İlmihalNamaz

Cenaze Namazı Nedir? Nasıl ve Ne zaman Kılınır?

Cenaze Namazı nedir? Cenaze namazı kaç rekattır? Cenaza Namazının farzları ve hükmü nedir? Cenaze namazı kılınışı ve duası

Cenaze Namazı nedir? Cenaze namazı kaç rekattır? Cenaza Namazının farzları ve hükmü nedir? Cenaze namazı kılınışı ve duası

Cenaze Namazı Nedir?

Cenaze namazı, vefat eden Müslüman kişi hakkında duâ olmak üzere kılınan bir farz-ı kifâye namazdır.

Cenaze Namazı ayakta kılınan bir namazdır. Cenaze namazının rükûnleri, dört tekbir ile kıyamdır. Selâm vermek vacibdir. Cenaze namazında rükû ve secde yoktur. Kerahat vakitlerde namaz kılınmaz. Cenaze namazı için de abdest almak gereklidir.

Cenaze namazında iftitah tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah’a hamd ve sena etmek, Rasulüllah’a (s.a.v.) salat ve selam getirmek, hem ölüye hem de Müslümanlara dua etmekten ibarettir.

Cenaze namazında taharet, kıbleye yönelmek, setr-i avret ve niyet gibi şartlara riayet edilir. Namazı kılınacak cenazenin Müslüman olması, yıkanıp kefenlenmiş olması, cemaatin önünde olması, bedeninin tamamı veya yarıdan fazlası, yahut başı ile birlikte en az yarısının bulunması gerekir. Canlı olarak doğup ölen çocuk yıkanır ve cenaze namazı kılınır (Fetava-yı Hindiye, I, 159).

Cenaze namazı ölen Müslüman kimse için kılınır. Ölü için yapılan duadır. Müslüman kardeşin günah ve kusurlarının bağışlanmasını Allah’tan dilemek, ona son vazifeyi yapmak için cenaze namazı kılınır. Cenaze namazı, farz-ı kifayedir.

Cenaze namazının kılınması için aranan şartlar :

Vefat eden kimsenin Müslüman olması.

Müslüman olduğu bilinmeyen, bu hususta hâli gizli olan kimsenin Cenaze namazı kılınmaz. Ölenin müslüman olduğuna muteber şâhid ve delil lâzımdır.

Vefat eden kimsenin yıkanarak temiz kefene sarılmış olması.
Vefat eden kimsenin, imam ve cemaatin önünde olması.
Vefat eden kimsenin tamamının veya bedeninin çoğunun mevcut olması. Eğer bedeninin çoğu gitmiş veya başsız olarak yarısı varsa namazı kılınmaz, yıkanmaz. Bir beze sarılarak gömülür.

CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?

Cenaze Namazının Kılınışı:

Cenaze namazı rüku ve secdesi olmayan bir namazdır; rükünleri kıyam ve tekbirdir. Cenaze namazında iftitah tekbiriyle birlikte dört tekbir bulunmaktadır. Selam vermek vaciptir. Sünnetleri ise, Allah”a hamd ve sena etmek, Rasulüllah”a (s.a.s.) salat ve selam getirmek, hem ölüye hem de Müslümanlara dua etmekten ibarettir.

Cenaze, yıkanmış ve kefene sarılmış olarak namazın kılınacağı yerde Musallâ taşına konulur. Cenaze cemaatin önünde bulunur. Namazı kıldıracak imam ölünün göğsü hizasında durur. Cemaat ayakta ve kıbleye karşı imamın arkasında saf tutar.

Cenaze Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Niyet ederken ölünün erkek veya kadın, erkek çocuğu veya kız çocuğu olduğu belirtilir.

Namazı kıldıran imam: “Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (vefat eden erkek ise) şu erkek için Cenaze Namazı Kılmaya” diye niyet eder.

Cenaze erkek ise; Er kişi niyetine

Cenaze kadın ise: Hatun kişi niyetine

Cenaze erkek çocuğu ise: “Şu erkek çocuğu için Namaza”
Cenaze kız çocuğu ise: “Şu kız çocuğu için Namaza” denilir.

– İmamın arkasındaki cemaat: “Niyet ettim Allah rızası için hazır olan cenaze namazını kılmaya (ölü erkek ise) şu erkek için duaya, uydum imama” diye niyet eder.
Cenaze kadın ise: “Şu kadın için duaya”
Cenaze erkek çocuğu ise: “Şu erkek çocuğu için duaya”
Cenaze kız çocuğu ise: “Şu kız çocuğu için duaya” denilir.

“Allâh için namaza, meyyit için duâya, er kişi (veya hâtun kişi) niyetine uydum hâzır olan imâma” diye niyet ederiz

Cenaze namazı kılmak için, cenazeye karşı ve kıbleye yönelik olarak saf bağlanır ve niyet edilir. İmam ve cemaat tekbir alarak ellerini bağlarlar. Tekbirden sonra imam ve cemaat içlerinden, “ve celle senaüke” cümlesiyle birlikte “Sübhaneke” duasını okurlar.

Sübhâneke Duası

Sübhânekellâhümme ve bi hamdik
ve tebârakesmük
ve teâlâ ceddük
(vecelle senâük)*
ve lâ ilâhe ğayrük.

(vecelle senâük)* bölümü sadece cenaze namazlarında (ve teâlâ ceddük’ten sonra) eklenerek okunur.

Anlamı
Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın.
Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
Senin adın mübarektir.
Varlığın her şeyden üstündür.
Senden başka ilah yoktur.

Ardından imam ellerini kaldırmadan tekbir alır, cemaat de içinden tekbir alır ve hepsi içlerinden “Salli” ve “Barik” dualarını okur. Tekrar aynı şekilde tekbir alırlar ve bilenler cenaze duasını (Tirmizi, Cenaiz, 38), bilmeyenler de, dua niyetiyle “Fatiha” suresini veya başka bir duayı okur (Tirmizi, Cenaiz. 39/1026).

Daha sonra yine aynı şekilde tekbir alınır ve arkasından sağa ve sola selam verilir. Böylece namaz tamamlanmış olur.

– Niyet ettikten sonra imam yüksek sesle, onun peşinden cemaat gizlice “Allahü Ekber” diyerek birinci tekbiri alıp diğer namazlarda olduğu gibi ellerini kulak hizasına kaldırır ve göbek altına bağlar.

İmam ve cemaat “Allahu Ekber” diyerek 1. Tekbiri alır, elleri bağlar ve gizlice (sessiz) Sübhaneke duasını “ve celle senauke” ile beraber okuruz.

İmamla birlikte 2. Tekbiri alırız ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik dualarını okuruz.

İmamla birlikte 3. Tekbiri alırız. Cenaze duasını ya da Fatiha ya da Kunut dualarını okuruz.

İmamla birlikte 4. Tekbiri alırız.

“Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

 

Cenaze için sala vermek gerekir mi? Sala vermenin hükmü nedir?

Sala, ülkemizde, genellikle cenaze olduğunu o bölgedeki insanlara ilan etmek amacıyla okunması adet haline gelen ve Rasulüllah’a salat ve selam içeren duadır. Ayrıca bazı yörelerimizde cuma ve kandil geceleri ile cuma namazından önce de sala okunmaktadır.

Hz. Peygamber döneminde sala okunduğuna dair dini kaynaklarda her hangi bir bilgi yer almamaktadır. Bununla birlikte ölüm haberinin çeşitli yollarla duyurulması sünnettir. Nitekim Rasulüllah’ın (s.a.s.), Necaşi’nin vefatını ashabına haber verdiği (Buhari, Cenaiz, 4), kendisine bildirilmeden defnedilen bir cenaze için de “Bana neden haber vermediniz?” (Buhari, Cenaiz, 5, 56) diye serzenişte bulunduğu rivayet edilmiştir.

Cenaze Namazı Duası Arapça

CenazeNamaziDuasi-Erkek
Cenaze namazı duası arapça

 

Türkçe Okunuşu:

Allahummağfir lihayyinâ ve meyyitinâ ve şâhidinâ ve gâibinâ ve sağîrinâ ve kebîrinâ ve zekerinâ ve unsânâ.

Allahumme men ahyeytehu minnâ fe ahyihi alel îman. Ve min teveffeytehu minnâ feteveffehu alel-islâm. Ve husse hâzel meyyiti bir-ravhi verrâhati verrahmeti vel-mağfireti verridvân.

Allahumme in kâne muhsinen fezid fi ihsânihi ve in kâne musîen fetecâvez anhu ve lakkihil emne vel buşrâ vel kerâmete vezzülfâ bi rahmetike yâ Erhamerrâhimîn.

Türkçe Anlamı:

Ey Allahım; dirimizi, ölümüzü, burada olanımızı ve olmayanımızı, erkeğimizi, kadınımızı, küçüğümüzü, büyüğümüzü bağışla Rabbim. Bizden yarattığını İslâm üzerine yaşat. Bizden öldürdüğünü, iman üzerine öldür. Bu ölüye huzur, rahat, mağfiret ve rıza ihsan buyur. Allah’ım, eğer bu iyi ise, iyiliklerini artır, günahkâr ise günahından geç. Bunu güven, müjde, ikram, yakınlık ile karşıla. Ey merhametlilerin en merhametlisi, rahmetinle bunu yap.

İlgili diğer Konular

 

Nukteler.com’u Facebook’tan takip etmeyi unutmayın!

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün