Şifalı Bitkiler

Abdestbozan Otu Nedir? Özellikleri ve Faydaları nelerdir?

Ülkemizde yetişen, gülgillerden siyah ve yeşil boya çıkarılan Abdestbozan otu nedir? Faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır?

Ülkemizde yetişen, gülgillerden siyah ve yeşil boya çıkarılan Abdestbozan otu nedir? Faydaları nelerdir, nelere iyi gelir ve nasıl kullanılır? Abdestbozan Otu nerede yetişir? Abdestbozan adını nereden almıştır?

Abdestbozan Otu

Gülgillerden, siyah ve yeşil boya çıkarılan bir bitkidir. Rutubetli yerlerde çayırlarda, yol kenarlarında yetişir. Latince ismi ise; diğer isimleri ‘pimpinella saxisfrage’ ve ‘poterium spinosum’ olarak bilinir. Abdestbozan otunun İngilizce diğer isimleri ise spiny poterium, thorny burnet olarak bilinmektedir.

Bitki, güçlü bir kokuya sahip uzun, kalın bir kazık köküne sahiptir. Çiçekler küçük, beyaz, sarımsı veya pembe yaprakları vardır. Tohumları küçük, koyu kahverengi ve ovaldir. Bitki mayıs-eylül ayları arasında çiçek açar.

Ülkemizde özellikle Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yerlerinde yetişir. Boyu 60-70 cm kadar ulaşabilir. Kökü akıcıdır. Ateş düşürücü etkisinden dolayı doğal aspirin olarak bilinen bitki aynı zamanda idrar olu rahatsızlıkları içinde kullanılmaktadır.

Tıp dünyasında bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan bitkinin bir çok faydasını sıralamak mümkündür.

Nerede Yetişir?

Bu bitki Avrupa ve Asya’ya özgüdür. Çoğunlukla toprağın kuru, taşlı ve genellikle kireçli olduğu ılık ve güneşli bölgelerde bulunur.

Dünyanın birçok yerinde yetişir ancak genellikle nemli iklime sahip bölgelerde görebiliriz. Ülkemizde ise en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Abdestbozan otu özellikle rutubetin çok olduğu yerlerde, çayırlarda, yol kenarlarında ve yüksek rakımlı bölgelerde yetişir.

Abdestbozan adı nereden geliyor?

Bitkinin kökünden çıkarılan kısımlar çay olarak demlendiğinde bağırsak gazlarını gidermesi nedeniyle abdestbozan adını almıştır.

Faydaları

  • Mideyi kuvvetlendirir.
  • Göğüs ağrılarını dindirir.
  • Ateşi düşürür. Boğmaca, öksürük ve baş ağrılarını keser.
  • Vücuda dinçlik verir.
  • İdrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Balgam ve ter attırıcı özelliği vardır.
  • Mide yanması ve bağırsak gazlarını giderir. Çıbanın olgunlaşmasına yardım eder.
  • Emziren Annelerde süt akışını uyarır.

Nasıl Kullanılır?

Taze yaprakları salatalarda kullanılır. Abdest bozan

otundan siyah ve yeşil boya elde edilir. Kökleri sinir otu çayına katılırsa iltihap durdurucu etki gösterir. Özellikle ateş düşürücü ve ağrı kesici etkilerinden dolayı abdest bozan otu doğal aspirin olarak da adlandırılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün