Gündem

Ayasofya Camii’nde 86 Yıl Sonra İlk Namaz Kılındı

Ayasofya Camii'nde 86 Yıl Sonra ilk Namaz bugün kılındı. Namaz öncesinde dört minareden dört müezzin tarafından ezanı okundu.

Ayasofya Camii’nde 86 Yıl Sonra ilk Namaz bugün kılındı. Namaz öncesinde dört minareden dört müezzin tarafından ezanı okundu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’ne çok sayıda vatandaş, günün ilk ışıkları ile birlikte akın etti. Ayasofya Cami çevresinde ve Sultanahmet meydanında belirlenen namaz kılma alanları tamamen dolup taştı. Aşırı yoğunluktan dolayı salgın nedeniyle misafir girişleri durduruldu.

Ayasofya’da 86 yıl sonra kılınan ilk Cuma Namazına 350 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de camide en ön safta yer aldı. Erdoğan, namaz öncesi Kur’an-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, fetih dönemine atıfta bulunarak elinde kılıçla hutbe verdi. Erbaş’ın imamlığını yaptığı namazda Fetih Suresi’nden ayetler okundu.

Ayasofya’da okunan Kuran-ı Kerim’ler, Cuma Hutbesi ve kılınan Cuma Namazı sabah saatlerinden itibaren bir çok ulusal kanalda canlı olarak yayınlandı.

Ayasofya Camii’nde 86 yıl sonra ilk Namaz kılındı

10 Temmuz 2020 günü itibariyle Danıştay 10. Dairesinin, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesiyle Ayasofya’nın cami olmasının önündeki yasal engel kalkmıştı. Erdoğan, konuşmada hazırlıkların süratle tamamlanmasıyla 24 Temmuz Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya’yı ibadete açmayı planladıklarını söylemişti.

Ayasofya Camii’nde ibadet öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Günün ilk saatlerinden itibaren Ayasofya önündeki güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluştu.

24 Temmuz 2020 tarihinde Ayasofya’da 86 yıl sonra ilk hutbe de Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından okundu.

Erbaş “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbeyi okumak için minbere kılıçla çıktı. Erbaş hutbede “Ayasofya’nın ibadete açılması, başta Mescid-i Aksa olmak üzere, yeryüzünün bütün mahzun mescitlerinin ve mazlum müminlerinin can suyuna kavuşmasıdır” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Valiliği koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durduruldu. Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arasında seferlerin devam ettiği bildirilirken, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldı.

350 bin kişi cuma namazına iştirak etti

Ayasofya’da 86 yıl sonra kılınan ilk Cuma Namazına yaklaşık 350 bin kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli de camide en ön safta yer aldı. Ayasofya Cami dış avlusunda ve Sultanahmet meydanı tamamen dolup taştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını, ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kıldı. Erdoğan cuma namazının ardından Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesini ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca camide düzenlenen programda duaları ve Kur’an-ı Kerim tilavetlerini dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, cami içinde Kur’an-ı Kerim okudu. Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk beş ayetini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın kıldırdığı Cuma namazını kıldı.

Ayasofya’da Namaz

Ayasofya Camii ve bugün yaşananlar

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Cuma namazı için saf tuttu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da kadınlar için ayrılan bölümde namazını kıldı.

Cami çıkışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serdivan Fikir ve Sanat Akademisi öğrencilerinin seslendirdiği ezgilerle uğurlandı.

Tarihi gün için Ayasofya Camisi’nde bulunan kişiler arasında Eski Başbakan Tansu Çiller

de yer aldı.

Ayasofya’ya gelen CHP’li Muharrem İnce, Diyanet İşleri Başkanı ile arasındaki ‘davet’ geriliminin ardından içeri girmeyerek vatandaşların arasında Cuma Namazını kıldı.

İstanbul Valisi Yerlikaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin bugünden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatı verdiğini açıkladı.

Cami çevresindeki namaz alanları doldu

Sabah saatlerinden itibaren tekbirler eşliğinde Ayasofya Camisi’ne doğru ilerleyen kalabalıklar caminin etrafında belirlenen namaz kılma alanlarını doldurdu.

Ayasofya ve çevresinde Cuma namazı kılmak isteyen vatandaşlar akın akın tarihi bölgeye gelmesiyle Sultanahmet avlusu ve Eminönü istikametinde yoğunluk yaşandı. Yaklaşık bir milyon kişinin geldiği tahmin edilen bölgede 25 bin polis görev aldı.

Yunanistan’da Ortodoks Kilisesi ‘yas’ ilan etti

Ayasofya’nın cami olarak ibadete yeniden açılmasını protesto eden Yunan Ortodoks Kilisesi, cuma günü öğlen saatinde Yunanistan’daki kiliselerin çanlarını çalarak tepki gösterdi.

Başpiskopos Ieronimos, “Bugün tüm Hristiyanlık için bir yas günü” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Diğer Konular

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün