DualarNamaz

Ezan ve Kamet Duası Arapça-Türkçe Okunuşu ve Anlamı

Ezan ve kamet duası nedir? Ezan okunduktan sonra okunan Ezan Duası nasıl yapılır? Ezan, Kamet Duası Arapça-Türkçe Okunuşu, Anlamı

Ezan ve kamet duası nedir? Ezan bitince, ezan okunduktan sonra okunan Ezan Duası nasıl yapılır? Ezanın Türkçesi nedir? Ezan, Kamet Duası Arapça-Türkçe Okunuşu, Anlamı

Ezan ve Kamet Duası Nedir?

5 vakit namaz için okunan Ezan’dan sonra Ezan duası yapılır. Ezan bitince okunan ezan duası aynı şekilde 5 vakit farz namazı kılmak için kamet getirdikten sonra aynı dua olan kamet duası okunur.

“Allahumme Rebbe hazihi’d-da’veti’t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tuhlifu’l-mîâd.”

Her ezan okunduğu vakit müezzin ezanı bitirdikten sonra Peygamber Efendimiz’in de tavsiye ettiği bir duadır. Bir çok hadislerde Ezan vakitleri duaların reddedilmediği vakitler olduğundan Ezan duasını her ezandan sonra okumak oldukça faziletlidir.

Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmek ve sonuna kadar dinlemek, ezana içinden okuyarak icabet ve tasdik etmek, bitince de ezan duasını okumak sünnettir.

Ezan vakitleri duaların reddedilmediği vakitlerdir. Her ezandan sonra dua etmek bu sebeple faziletli kabul edilmiştir. Ezan duası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in bizlere öğrettiği dualardandır.

Ezan ve Kamet Arasındaki Farklar 

Ezan ve kamet arasındaki farklardan öncelikli olan, ezan; namaz vakti girdiğinde yüksek sesle okunur. Kamet ise 5 vakit namazın farzı kılınmadan önce farzına niyet edilmeden önce yüksek sesle veya normal sesle okunur.

Kamet okunurken bir fark da Ezan’da okunan “Hayye ale’l-felâh” (Haydi kurtuluşa) kısmı 2 kere okunduktan sonra “Kad Kâmeti’s Salâh” (Namaz başladı) ibaresi 2 kere okunur. Her ikisi de okunduktan sonra ezan, kamet duası yapılır.

Ezan ve Kamet Duası Hakkında Hadisler

Ezandan sonra duaya devam etmek hayırlara ulaşmanın sebebi olduğu gibi, kıyamet gününde Peygamberimizin şefaatine nâil olabilmenin de vesilesidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Ezan duası hakkında şöyle buyurmuştur;

“Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediklerinin aynısını siz de söyleyin. Sonra bana salâvat getirin. Çünkü bir kimse bana bir defa salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan vesîleyi isteyin. Çünkü vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kuluna lâyık olan bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Benim için vesîleyi isteyen kimseye şefatim vâcip olur.”

(Müslim, Salât 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvud, Salât 36; Tirmizî, Menâkıb 1; Nesâî, Ezân 37.)

Diğer Bir Hadis-i şeriflerinde ;

“Kim ezanı işittiği zaman, Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan ALLAH’ım Muhammed (s.a.v)’e vesileyi ve fazileti ver. O’nu kendisine va’dettiğin Makam-ı Mahmud’a ulaştır, diye dua ederse kıyamet gününde o kimseye şefaatim vacip olur.” (Buhari, Ezân)

Başka Bir Hadis-i şeriflerinde Ebû Hüreyre’den nakledildiğine göre,

Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:

“İnsanlar ezandaki ve birinci saftaki (sevabı) bilselerdi, ezan okumak ve birinci safta yer almak için aralarında kura çekmekten başka bir yol bulamazlar ve (sonunda) kura çekerlerdi...” (Buhârî, Ezân)

Hüreyre şöyle demiştir;

“Resûlullah (sav) ile birlikteydik, derken (namaz vakti girdi ve) Bilâl kalkıp ezan okudu. Bitirdiğinde Resûlullah (sav) şöyle buyurdu:

Kim gönülden inanarak bunun söylediklerini söyler (ezanı tekrar eder)se cennete girer.” (Nesâî, Ezân)

Ezan okunduktan sonra ve farz namazların başında müezzin kamet getirdikten sonra Ezan Duası okunur. Cemaat ile veya şahsi olarak Ezan duası okunabilir. Ezberlemek mümkünse Arapça okunuşu veya Türkçe mealini okuyarak Ezan veya Kamet duası yapılır.

Ezan Duası Arapça Yazılışı

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّداً الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَالدَّرَجَةَ الرَّافِعَةَ وَابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدْتَهُ إَنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ

Ezan Duası Arapça

Ezan ve Kamet Duası Arapça Okunuşu

“Allahumme Rebbe hazihi’d-da’veti’t-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tuhlifu’l-mîâd.”

Ezan Duası Türkçe Anlamı

“Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed’e vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin makâm-ı mahmûda ulaştır, Muhakkak ki sen vaadinden dönmezsin”

Ezan Duasının Önemi, Fazileti

Ezan ve Ezan duası ile ilgili Peygamber Efendimiz’in (sav)  nasihatleri ve tavsiyeleri bulunmaktadır.

Müezzinin (ezân) okuduktan sonra Peygamber Efendimize (sallallahu aleyhi ve sellem)’e salât (ve selâm) etmek çok faziletlidir. (Müslim)

Ezan ve kâmet arasında bir kimse kendisi için duâ eder. Çünkü ezan ile kâmet arasındaki vakitte duâ reddedilmez. (Tirmizi, Ebu Dâvud, Ahmed; Bkz. İrvâu’l-Ğalîl (1/262))

Ezan okunduğu vakitler duaların reddedilmediği vakitlerdir. Her ezandan sonra dua etmek bu sebeple faziletli kabul edilmiştir. Ezan duası, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’in bizlere öğrettiği dualardandır.

Ezandan sonra duaya devam etmek hayırlara ulaşmanın sebebi olduğu gibi, kıyamet günün de Peygamberimizin şefaatine nâil olabilmenin de vesilesidir.

Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar ederek sonuna kadar dinlemek, ezana içinden okuyarak icabet ve tasdik etmek, bitince de ezan duasını okumak sünnettir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur;

“Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediklerinin aynısını siz de söyleyin. Sonra bana salâvat getirin. Çünkü bir kimse bana bir defa salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan vesîleyi isteyin. Çünkü vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kuluna lâyık olan bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Benim için vesîleyi isteyen kimseye şefatim vâcip olur.”  (Müslim, Salât 11, Ebû Dâvud, Salât 36; Tirmizî, Menâkıb 1; Nesâî, Ezân 37)

Ezan ve Kamet dua ve tesbihatında bulunmak, Âhirette şefaat sebebidir.

Ezan’ın Arapça Okunuşu

Allâhu Ekber Allâhu Ekber
Allâhu Ekber Allâhu Ekber
Eşhedü en lâ ilâhe illâllah
Eşhedü en lâ ilâhe illâllah
Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah
Eşhedü enne Muhammeder-Resûlüllah
Hayye ale’s-Salâh
Hayye ale’s-Salâh
Hayye ale’l-Felâh
Hayye ale’l-Felâh
Allâhu Ekber Allâhu Ekber
Lâ ilâhe illâllah

Ezan Türkçe Anlamı

“Allâh-ü Ekber” Allah en büyüktür (4 kere),

“Eşhedü en lâ ilâhe İllallah” Şahitlik ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur (2 kere),

“Eşhedü enne Muhammeden Rasûlullah” Şahitlik ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir (2 kere),

“Hayye ale’s-salâh” Haydi namaza (2 kere),

“Hayye ale’l-felâh” Haydi felaha, kurtuluşa (2 kere),

“As-salatu hayrun mine’n nevm” Namaz uykudan hayırlıdır (2 kere), (Sadece sabah ezanında okunur)

“Allâh-ü Ekber” Allah en büyüktür (2 kere),

“Lâ ilâhe İllallah” Allah’tan başka ilâh yoktur (1 kere).

 

Ezan ve Kamet Duası

 

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün