURBAN BAYRAMI: ALLAH’A YAKLAŞMA SEVİNCİMİZ

بِسْـــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم

Muhterem Müslümanlar!

Hicretin ikinci yılıydı. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ashabıyla birlikte ilk kez kurban bayramını idrak edecekti. Allah adına kurbanlar kesilecek, müminler büyük bir sevinçle birlik ve dirlik içinde bayram yapacaklardı. Bayramın coşku ve heyecanı herkesi sarmıştı. Allah Resûlü (s.a.s) namazgâha varınca ashabına selam verdi. Allah’a hamd ve sena ettikten sonra şöyle buyurdu: “Bugün ilk işimiz, bayram namazını kılmak, sonra dönüp kurban kesmektir. Kim böyle yaparsa sünnetimize uymuş olur.”[1]

Aziz Müminler!

Kurban sadece kan akıtmak değil; takvaya ulaşma ve Allah’a yakın olma arayışıdır. İhlas ve samimiyetle Rahmân’a yönelişin sembolüdür. Allah sevgisinin tezahürü, Hak yolunda fedakârlığın nişanesidir. Yüce Rabbimizin, “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.”[2] buyruğuna yürekten bağlılığın ifadesidir.

Kurban bayramı ise Cenâb-ı Hakkın muttaki kullarına ihsanıdır. Hz. İbrahim’in imanını, Hz. Hacer’in sadakatini, Hz. İsmail’in sabır ve teslimiyetini kuşananlara ikramıdır.

Kıymetli Müslümanlar!

Bayram günlerini, ibadet bilinciyle geçirmenin gayretinde olalım. Allah’a yaklaşmanın sembolü olan kurbanlarımıza şefkat ve merhametle muamele edelim. Onları incitmemeye özen gösterelim.

Kurbanlarımızı resmi mercilerce belirlenen yerlerde keselim. “Temizlik imanın yarısıdır[3] buyuran Sevgili Peygamberimize kulak verelim. Her zaman olduğu gibi kurban kesimi esnasında ve sonrasında da çevre temizliğine riayet edelim.

Kurbanlık hayvanlarımızdan çıkabilecek hasta görünümlü et ve sakatatları derin çukurlara gömerek muhtemel bulaşıcı hastalıklardan korunalım.

Değerli Müminler!

Bayramlar, Allah yolunda infak ve paylaşma günleridir. Bayramlar, hatırlama ve hatırlanma zamanlarıdır. O halde, komşunun, akrabanın, yoksulun, yetimin ve ihtiyaç sahiplerinin de hakkını ve hatırını gözetelim. Maddi imkânlarımızın yanında onlarla sevgi ve muhabbetimizi de paylaşalım.

Bayramların özü sıla-i rahimdir. Anne babamızdan başlayarak aile büyüklerimizi ve dostlarımızı, akraba ve komşularımızı ziyaret ederek hayır dualarını alalım. Hastaları, yaşlıları ve kimsesizleri bayram sevincine ortak edelim. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi bayramın manevi ikliminden mahrum bırakmayalım.

Bayramlar iman kardeşliğinin zirveye ulaştığı müstesna vakitlerdir. Öyleyse kırılan kalpleri, darılan gönülleri, bayramın bereketi ve güzelliğiyle imar edelim. Kardeşlerimizle aramızdaki çekişme ve küskünlüklere son verelim. Birliğimize ve kardeşliğimize zarar veren kin ve hasetten, gıybet ve iftiradan uzak duralım.

Aziz Müslümanlar!

Bayramlar, ümmet olma bilincimizi pekiştiren günlerdir. Bayramı kan ve gözyaşıyla karşılayan mazlum ve mağdur din kardeşlerimize kavli ve fiili dualarımızla destek olalım. İslam beldelerinin huzur ve güven içinde geçireceği bayramlar için Yüce Rabbimize niyazda bulunalım.

Bu vesileyle kurban bayramını, ruhlarımızın sükûnetine, hanelerimizin bereketine, ülkemizin ve İslam âleminin huzuruna vesile kılmasını Cenâb-ı Hak’tan niyaz ediyorum. Bayramımız mübarek olsun.

[1] İbn Hanbel, IV, 283; Buhârî, Îdeyn, 3.

[2] En’âm, 6/162.

[3] Müslim, Tahâret, 1.

Kaynak: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü


Hutbeyi indir

09.07.2022 tarihli Kurban Bayramı Hutbesini Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca metni, okunuşu ve PDF Formatında indir

Diyanet Hutbe, dibbys, diyanet fetva, Bayram hutbesi duası, Bayram hutbesi arşivi, Bayram hutbeleri pdf, Cuma hutbesi bugün

Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün