Gündem

2023 İtfaiye Haftası Tarihleri Ne Zaman, Hangi Gün?

Ülkemizde her yıl 25 Eylül - 1 Ekim tarihleri arası kutlanan İtfaiye Haftası nedir? İtfaiyecilik Haftası tarihleri. İtfaiye Teşkilatı kısaca tarihçesi

Ülkemizde her yıl 25 Eylül1 Ekim tarihleri arası kutlanan İtfaiye Haftası nedir? İtfaiyecilik Haftası tarihleri. İtfaiye Teşkilatı kısaca tarihçesi, Dünyada ve Türkiye’de İtfaiyecilik ve itfaiye teşkilatı tarihi ile ilgili kısa ve güncel bilgiler…

3 asırlık İtfaiye teşkilatının 309. yaş gününü kutlayacağı 2023 İtfaiye Haftası etkinliklerinde Türkiye geneli Büyükşehir ve diğer illerdeki Belediyelerde kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir.

2023 İtfaiye Haftası

Ülkemizde her 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arası Yangın ve İtfaiye Haftası olarak kutlanır. İtfaiyecilik haftası süresince çeşitli basın yayın organları tarafından vatandaşlara, okullarda öğretmenler ve yetkililer tarafından öğrencilere yangın zararları ve korunma yolları, alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler anlatılır.

  • 2023 yılı Yangın ve İtfaiyecilik Haftası veya Yangından Korunma Haftası 25 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasındaki haftada kutlanmaktadır.

Türkiye’de itfaiye teşkilatı kurulmadan önce Davud (David) isminde sonradan İslam’a geçen Fransız asıllı bir mühendis olan, Fransa’da gördüğü Didon adındaki yangın tulumbasından esinlenerek, ilk yangın söndürme aracını yapmıştı.

O yıllarda itibaren tulumbayı taşıyan ve yangını söndüren kişilere Tulumbacı denilirdi. Her beldenin ve mahallenin tulumbacısı vardı. Şehrin herhangi bir yerinde yangın çıkınca, tulumbacılar hemen su dolu tulumbalarını sırtlarına alarak, yangın yerine gidip müdahale ederlerdi.

İtfaiyeci Tulumbacılar

İlk İtfaiye Teşkilatı ne zaman ve nasıl oluştu?

Dünya’da ve Türkiye’de ilk yangın söndürme örgütü, Padişah III. Ahmet ve Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın emirleriyle ve Gerçek Davut’un idaresinde 25 Ekim 1720 yılında Dergah-ı Ali Tulumbacı Ocağı olarak kuruldu. Bu ocak, günümüz modern itfaiyesinin çekirdeğini oluşturur. Yeniçeri Ocağı’nın 1826’da kaldırılmasıyla birlikte bu ocak kapatıldı.

Tulumbacı ocağı 1714 yılından 1825 yılına kadar 110 yıl devam etmiş ise de bu müddet zarfında esaslı bir ilerlemeye ve geniş bir teşkilâta kavuşup kavuşmadığı bilinmemektedir. Tulumbacı ocağı’nın kaldırılışından 48 gün sonra Hocapaşa’da büyük bir yangın çıkmış büyük bir tahribata sebep olunca Tulumbacı ocağının yeniden kurulmasına mecburiyet hasıl olmuştur.

26 Eylül 1827 yılında yangın söndürme görevi için yarı askerî bir İtfaiye Teşkilatı kuruldu. Zamanla bu teşkilatın İstanbul için yetersiz olduğu ve çıkan yangınlarda karşılaştıkları zorluklar nedeniyle Belediye ve Kamu kurumlarında ve her mahallede tulumba bulundurmasına karar verilmiş ve böylece “Mahalle Tulumbacılığı” meydana gelmişti.

Aradan geçen zaman ve edinilen tecrübelerden sonra 26 Eylül 1874 tarihinde 4 taburlu bir İtfaiye Alayı kuruldu. 49 yıl itfaiye ve yangın söndürme vazifesi yapan bu teşkilat 25 Eylül 1923 tarihinde fiilen Belediye İtfaiyesi’ne devredildi.

25 Eylül 1923 tarihinde ise Cumhuriyet dönemi ile birlikte yangın söndürme görevi belediye hizmeti olarak kabul edildi.

İtfaiye Haftası

Osmanlı Döneminde İtfaiye Teşkilatı

Osmanlı döneminde, 1714 senesine kadar İstanbul’da çıkan yangınları yeniçeriler balta, su kovası gibi itfaiye aletleriyle söndürmeye çalışırlardı. Gerektiğinde yeniçerilere bostancılar ve acemi ocağı da yardım ederdi.

Yangın söndürenlere ödül olarak ikramiye verilir veya terfi ettirilirlerdi. Yangın söndürme malzemeleri bedestende durur ve yangın esnasında bu malzemeler buradan alınarak yangın söndürmeye gidilirdi.

Zaman zaman çapulculuğa da dönüşen bu hizmet Padişah Yavuz Sultan Selim zamanında tamamen yeniçerilere devredildi.

1579’da Sultan III. Murat İstanbul Kadısına ferman göndererek İstanbul ahalisinin evinde imdadına yetişecek bir merdiven bir büyük fıçı su bulundurmasını, bulundurmayanların subaşıya teslim edilmesini ve cezaya çarptırılmasını emretti.

Düzenli yangın söndürme teşkilatı ilk kez Nevşehirli damat İbrahim Paşa tarafından 1714’de kurdurulmuş ve itfaiye teşkilatının değişimi dört aşamadan geçmiştir.

1714-1826 arasında Yeniçeri İtfaiye ocağı,

1826-1874 arası Semt tulumbacıları dönemi,

1874-1923 arası Askeri İtfaiye Teşkilatı

ve sonuncusu da bugünkü itfaiye teşkilatının esasını teşkil eden Cumhuriyet Dönemi İtfaiye Teşkilatı’dır.

Zordur itfaiyeci olmak, Zordur zamana meydan okumak, Zordur umudu yaşatmak, O an, orada, o eli tutmak. İstanbul İtfaiyesi 308 yaşında

2023 İtfaiyecilik Haftası Ne Zaman? Hangi Gün?

Yangından Korunma Haftası veya İtfaiyecilik Haftası: 25 Eylül 2023 Pazartesi – 1 Ekim 2023 Pazar tarihleri arasında kutlanmaktadır.

Alo İtfaiye Acil Durum Telefon Numarası: 110

İtfaiye Rütbeleri Nelerdir?

İtfaiyecilikte toplam 7 rütbe bulunmaktadır. En düşük rütbe itfaiye eri iken, en yüksek rütbe daire başkanıdır.

  1. İtfaiye eri (itfaiye memuru)
  2. İtfaiye çavuşu
  3. İtfaiye amiri yardımcısı
  4. İtfaiye amiri
  5. İtfaiye müdür yardımcısı
  6. İtfaiye müdürü
  7. İtfaiye daire başkanı

İtfaiyecilikte Rütbe Atlama ve Terfi Atlama Süreleri

İtfaiye memurunun önce çavuş sonra amir olabilmesi için en az 3 yıl boyunca itfaiye eri olarak çalışması gerekiyor. İtfaiye amirinin terfi atlaması için ise 2 yıl amirlik yapması ve yükselme sınavından başarılı olması gerekmektedir.

İtfaiye Erinin Görev ve Sorumlulukları

Her itfaiye erinin asli görevi gelen ihbarları değerlendirmek ve yangına zamanında müdahale etmektir. Bu süreçte itfaiye çavuşları ile birlikte koordineli bir şekilde hareket eder. Bunun dışında yangın söndürmede kullanılan teçhizatın bakımı ve temizliği de erlerin sorumluluğundadır.

İtfaiye Amirinin Görev ve Sorumlulukları

İtfaiye amirinin görevi olası can ve mal kayıplarını en aza indirmektir. İtfaiye erlerini organize etmek de görev ve sorumlulukları arasında yer alır.

Hangi Sebeplerden Dolayı Yangın Çıkar?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İtfaiyecilik Haftası boyunca hem okullarda hem de toplumun ulaşabileceği her yerde yangınların çıkma sebepleri hakkında uzmanlar tarafından bilgi verilir. Bu noktada, bilinçli vatandaşların muhtemel yangın sebeplerini öğrenmesi gerekir.

  • Yanma halindeki soba kapağının kapatılmaması
  • Söndürülmeyen sigaraların muhtelif yerlere atılması
  • Mum ve gaz lambasının yanık şekilde unutulması
  • Elektrik tellerinin birbiriyle temas etmesi
  • Orman ve korularda bilinçsizce yakılan ateşin söndürülmemesi
  • Gereksiz bir şekilde kibrit ve ateş ile oynanması
  • Yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu ortamda sigara içilmesi
  • Yanan kibritin dikkatsizce yer atılması

Yangının sebepleri arasında yukarıdaki etmenlerin yanı sıra doğal afetler yani deprem, kasırga ve yıldırım düşmesi gibi doğa olayları da yer alır. Bu nedenle İtfaiyecilik Haftası; halkın yangın konusunda bilinçlendirilmesi noktasında hayati bir öneme sahiptir.

Yangın çıkarsa ne yapmalıyım?

Çevrenizde veya bulunduğunuz yerde yangın çıktığını fark ederseniz 110 nolu telefondan yangını itfaiyeye bildirin. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb) ifade edilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.

Benzer Konular 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün