Gündem

Diyanet 2020 Hac Kura Sonuçları Açıklandı

2019 Hac kuraları sonuçları bugün Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çekilişle belli oldu. Bu yılki hacı adayları listesi belli oldu.

2 milyonu aşkın hacı adayının merakla beklediği 2020 Hac kura sonuçları bugün Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çekilişle belli oldu. Bu yılki hacı adayları listesi belli oldu.

2020 Hac Kura Sonuçları

Hac ibadeti için 11 Kasım-13 Aralık tarihleri arasında ön kayıt yaptıran hacı adaylarının müracaatlarına göre 2020 yılı hac kurası ise 9 Ocak 2020’de belli oldu.

2020 Hac kura sonuçları sorgulama TC kimlik numarası ile Turkiye.gov.tr adresinden öğrenilebilecek.

Milyonlarca hacı adayının beklediği hac kura sonuçları bu gün itibariyle belli oldu! İsim isim hac kura sonuçlarını takip edebilirsiniz.

Hac 2020 kuraları planlandığı şekilde bugün Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Ankara’da yapıldı.

Bu yıl hac ibadetini yerine getirmek için hacca gidecek hacı adaylarının Hac Kura çekilişi Diyanet TV üzerinden saat 9 Ocak 2020 Perşembe günü 10.00 itibariyle başladı.

Hac kura sonuçları yaklaşık 10 saat süren çekilişin ardından belli oldu. Kura sonuçları hacı adaylarının cep telefonuna da mesajla da iletildi.

Gelen SMS mesajıyla hacı adayları kurada isimlerinin çıkıp çıkmadığını öğrendi. Bununla birlikte hacı adayları kura sonuçlarını TC kimlik numaraları ve şifreleri ile birlikte e-Devlet üzerinden sorgulanabilecek.

Kazanan kişilerin kesin kayıtları ise 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında her ilde bulunan müftülüklerden yapılacak.

13 OCAK 2020’de Kesin Kayıtlar Başlayacak

Bugün yapılan Hac kuraları için ‘Kesin Kayıt Hakkı’ elde edenler, 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında kesin kayıtlarını yaptıracaklar.

Kurada adı çıkanlar, 13-24 Ocak 2020 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini e-Devlet sistemi üzerinden alarak kayıtlarını il müftülüklerine ve acentelere yapabilecekler.

13 Ocak 2020 Pazartesi günü saat 08:00’den itibaren www.hac.gov.tr adresindeki “Kesin Kayıt Belgesi” linkinden e-Devlet kimlik doğrulama sistemi ile kendilerine ait e-Devlet şifreleriyle giriş yaptıktan sonra “Diyanet İşleri Başkanlığı Organizasyonunu” veya “Acenta Organizasyonunu” tercih ederek “2020 Yılı Hac Organizasyonuna Kesit Kayıt Yaptırabilir” belgesini alabilecekler.​

Hac kura çekilişinin ardından ilk hac kafilesi 22 Haziran tarihinde yola çıkacak, son kafilenin gideceği tarih ise 25 Temmuz 2020 olacak. Hacı adaylarının geri dönüşü ise 6 Ağustos – 2 Eylül tarih aralığında gerçekleşecek.

Hac kimlere farzdır?

Hac ibadeti, İslam’ın beş temel şartından biri olup hem bedenî ve hem malî yönü olan bir ibadettir. Yani hem bedenen ve hem mal ile yapılan bir ibadet olan hac farizası şu şartları taşıyan kimselere farzdır;

  • Müslüman olmak.
  • Akıl baliğ olmak (Akıl yönünden eksik veya noksan olmamak)
  • Ergenlik çağına gelmiş bulunmak.
  • Hür ve özgür olmak.
  • Asli ihtiyaçlardan başka, hacca gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu âile fertlerinin geçimlerini sağlayacak servete sahip olmak.
  • Hac yolculuğu için gereken vasıta ve yol masraflarını karşılayacak parası olmak.
  • Hac zamanı yani Kurban Bayramı olan haccı yapabilecek zamana yetişmiş olmak.

Hac ibadeti İslam’ın beş temel şartından biri olmasına rağmen tüm Müslümanlar üzerine farz olmayan bir ibadettir. Sadece belli şartlara sahip olan Müslümanlara farzdır. Bunları şu şekilde özetler ve İslâm alimlerinin rivayetleriyle şöyle sıralayabiliriz;

Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip olmak, hür, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş olan Müslümanlara farzdır. (Tirmizî, Kâsânî, İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, Merğînânî, el-Hidâye)

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından edindiğimiz bilgilere göre hac ibadeti ile ilgili ayrıntıları sizlerle paylaştık.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün