Kuran-ı Kerim

Asr Suresi

Kuran-ı Kerim 103. sure Asr Suresi, Mekke'de nazil olmuştur, 3 ayettir. Asr Suresi Arapça-Türkçe okunuşu, Anlamı, Diyanet Türkçe Meali ve Fazileti

Kuran-ı Kerim 103. sure Asr Suresi, Mekke’de nazil olmuştur, 3 ayettir. Asr Suresi Arapça-Türkçe okunuşu, Anlamı, Diyanet Türkçe Meali ve Fazileti

Ası kelime anlamı nedir? Asr Suresi ne demek? Kuran-ı Kerim’de 3 ayetten oluşan Asr suresi nasıl okunur? Arapça ve Latin harfli okunuşu, Diyanet Meali ve Asr Suresinin anlamı…

103. Sure: Asr Suresi Hakkında Bilgi

Asr Suresi adını birinci ayette geçen ve “zaman, çağ, ikindi vakti” gibi anlamlara gelen “asr” kelimesinden almıştır. “Asr” bir zaman dilimidir. Surede asra yemin edildiği için bu isimle anılmaktadır. 3. ayetten oluşan Asr suresi, Mekke’de inmiştir.

Mekke’de inmiştir ve 3 ayettir. Surede insanların zararda oldukları, bu kötü durumdan kimlerin kurtulacakları haber vermektedir. (Taberî, İbn-i Abbâs)

Kuran-ı Kerim’deki sıralamasına göre 103. suredir. Nüzul sırasına göre ise 13. suredir.

Surenin temel konuları: İnsanın ziyanda olduğu, İman ve amelin kurtuluş için şart olması, Hakkın ve sabrın tavsiye edilmesi.

Asr sûresinde meâlen buyruldu ki:

Asra yemin olsun ki, muhakkak insan (ömrünü yalnız geçici dünyâ isteklerine kavuşmak için harcadığından) büyük bir (zarar ve) ziyândadır. Ancak îmân edenlerle, sâlih (iyi işler) amel yapanlar, birbirlerine hakkı, (inanılması ve yapılması lâzım olan şeyleri ve ibâdetleri yapmak, günâhlardan sakınmak husûsunda) sabrı tavsiye edenler böyle değil (onlar zararda ve ziyânda değildirler). (Âyet: 1-3)

Kim Asr sûresini okursa, Allahü teâlâ onun günahlarını affeder. Hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur. (Hadîs-i şerîf-Envâr-ut-Tenzîl ve Esrâr-üt-Te’vîl)

Kur’ân-ı kerîmde başka hiç bir sûre nâzil olmasaydı, inmeseydi şu pek kısa olan Asr sûresi bile, insanların dünyâ ve âhiret seâdetlerini te’mine yeterdi. Bu sûre, Kur’ân-ı kerîmin bütün ilimlerini içine alır. (İmâm-ı Şâfiî)

Asr Suresi Fazileti

Hadîs-i şerîflerde şöyle buyuruldu:

Kim Asr sûresini okursa, Allahü teâlâ onun günahlarını affeder. Hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur.

Ebû Huzeyfe şöyle buyurdu:

Resûlullahın Eshâbından iki kimse karşılaştıklarında, biri diğerine Asr sûresini okumadan ayrılmazlardı. Sonra biri diğerine selâm vererek ayrılırlardı.

İmâm-ı Şâfiî şöyle buyurdu:

Kur’ân-ı kerîmde başka hiçbir sûre nâzil olmasaydı, şu pek kısa olan Asr sûresi bile, insanların dünya ve âhiret saadetlerini te’mine yeterdi. Bu sûre, Kur’ân-ı kerîmin bütün ilimlerini içine alır.

Kim 70 defa Asr Suresini okursa bütün derdi def olur, kurtulur.

Asr suresini her gün 70 defa okuyan kimsenin sıkıntı ve stresi gider.

Ateşli bir hastaya Asr Sûresi okunursa, o hasta şifa bulur.

Her kim bu sûreyi 41 defa suya, özellikle zemzem suyuna okursa her türlü hastalığa, bilhassa şeker hastalığına şifa bulur.

Sahabeler bir araya  toplandığı zaman Vel’asr’ı okumadan ayrılmazlardı.

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Kim Asr suresini okursa, Allahü Teala onun günahlarını affeder, hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur.”

Ebu Huzeyfe (Radıyallahu Anh) buyurdu ki: “Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’in Ashabından iki kimse karşılaştıklarında, biri diğerine Asr suresini okumadan ayrılmazlardı. Sonra biri diğerine selam vererek ayrılırlardı.”

İmam Şafii (Rahimehullah) buyurdu ki: “Kur’an-ı Kerim’den başka hiçbir sure nazil olmasaydı, şu pek kısa olan Asr suresi bile insanların dünya ve ahiret saadetlerini temine yeterdi. Bu sure, Kur’an-ı Kerim’in bütün ilimlerini içine alır.”

Bir kimse bu sureyi dört ayrı kağıda yazar, korumak istediği yerin dört bir köşesine koyarsa, Allah’u Teala o yeri felaketlere karşı korur.

Asr Suresi Arapça

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِ

Asr Suresi Arapça, Latin Harfli Okunuşu Ve Türkçe Meali

Bismillâhirrahmânirrahîm

Besmele

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

وَالْعَصْرِ ﴿١﴾

Asr 1. Ayet:Vel asri.
Asr 1. Ayet Meali: Asra yemin olsun.

إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ ﴿٢﴾

Asr 1. Ayet: İnnel insâne le fî husr(husrin). 
Asr 2. Ayet Meali: Muhakkak ki insan, gerçekten hüsrandadır.

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ ﴿٣﴾

3. Ayet: İllâllezîne âmenû ve amilûs sâlihâti ve tevâsav bil hakkı ve tevâsav bis sabrı.
3. Ayet Meali: Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir).

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün